Από την Πέμπτη (6/8/2020) το πρωί, ο Γιώργος Καρασμάνης έσπευσε στις περιοχές που χτυπήθηκαν από την 4ήμερη θεομηνία – από Τετάρτη βράδυ (5/8) μέχρι και το Σάββατο (8/8) – με ένα καταστροφικό συνδυασμό ανεμοθύελλας, χαλαζόπτωσης και δυνατής βροχής,

και διαπίστωσε τις μεγάλες ζημιές σε ποικιλίες συμπύρηνου αλλά και επιτραπέζιου ροδάκινου στο στάδιο της πλήρους ωρίμανσης και συγκομιδής: Καρπόπτωση με τη σοδειά πεσμένη στο έδαφος από τη νεροποντή, αλλά και όση  κρατήθηκε στα δέντρα να παρουσιάζει σχισμές στο φλοιό και αλλοίωση στη σάρκα, δηλαδή να έχει υποστεί μεγάλη ποιοτική υποβάθμιση και φυσικά να μην είναι εμπορεύσιμη. Μια μεγάλη ζημιά σε σοδειά και εισόδημα και με προφανές και αυταπόδεικτα αποκλειστικό αίτιο την καλοκαιρινή θεομηνία!

Ο πρώην Υπουργός επισημαίνει ότι είναι η τρίτη χρονιά (μετά το 2017 και το 2018) που τέτοια θεομηνία πλήττει το Νομό μας και τον νομό Ημαθίας, ότι αποτελεί άμεση ζημιά επί της ηρτημένης παραγωγής και έχει προκληθεί από ασφαλιστικά καλυπτόμενο ζημιογόνο αίτιο – αυτό της υπερβολικής άκαιρης βροχόπτωσης.  Σημειώνει δε ότι, την Τετάρτη 5/8 που εκδηλώθηκαν τα τελευταία ακραία καιρικά φαινόμενα – συνέπεια της δραματικής κλιματικής αλλαγής – η θεομηνία ξεκίνησε με ανεμοθύελλα, χαλαζόπτωση και νεροποντή, που έριξαν δέντρα, έσπασαν κλάδους και ¨πέταξαν¨ καρπούς στο χώμα, και κατέστρεψαν ακόμη και εγκαταστάσεις κάλυψης αμπελώνων. Η δε νεροποντή, συνεχίστηκε και κορυφώθηκε το Σάββατο 8/8, με τέτοια σφοδρότητα που αποτέλειωσε ό,τι είχε απομείνει ¨όρθιο¨! Υπενθυμίζει δε ότι επί υπουργίας του και ακριβώς για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, πέρασε το μέτρο Μ17 με 200 εκατομμύρια για την ισχυροποίηση του ΕΛΓΑ, ο οποίος ήταν φορέας υλοποίησης του προγράμματος. Μέτρο, εγκεκριμένο, που δυστυχώς εγκληματικά κατήργησε η προηγούμενη Κυβέρνηση.

Με δεδομένα τα παραπάνω, ο Γιώργος Καρασμάνης θεωρεί απόλυτα επιβεβλημένο να ξεκινήσουν άμεσα η υποβολή δηλώσεων από τους πληγέντες ροδακινοπαραγωγούς και η καταγραφή της πραγματικής έκτασης των ζημιών και των συγκεκριμένων ποικιλιών που χτυπήθηκαν, με δεδομένο μάλιστα ότι τα μετεωρολογικά στοιχεία για το ύψος των βροχοπτώσεων του 4ημέρου, καθώς και η ακαριαία υποβάθμιση της ποιότητας, δεν αφήνουν την παραμικρή αμφιβολία για το αίτιο της καταστροφής.

Ο πρώην Υπουργός αναφερόμενος στις ¨φωνές¨ από πλευράς της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, που προτείνουν να δοθούν στους πληγέντες αποζημιώσεις de minimis, δήλωσε ότι προφανώς εννοούν τον πρωτοφανή και απίστευτο εμπαιγμό των παραγωγών από τη δική τους Κυβέρνηση, όταν ανάγκασαν τους Συνεταιρισμούς να ¨μαζεύουν¨ δηλώσεις ζημιών, να κάνουν δικές τους ¨εκτιμήσεις¨, με τα κομματικά τους στελέχη να διαγράφουν και να προσθέτουν ποικιλίες σε ένα ανήκουστο αλισβερίσι συναλλαγής! Είναι οι ίδιοι που ξεχνάνε – ή αγνοούν – ότι οι αποζημιώσεις de minimis χορηγούνται μόνον για απώλεια εισοδήματος από εξωγενή αίτια – όπως το εμπάργκο, για το οποίο επί τεσσεράμισι χρόνια δεν έδωσαν ούτε ένα ευρώ – και όχι για ζημιές που καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ! Ειδικότερα μάλιστα για ζημιές άμεσες και για τις οποίες οι βροχοπτώσεις υπήρξαν το πρωτογενές αίτιο.

Ο Γιώργος Καρασμάνης υπογραμμίζει ότι οι αγρότες μας και, εν προκειμένω, οι πληγέντες ροδακινοπαραγωγοί, δεν είναι δυνατόν να ξαναζήσουν εκείνη την παράσταση σε θέατρο παραλόγου που παρακολούθησαν προ διετίας και τους οδήγησε σε απόγνωση. Ούτε να δουν εκείνα τα μασκαριλίκια, με την τότε ηγεσία του Υπουργείου να μη λαμβάνει υπόψη ούτε τα πορίσματα της Επιτροπής που… η ίδια συγκρότησε, αλλά ούτε και την τεκμηριωμένη γνωμοδότηση του κατ’ εξοχήν αρμόδιου Ινστιτούτου φυλλοβόλων της Νάουσας, ότι εκείνες οι ζημιές οφείλονταν στις έντονες άκαιρες βροχοπτώσεις που καλύπτονται από τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ.

Γι’ αυτό και ο πρώην Υπουργός επαναλαμβάνει ότι, δεδομένου ότι υπάρχει η εμπειρία, η γνώση και η προγενέστερη γνωμοδότηση του Ινστιτούτου Νάουσας – συνεπώς δεν χρειάζονται ¨επιτροπές και επιτροπάτα¨ – πρέπει άμεσα να ξεκινήσει η υποβολή δηλώσεων για τις τελευταίες ζημιές στη ροδακινοπαραγωγή, να καταγραφεί η πραγματική έκταση και το μέγεθός τους σε όλες τις ποικιλίες και να δοθούν πραγματικές αποζημιώσεις σ’ αυτούς τους ανθρώπους που χτυπήθηκαν ανελέητα και για πολλοστή φορά μέσα στην τελευταία τριετία.

Recommended Posts