Ο υπουργός κ. Βορίδης πρέπει να δώσει λύση ακυρώνοντας την απόφαση του πρώην υπουργού κ. Αποστόλου ανεξάρτητα την απόφαση του ΣτΕ, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Παναγιώτης Αλευράς, Γεωπόνος και πρώην Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Μεσσηνίας.

Και προσθέτει: Σε λίγες μέρες και συγκεκριμένα, στις 15 Δεκεμβρίου 2020, αναμένεται να εκδικαστεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), μετά από δύο αναβολές, η προσφυγή του Συλλόγου Υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΣΥΜΕΠΟΠ) κατά της απόφασης του πρώην Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου. Η υπόθεση αφορά στο νόμιμο της ένταξης του όρου «Καλαμάτα» ως συνώνυμο της ελιάς ποικιλίας «Καλαμών».

Επισημαίνω, ότι η απόφαση Αποστόλου (Υ.Α. 331/20735/2018 ΦΕΚ 648/26.2.2018) θεμελιώνει ένα νέο καθεστώς που αποσκοπεί στην προώθηση της εμπορικής ονομασίας «KALAMATA OLIVES» ανταγωνιστικά με την ΠΟΠ «ΕΛΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ» και τα αρνητικά αποτελέσματα τα εισπράττουν ήδη οι Μεσσήνιοι ελαιοπαραγωγοί. Εκμεταλλεύονται δηλαδή τη φήμη του Ευρωπαϊκού καταχωρημένου ως ΠΟΠ προϊόντος «Ελιά Καλαμάτας», προκαλούν σύγχυση και παραπλανούν τους καταναλωτές, τόσο σε σχέση με την ποιότητα όσο και την προέλευση προϊόντος.

Υπενθυμίζω ότι πρωτίστως υπεύθυνες για την επιβολή των κανόνων για την προστασία των καταχωρημένων ονομασιών στην αγορά είναι οι εθνικές αρχές. Αυτές υποχρεούνται να λαμβάνουν τα κατάλληλα διοικητικά και δικαστικά μέτρα για την πρόληψη ή την παύση της παράνομης χρήσης των γεωγραφικών ενδείξεων.

Αυτό όμως, που δεν έκανε χθες το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης Τροφίμων και ο κ. Αποστόλου, οφείλει σήμερα έστω και καθυστερημένα ο κ. Βορίδης να εφαρμόσει τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 1151/12 άρθρο 32.2, που αναφέρει ότι: «Οι προστατευόμενες ονομασίες δε δύναται να μεταπέσουν σε κοινές».

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agrotypos.gr

Recommended Posts