Κύριοι Υπουργοί, Κυρία Υπουργέ, Κύριε Πρόεδρε,
Όπως είναι ευρέως γνωστό στις 30 Ιουλίου 2020 πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Φωτεινής Αραμπατζή με εκπροσώπους των θεσμικών φορέων, της διεπαγγελματικής κρέατος, της βιομηχανίας κρέατος και χοιροτρόφων, εν όψει της κατάθεσης του φακέλου για την κατοχύρωση του Γύρου ως Προϊόντος Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) στις αρμόδιες υπηρεσίες.
Σύμφωνα με το δελτίο τύπου που εκδόθηκε από το ΥπΑΑΤ

  •  Η κα Αραμπατζή ανέδειξε το γεγονός «ότι για τον γύρο με ελληνικές πρώτες ύλες (κρέας), θα προβλέπεται επιπλέον (της ένδειξης ΠΓΕ) ειδική επισήμανση».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΔΟΚ με τίτλο «Κρέας ελληνικής παραγωγής στον φάκελο για την κατοχύρωση του Γύρου ως ΠΓΕ»,

  • «Στον φάκελο αναφέρεται ότι ως ελληνική πρώτη ύλη χαρακτηρίζεται το κρέας από ζώα που γεννήθηκαν και ζώα που εκτρέφονται στη χώρα».

Με μια προσεκτική ανάγνωση και των δύο ανακοινώσεων προκύπτουν τα παρακάτω ερωτήματα:
– Αφού για το Γύρο με ελληνικό κρέας θα προβλέπεται ειδική επισήμανση επιπλέον της ένδειξης ΠΓΕ, θα υπάρχει και γύρος με εισαγόμενες πρώτες ύλες που θα έχει την ένδειξη ΠΓΕ; σε τι ποσοστό; με ποιες διαδικασίες;
– Αφού ως ελληνική πρώτη ύλη χαρακτηρίζεται το κρέας από ζώα που γεννήθηκαν και ζώα που εκτρέφονται στη χώρα θα υπάρχει και εισαγόμενη πρώτη ύλη από ζώα που δεν γεννήθηκαν ούτε εκτρέφονται στη χώρα μας;
– Αν ισχύουν τα παραπάνω τότε γιατί η ανακοίνωση της ΕΔΟΚ τιτλοφορείται «Κρέας ελληνικής παραγωγής στον φάκελο για την κατοχύρωση του Γύρου ως ΠΓΕ»;
– Αφού ο φάκελος δεν είχε κατατεθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ποια είναι η τελική πρόταση, έχει δοθεί στην πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ, πότε θα μας γνωστοποιηθεί το περιεχόμενό της;

Επισημαίνεται ότι ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας και οι κτηνοτρόφοι τους οποίους εκπροσωπεί, ενδιαφέρονται αποκλειστικά για την ανάπτυξη της εγχώριας παραγωγής κρέατος.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agrocapital.gr

Recommended Posts