Το InsightTRAC Rover είναι ο νικητής του βραβείου Ag Robot Of The Year, ένα θεσμό που φιλοδοξεί να εξελίξει η ιστοσελίδα Future Farming. Το αυτόνομο ρομπότ αφαιρεί τους μολυσμένους ξηρούς καρπούς, τις λεγόμενες μούμιες, από τις αμυγδαλιές, ενώ στο μέλλον θα επεκταθεί και σε άλλες καλλιέργειες.

 

Ο Geert Hekkert, αρχισυντάκτης του Future Farming και ο René Koerhuis, συντάκτης εξειδικευμένος στη ρομποτική, ανακοίνωσαν το νικητή ανάμεσα στα νέα ρομπότ κατά την 7η έκθεση World FIRA στην Τουλούζη (Γαλλία), στις 9 Φεβρουαρίου 2023, με το InsightTRAC Rover να επιλέχθηκε για φέτος. Το ρομπότ ξεχώρισε ανάμεσα σε 5 φιναλίστ από μια κριτική επιτροπή ειδικών που αποτελείται από συντάκτες της ιστοσελίδας Future Farming, ειδικούς στη ρομποτική και αγρότες από όλο τον κόσμο.

Στους άλλους φιναλίστ περιλήφθηκαν τα ρομπότ AvL Motion Compact S9000, Exobotic Technologies Land-A2, Naïo Jo και Nexus Robotics La Chèvre. Το InsightTRAC βρίσκει και αφαιρεί μούμιες με μηχανική εκμάθηση και τεχνολογία παρακολούθησης, ενώ παρέχει πληροφορίες για οπωρώνες σε πραγματικό χρόνο, για να βελτιώσει την υγεία και την απόδοση της επόμενης περιόδου συγκομιδής σας.

Τα μέλη της κριτικής επιτροπής εντυπωσιάστηκαν ιδιαίτερα από τον τρόπο με τον οποίο το InsightTRAC Rover χτυπά τον στόχο, κυριολεκτικά, πυροβολώντας τους προσβεβλημένους καρπούς από τα δέντρα με βιοδιασπώμενα και, επομένως, βιώσιμα σφαιρίδια.

Στα άλλα στοιχεία του ρομπότ αξίζει να σημειώσουμε τον καινοτόμο τρόπο εργασίας, την ασυνήθιστη «σκέψη» και λύση που δίνει για την αντιμετώπιση, τον τρόπο με τον οποίο η ανάπτυξή του είναι πρόκληση για τη βιομηχανία και τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να εμπνεύσει άλλους κατασκευαστές ρομπότ να αναπτύξουν λύσεις έξω από τα συνηθισμένα αλλά εμπορικά ενδιαφέρουσες.

Το InsightTRAC Rover εκπληρώνει μια εργασία που είναι εφικτή και δυνατή μόνο με ένα εξειδικευμένο ρομπότ πεδίου. Ένα στοιχείο που εκφράζεται από την κριτική επιτροπή είναι ότι «το ρομπότ όχι μόνο εκτελεί το έργο του με νέο και πιο βιώσιμο τρόπο αλλά μοιάζει με μια λύση την οποία οι αγρότες μπορούν εύκολα να υιοθετήσουν χωρίς να χρειάζεται να αλλάξουν την αγροτική τους πρακτική».

Προέλευση άρθρου: https://www.agronews.gr

Recommended Posts