Στοιχεία έδωσε γραπτώς στην Βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε Αναφορές που κατέθεσαν οι Βουλευτές κ.κ. Α. Πουλάς και Ι. Ανδριανός, έπειτα από διαμαρτυρίες του δήμου Ερμιονίδος και των παραγωγών ο κ. Βορίδης αναφέρει τα ακόλουθα:

Σε ό,τι αφορά στους ελέγχους επιλεξιμότητας μέσω τηλεπισκόπησης, αυτοί διενεργούνται κάθε χρόνο στα αγροτεμάχια των παραγωγών του επιλεγέντος –μέσω ανάλυσης κινδύνου– δείγματος ελέγχου, σύμφωνα με τις απαιτήσεις κάθε καθεστώτος ενίσχυσης.

Οι εν λόγω έλεγχοι τηλεπισκόπησης πραγματοποιούνται σύμφωνα με προδιαγραφές που έχει ορίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και με χρήση δορυφορικών εικόνων του τρέχοντος, κάθε φορά, έτους αιτήσεων, τις οποίες επίσης παρέχει η Επιτροπή, αποκλειστικά για τους σκοπούς του ελέγχου.

Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με την κοινοτική και εθνική νομοθεσία, οι επιτόπιοι έλεγχοι αγροτεμαχίων, είτε φυσικοί είτε τηλεπισκόπησης, διενεργούνται στις θέσεις που τα αγροτεμάχια έχουν υποδειχτεί από τους ίδιους τους παραγωγούς κατά την υποβολή των Ενιαίων Αιτήσεων Ενίσχυσης εκάστοτε έτους.

29 από τους ελεγχθέντες δεν είχαν δικαιώματα καθόλου

Στη ζώνη ελέγχου τηλεπισκόπησης του Δήμου Ερμιονίδας του Ν. Αργολίδας υποβλήθηκαν σε έλεγχο οι εκτάσεις αγροτεμαχίων που δήλωσαν στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης έτους 2019 598 παραγωγοί.

Οι παραγωγοί αυτοί, στο σύνολό τους, ενημερώθηκαν για τα αποτελέσματα του ελέγχου, στις 26/11/2019, μέσω της εφαρμογής «Καρτέλα του Αγρότη» του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. Επιπλέον, παραγωγοί με ευρήματα κατά τον έλεγχο ενημερώθηκαν, μέσω αποστολής προσωπικού μηνύματος στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που είχαν δηλώσει στην αίτησή τους, για τη δυνατότητα υποβολής σχετικής ένστασης το χρονικό διάστημα από 26/11 έως 13/12/2019.

Μετά την εξέταση των ενστάσεων που υποβλήθηκαν, τα αποτελέσματα των διενεργηθέντων ελέγχων τηλεπισκόπησης έχουν ως εξής:

  • σε 185 παραγωγούς δεν υπήρξε εύρημα
  • σε 188 παραγωγούς υπήρξε απόκλιση εκτάσεων μέχρι 10%
  • σε 80 παραγωγούς υπήρξε απόκλιση εκτάσεων από 10% έως 20%
  • σε 85 παραγωγούς υπήρξε απόκλιση εκτάσεων από 20% έως 50%
  • σε 60 παραγωγούς υπήρξε απόκλιση εκτάσεων μεγαλύτερη από 50%.
  • Από τους 598 παραγωγούς του δείγματος ελέγχου, 29 δεν είναι κάτοχοι δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης.
Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agrotypos.gr

Recommended Posts