Ως μέρος της σειράς των εξ’ αποστάσεως εκδηλώσεων Future of Farming Dialogue, ο κ. Liam Condon, Πρόεδρος του Τομέα Crop Science της Bayer, τόνισε τη σημασία των δεσμεύσεων της εταιρείας για βιώσιμη ανάπτυξη, όπως θεσπίστηκαν το 2019.
Ο κ. Condon, στη συνάντηση που έλαβε χώρα διαδικτυακά την Τρίτη (13 Οκτωβρίου 2020), αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 και επαγόμενης οικονομικής αστάθειας, κατάσταση η οποία ενίσχυσε την ανάγκη για ακόμη μεγαλύτερη επικέντρωση στην καινοτομία στον κλάδο της γεωργίας, ώστε να καταστεί η γεωργία μέρος της λύσης για την κλιματική αλλαγή, ενώ διασφαλίζεται επαρκής ποσότητα τροφής για όλους.
«Ο κλάδος της γεωργίας είναι μαθημένος στις αντιξοότητες - από τις πλημμύρες και την ξηρασία έως τις προσβολές από παράσιτα - και η πανδημία COVID-19 είναι μια ακόμη έντονη υπενθύμιση της ανάγκης δημιουργίας ενός πιο βιώσιμου και ανθεκτικού συστήματος τροφίμων για τη διασφάλιση της επαρκούς ποσότητας τροφής», δήλωσε ο κ. Condon. «Η καινοτομία, η επιστήμη και η συνεργασία είναι καθοριστικής σημασίας όχι μόνο για την επίλυση της πανδημίας αλλά και για τη γεωργία, για την επίλυση των σημερινών και μελλοντικών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί».
Η εκδήλωση - θεσμός της Bayer, Future of Farming Dialogue, φιλοξενεί και φέτος ένα μεγάλο αριθμό ομιλητών διεθνούς φήμης και ενδιαφερομένων από τον ακαδημαϊκό χώρο, τη βιομηχανία και τα μέσα ενημέρωσης. Το επίκεντρο της συζήτησης είναι πώς να οικοδομήσουμε πιο ανθεκτικά συστήματα τροφίμων, να επιταχύνουμε τις καινοτομίες που βασίζονται στη βιώσιμη ανάπτυξη και να αναπτύξουμε νέα επιχειρηματικά μοντέλα που μπορούν να ανταμείψουν τους παραγωγούς για τις υπηρεσίες τους στο οικοσύστημα.
Ο κ. Condon σχολίασε τις δεσμεύσεις της Bayer για βιώσιμη ανάπτυξη: «Ειδικά σε δύσκολους καιρούς, είναι δική μας ευθύνη να βοηθήσουμε στη διασφάλιση της επάρκειας τροφής και στη μείωση του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος. Πρέπει επίσης να βοηθήσουμε τους παραγωγούς να κάνουν το ίδιο, παρέχοντας τα προϊόντα, τις υπηρεσίες και τις τεχνολογίες που απαιτούνται για την παραγωγή επαρκούς ποσότητας τροφίμων, χρησιμοποιώντας ταυτόχρονα λιγότερους πόρους και φροντίζοντας το περιβάλλον. Το κλειδί για αυτό είναι η καινοτομία και γι’ αυτό συνεχίζουμε να προχωρούμε μπροστά».
Σε αυτό το πλαίσιο, η εταιρεία κυκλοφόρησε πρόσφατα προϊόντα και ξεκίνησε πρωτοβουλίες που υπογραμμίζουν τη δέσμευσή της στη γεωργική καινοτομία και την ψηφιοποίηση, κύριους μοχλούς στην ανάπτυξη ενός πιο βιώσιμου συστήματος τροφίμων. Χαρακτηριστικά αναφέρονται:
- Ένα πρωτοποριακό μοντέλο για πρώτη φορά στον κλάδο της γεωργίας, το οποίο μπορεί να μετρήσει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις οποιουδήποτε προϊόντος φυτοπροστασίας σε οποιαδήποτε καλλιέργεια, σε όλο τον κόσμο. Μέχρι στιγμής, η εταιρεία έχει χρησιμοποιήσει αυτό το μοντέλο για να ελέγξει ολόκληρο το χαρτοφυλάκιο και τις χρήσεις του σε όλο τον κόσμο και να κατανοήσει τις επιπτώσεις στη βιωσιμότητα.
- Η έναρξη της πρωτοβουλίας Carbon για να βοηθήσει τους παραγωγούς να δημιουργήσουν νέα ροή εσόδων, μέσα από την υιοθέτηση συγκεκριμένων «έξυπνων» πρακτικών για το κλίμα. Η Bayer ανοίγει το δρόμο προς ένα μέλλον μηδενικού αποτυπώματος άνθρακα για τη γεωργία μέσω αυτού του καινοτόμου, επιστημονικού και συνεργατικού πιλοτικού προγράμματος με τη δυνατότητα να προσφέρει απαράμιλλη αξία σε πολλούς περισσότερους παραγωγούς, μέσω της επέκτασης σε αυτές τις χώρες, αλλά και άλλες περιοχές του κόσμου.
- Η πρόσφατη κυκλοφορία υβριδίων καλαμποκιού χαμηλής ανάπτυξης στο Μεξικό, γνωστό ως VITALA. Το σύστημα VITALA αποτελείται από έναν νέο υβριδικό αραβόσιτο και βέλτιστες καλλιεργητικές πρακτικές για να βοηθήσει τους παραγωγούς στο Μεξικό να αναπτυχθούν περισσότερο χρησιμοποιώντας λιγότερους πόρους. Η Bayer συνεχίζει να ερευνά και να διεξάγει δοκιμές με στόχο την εισαγωγή ποικιλιών για συγκεκριμένες περιοχές σε άλλες αγορές που θα επιτρέψουν στους παραγωγούς σε όλο τον κόσμο να αδράξουν τα ίδια οφέλη.
- Η πρωτοβουλία ‘Better Life Farming Alliance’ της οποίας ηγείται η Bayer για την ενδυνάμωση των παραγωγών μικρής κλίμακας. Μαζί με τους εταίρους, αυτή η συμμαχία παρέχει στους παραγωγούς αυτούς τεχνογνωσία, εισροές, χρηματοοικονομικές λύσεις και πρόσβαση στην αγορά. Το πρόγραμμα εφαρμόζεται ήδη στην Ασία, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική, δημιουργώντας ευκαιρίες απασχόλησης για τους νέους και για όσους επιθυμούν να ασχοληθούν με τη γεωργία, ανεξαρτήτου φύλου.
Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agrotypos.gr