Ο Πολωνός Επίτροπος απαντά στον Εμμανουήλ Φράγκο Φραγκούλη για τα προβλήματα της Ελληνικής λεμονοπαραγωγής.

Ο Ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης και της ομάδας του ECR, Εμμανουήλ Φράγκος Φραγκούλης έλαβε απάντηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα έντονα προβλήματα της Ελληνικής λεμονοπαραγωγής. Ο Επίτροπος Γεωργίας Γιάνους Βοϊτσιεχόφσκι αναγνωρίζει ότι υπάρχουν χρόνιες παθογένειες στην αγροτική παραγωγή της χώρας μας, με μεγάλες στατιστικές αποκλίσεις από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και απουσία συλλογικών οργάνων, που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τον Έλληνα παραγωγό.

Ο Εμμανουήλ Φράγκος, Ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης, με ερώτηση είχε μεταφέρει στην Επιτροπή τις αγωνίες των Ελλήνων παραγωγών λεμονιού. Ζήτησε από τον Ευρωπαίο Επίτροπο μέτρα στήριξης για τους Έλληνες αγρότες και ειδικά για τον αθέμιτο ανταγωνισμό, από αθρόες εισαγωγές λεμονιών, αμφιβόλου ποιότητας.

Ο Πολωνός Επίτροπος Γεωργίας ενημέρωσε τον Έλληνα Ευρωβουλευτή ότι η άσχημη κατάσταση του κλάδου επιβεβαιώνεται και στα στατιστικά στοιχεία της χώρας μας. Με την κακή κληρονομιά των δεκαετιών ’80 και ’90, οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια πέτυχαν την περαιτέρω παρακμή της λεμονοπαραγωγής, την ώρα που στις άλλες χώρες της ΕΕ, με Οργανώσεις Παραγωγών υψηλών προτύπων, ευνοούν τους παραγωγούς.

Η απάντηση του Πολωνού Επιτρόπου Γεωργίας Γιάνους Βοϊτσιεχόφσκι αποκαλύπτει ακόμη μια φορά ότι παραμένουν αναξιοποίητα διαθέσιμα ευρωπαϊκά χρήματα. Οι Έλληνες παραγωγοί δεν επωφελούνται από τα ευρωπαϊκά μέτρα, που θα μπορούσαν να βοηθήσουν, ώστε η ποιοτική βιολογική ελληνική παραγωγή να φτάσει τις αγορές της Ευρώπης, όπου τα λεμόνια πωλούνται προς 5 ευρώ το κιλό, προλαβαίνοντας το τραίνο των ψηφιακών αγορών φρούτων και λαχανικών, επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Έλληνα ευρωηβουλευτή.

Όσον αφορά στον αθέμιτο ανταγωνισμό, με προέλευση φθηνών λεμονιών από την Τουρκία, ο Ευρωπαίος Επίτροπος υπερασπίστηκε τους ευρωπαϊκούς ελέγχους. Είναι όμως απαράδεκτο το ότι τα τουρκικά λεμόνια, ελέγχονται ελλιπώς και εισάγονται στην ΕΕ αδασμολόγητα. Ο Εμμανουήλ Φράγκος θα συνεχίζει να διεκδικεί για τον Έλληνα αγρότη και θα μπλοκάρει κάθε εισαγωγή αγροτικών προϊόντων, που προσβάλλουν την υγεία και την οικονομία μας.

Αναλυτικά η ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-006494/2020 προς την Επιτροπή:

Άρθρο 138 του Κανονισμού

Emmanouil Fragkos (ECR)

Θέμα: Ο αθέμιτος ανταγωνισμός σκοτώνει την ελληνική παραγωγή λεμονιών

Ιστορικά υπήρχε μεγάλη παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας λεμονιών σε περιοχές όπως το φημισμένο Λεμονοδάσος Πόρου και στην Κρήτη. Οι αθρόες εισαγωγές, η μικρή ιδιοκτησία, η αποτυχία του πειράματος των συνεταιρισμών και η αδυναμία ανάδειξης της μοναδικότητας του ελληνικού λεμονιού, όπου θα μπορούσε να στηριχθεί η μεταποίηση και η παροχή ολοκληρωμένων αγροτουριστικών υπηρεσιών, οδήγησαν τον κλάδο σε παρακμή. Ενδεικτικά, η παραγωγή ελληνικού λεμονιού προσέγγισε τους 100.000 τόνους το 2004. Φέτος παρήχθησαν 80.000 τόνοι, ενώ 23 χιλιάδες τόνοι λεμόνια και γλυκολέμονα εισήχθησαν μόνο από την Αργεντινή.

Σημειωτέον ότι το τεχνητό κιτρίνισμα των λεμονιών, ο ψεκασμός με απαγορευμένα φυτοφάρμακα αλλά και η μη αναφορά της χώρας προέλευσης στο χύμα λεμόνι αποτελούν μεθόδους χειραγώγησης των καταναλωτών και η ανάδειξή τους θα ενίσχυε το ελληνικό προϊόν.

Ερωτάται η Επιτροπή:

1. Για την επανάληψη της ελληνικής ποιοτικής παραγωγής, ποια αναξιοποίητα εργαλεία υπάρχουν σε επίπεδο δήμων και μικρών ενώσεων παραγωγών;

2. Μπορεί να υποδείξει κάποιες βέλτιστες πρακτικές εξέλιξης συναφούς αγροτικής παραγωγής, με το συγκεκριμένο μέγεθος κλήρου, στους Έλληνες λεμονοπαραγωγούς και μέσω ποιων εργαλείων;

3. Ο συνδυασμός της διαρκούς παραβίασης των ελληνικών δικαιωμάτων από την Τουρκία, με την εισαγωγή πολύ φθηνότερων τουρκικών λεμονιών, τα οποία ελέγχονται πλημμελώς για χρήση ακατάλληλων φυτοφαρμάκων, γεγονός που αυξάνει την παραγωγή έναντι των βιολογικών ελληνικών, προκαλεί θλίψη στους Έλληνες (πρώην) παραγωγούς λεμονιών. Βλέποντας τη μεγάλη εικόνα, δύναται η Ελλάδα να μπλοκάρει τις εισαγωγές λεμονιών, τουλάχιστον από την Τουρκία;
Αναλυτικά η απάντηση του Πολωνού Επιτρόπου Γεωργίας έχει ως εξής:

EL

E-006494/2020

Απάντηση του κ. Wojciechowski εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (16.2.2021)

Με συνολική παραγωγή 82 000 τόνων (+6% σε σύγκριση με τον μέσο όρο των προηγούμενων 10 ετών), η Ελλάδα είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός λεμονιών στην ΕΕ.

Η Επιτροπή επισημαίνει ότι ο αριθμός των οργανώσεων παραγωγών (ΟΠ) στον τομέα των οπωροκηπευτικών στην Ελλάδα είναι χαμηλός. Το 2018 υπήρχαν 129 ΟΠ, εκ των οποίων μόνο 80 εφάρμοζαν επιχειρησιακό πρόγραμμα (ΕΠ), αριθμός που αντιστοιχεί, από άποψη κύκλου εργασιών, μόνο στο 7% της εθνικής παραγωγής οπωροκηπευτικών και σε μείωση από το 14% το 2011. Το ποσοστό αυτό είναι επίσης πολύ χαμηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ που ανέρχεται σε σχεδόν 50%.

Η Επιτροπή θεωρεί ότι η δημιουργία νέων ΟΠ που θα καλύπτουν υψηλότερο ποσοστό της εθνικής παραγωγής θα δώσει τη δυνατότητα στους Έλληνες γεωργούς να επωφεληθούν περισσότερο από διάφορα επιχειρησιακά μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των κονδυλίων της ΕΕ που προορίζονται για την αντιμετώπιση των ανισορροπιών της αγοράς. Τα μέτρα αυτά, όπως για παράδειγμα οι συμβουλευτικές υπηρεσίες, μπορούν να χρησιμοποιηθούν με σκοπό την ενίσχυση της διαπραγματευτικής ισχύος των παραγωγών έναντι των κατάντη αναδόχων τους στην αλυσίδα εφοδιασμού ή να λάβουν τεχνική βοήθεια σχετικά με βέλτιστες πρακτικές που μπορεί να εφαρμόσει ο κλάδος.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agrotypos.gr

Recommended Posts