ακρόδρυα, αμύγδαλα, καλλιέργεια

Νέα στοιχεία που στοιχειοθετούν το φαινόμενο του παγετού από τις 28/3/2019 έως 31/3 /2019, σε αμυγδαλιές τις Θεσσαλίας, προέκυψαν κατά την διάρκεια συζήτησης του θέματος στις 23 Απριλίου στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Πρόκειται για αίτιο που αποζημιώνεται άμεσα από τον ΕΛ. Γ. Α και τα στοιχεία αυτά προσκομίστηκαν στον πρόεδρό του, ο οποίος υποσχέθηκε πως θα εισηγηθεί την εξέτασή τους και θα ενημερώσει σχετικά τους παραγωγούς.

Μετά από αυτή την εξέλιξη ο υφυπουργός κ. Βασίλης Κόκκαλης, ο οποίος προΐστατο στην συνάντηση, τόνισε πως το υπουργείο είναι δίπλα στους παραγωγούς και με κάθε τρόπο πρέπει να ακολουθηθούν οι διαδικασίες και στη συνέχεια να προκύψει το σχέδιο δράσης.

Παράλληλα, ο Αντιπρόεδρος του ΕΛ.Γ.Α κ. Δ. Καρακώστας ενημέρωσε πως στις 22 και 23 Απριλίου κλιμάκιο του ΕΛ. Γ. Α βρέθηκε στις περιοχές καλλιέργειας αμυγδάλου στη Θεσσαλία μαζί με επιστημονικό προσωπικό για την περαιτέρω επιστημονική τεκμηρίωση του φαινομένου τόσο της μειωμένης καρπόδεσης- ακαρπίας όσο και της καρπόπτωσης.

Ο κ. Β. Κόκκαλης τόνισε ότι χρειάζεται χρόνος για την τεκμηρίωσης της απώλειας παραγωγής και πως το υπουργείο έμπρακτα στηρίζει τους παραγωγούς. Ανακοίνωσε, επίσης, πως επίκειται τροποποίηση της Απόφασης με την οποία εντάσσονται οι ζημιές και η απώλεια παραγωγής του 2017 της καλλιέργειας αμυγδάλου της Λάρισας σε Πρόγραμμα Κρατικών Ενισχύσεων. Τις προσεχείς ημέρες θα ενημερωθούν οι παραγωγοί για να υποβάλλουν δηλώσεις ζημιάς με τα σχετικά δικαιολογητικά.

 

Διαβάστε τη συνέχεια στο agro24.gr

Recommended Posts