έμβολος

Με τις καλύτερες συστάσεις αναλαμβάνει την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ο Σπήλιος Λιβανός,

ένα πολιτικό στέλεχος από τον πολύ στενό κύκλο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη (συμμαθητές στο κολέγιο), με πλούσιο θεωρητικό μπακράουντ, καταξιωμένη επαγγελματική στραδιοδρομία και προσωπική αναφορά στον τομέα της αγροτικής παραγωγής την περιφέρεια.

Οι γνωρίζοντες τη μέχρι σήμερα πολιτική διαδρομή του νέου υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης υποστηρίζουν ότι έρχεται, σαν έτοιμος από καιρό, με ξεκάθαρη προσωπική βούληση αλλά και εντολή από τον ίδιο τον πρωθυπουργό να ανορθώσει τον αγροτικό χώρο, να αποκαταστήσει τον οικονομικό ρόλο της αγροτικής παραγωγής και να συμβάλει στη βιώσιμη ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών.

Το πόσο δύσκολο ή εύκολο είναι αυτό θα το δείξει ο χρόνος. Πάντως, το ρεπορτάζ λέει ότι ο κ. Λιβανός δεν έρχεται στο υπουργείο Γεωργίας να ξαναγίνει βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, έρχεται να ξεδιπλώσει τη γνώση του, το τεχνοκρατικό του υπόβαθρό και το πολιτικό του ταπεραμέντο, σε μια προσπάθεια ανάταξης της αγροτικής οικονομίας.

Οι πληροφορίες θέλουν τον νέο υπουργό να μην ενδίδει εύκολα στον πειρασμό διαχείρισης της καθημερινότητας, έτσι ώστε να ασχοληθεί απερίσπαστα με τις μεγάλες τομές που έχει ανάγκη ο αγροτικός χώρος.

Μ’ αυτή την έννοια, πολύτιμή προς αυτή την κατεύθυνση, αναμένεται να είναι και η παρουσία του νέου υφυπουργού, Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος εκτός του ότι έχει σπουδάσει γεωπόνος, έχει εργασθεί στην αγροτική παραγωγή και προέρχεται από κατ’ εξοχήν αγροτική περιοχή (Φθιώτιδα), έχει δώσει σαφή δείγματα αποτελεσματικής διαχείρισης των θεμάτων, ως γενικός γραμματέας προστασίας του καταναλωτή την περίοδο 2006-2009.

Βεβαίως, ο χρόνος που θα έχει στη διάθεσή της η νέα πολιτική ηγεσία έχει τη σημασία του. Στο πέρασμα του χρόνου, πολλοί υπουργοί απέφυγαν να ασχοληθούν με τις χρόνιες παθογένειες και τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στον αγροτικό χώρο, ξέροντας ότι πολύ δύσκολα θα δουν σε ορατό πολιτικό χρόνο το αποτέλεσμα της προσπάθειάς του να δικαιώνεται. Την ίδια στιγμή, ο φόβος μην εκτεθούν σε ζητήματα που έχουν σχέση με την τρέχουσα διαχείριση (π.χ. οι πληρωμές των κοινοτικών ενισχύσεων) τους έκανε να εγκλωβίζονται στην αναβλητικότητα και να διαιωνίζουν προβλήματα που κάποια στιγμή γίνονται χιονοστιβάδα.

Οι πληροφορίες θέλουν τις εντολές που έρχονται από το Μαξίμου να είναι σαφείς:

  • Θεσμική αποκατάσταση του ρόλου του υπουργείου και των εποπτευόμενων απ’ αυτό φορέων, δηλαδή, υπεύθυνη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης
  • Σαφής προσδιορισμός του μοντέλου γεωργίας που χρειάζεται η χώρα και σταθερή υποστήριξή του με το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο
  • Μελετημένη ενσωμάτωση των κανόνων της ΚΑΠ στην ελληνική πραγματικότητα

Με βάση τα παραπάνω, το πρώτο ζητούμενο θα είναι η απαλλαγή του χώρου από «αγκάθια» που έχουν παρεισφρήσει την τελευταία δεκαετία διεκδικώντας θεσμικό ρόλο με απώτερο και μοναδικό στόχο το οικονομικό όφελος και μάλιστα σε βάρος των πραγματικών συντελεστών της αγροτικής παραγωγής.

Το πιο δύσκολο κομμάτι έχει να κάνει με τον σχεδιασμό ενός ρεαλιστικού μοντέλου ανάπτυξης της αγροτικής επιχειρηματικότητας, σε κατάλληλο μάλιστα συνδυασμό με τους άλλους κρίκους της αλυσίδας αξίας (εισροές, μεταποίηση, συσκευασία, εμπόριο, λιανική) έτσι ώστε να επιτυγχάνεται η μέγιστη δυνατή προστιθέμενη αξία να μοιράζεται δίκαια μεταξύ των εμπλεκομένων.

Τέλος, η μελέτη, κατανόηση και αξιοποίηση των κανόνων και δυνατοτήτων που προσφέρει η Κοινή Αγροτική Πολιτική παραμένει ζητούμενο. Έχουν περάσει πολλά χρόνια που οι ιθύνοντες δεν είναι σε θέση να παρακολουθήσουν στενά και στον κατάλληλο χρόνο τα τεκταινόμενα στις Βρυξέλλες, με αποτέλεσμα να μην αντιλαμβάνονται στο σωστό χρόνο τις κατευθύνσεις και στο τέλος να αναλώνονται σε μια επιφανειακή και πελατειακή κατά βάση διαχείριση των κοινοτικών πόρων.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agronews.gr

Recommended Posts