Μία σοβαρή υποδομή αρδευτικών δικτύων και φραγμάτων διαμορφώνεται πλέον με περίπου 50 έργα στην χώρα μας.

Πρώτα ήρθε η ένταξη 31 αρδευτικών δικτύων και φραγμάτων (λιμνοδεξαμενών κ.ά.) με απόφαση του τότε γενικού γραμματέα του ΥπΑΑΤ, Χαρ. Κασίμη, επί ΣΥΡΙΖΑ το 2019, τα οποία βρίσκονται σε φάση είτε δημοπράτησης είτε κατασκευής. Όλα αυτά γίνονται είτε με χρηματοδότηση από το ΠΑΑ είτε από το Υπουργείο Υποδομών. Απεικονίζονται στον παρακάτω χάρτη με κόκκινο.

Πριν λίγες μέρες ανακοινώθηκε διά στόματος πρωθυπουργού και νυν υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπ. Λιβανού, η έναρξη της διαδικασίας μελέτης ή δημοπράτησης μέσω ΣΔΙΤ για 21 έργα. Από αυτά παρουσιάσθηκαν σε ειδική εκδήλωση τα 8, όπως φαίνονται και στον παρακάτω χάρτη με το χρώμα μπλε και υπό τον τίτλο που έδωσε η κυβέρνηση “Ύδωρ 2.0”.

Προβληματισμοί

Ενώ, λοιπόν, τα πρώτα 31 έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και δεν θα επιβαρύνουν τους αγρότες, στην περίπτωση των 21 που εξήγγειλε και θα εξαγγείλει η ΝΔ, φαίνεται ότι ένα ποσοστό του κόστους θα το επωμιστούν οι αγρότες-αρδευτές. Κι αυτό γιατί έτσι είναι η φιλοσοφία των ΣΔΙΤ: Αναλαμβάνει ένας ιδιώτης την κατασκευή ενός έργου, το συγχρηματοδοτεί το κράτος και τα έσοδα από τη χρήση-ενοικίασή του πάνε στον ιδιώτη. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο ιδιώτης θα έχει για 25 χρόνια την εκμετάλλευση αυτών των έργων.

Όπως γράψαμε και στο πετυχημένο παράδειγμα της Αιγιάλειας, όπου υπήρξε εδώ και δύο χρόνια η εμπλοκή ιδιώτη, ως εργολάβου, το κόστος για τον αγρότη ανήλθε στο μισό από ό,τι ισχύει για τους γειτονικούς ΤΟΕΒ. Αντί για 28 ευρώ το στρέμμα ανά αρδευτική περίοδο (ανά έτος) οι αγρότες της Αιγιάλειας πληρώνουν 14 ευρώ το στρέμμα.

Βέβαια, εκεί μιλάμε για συντήρηση του αρδευτικού δικτύου και μικρές παρεμβάσεις, που όμως το καθιστούν πλήρως λειτουργικό και αποδοτικό, με το μισό κόστος.

Οι πρόχειροι υπολογισμοί που γίνονται, αν κάνει κάποιος αναγωγή με το παράδειγμα των διοδίων στους αυτοκινητοδρόμους, με δεδομένο το κόστος κατασκευής των αρδευτικών δικτύων που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα και “για να βγάλει ο ιδιώτης τα λεφτά του”, ανεβάζουν το κόστος για τον αγρότη σε πάνω από 50 ευρώ το στρέμμα.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: https://www.agro24.gr

Recommended Posts