Η παρατεταμένη αστάθεια του καιρού, με βροχοπτώσεις και υψηλά ποσοστά υγρασίας, αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο προσβολής των μηλοειδών (καρπών και φυλλώματος) από φουζικλάδιο, σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου.

Επισημαίνεται ότι η μολυσματικότητα του φουζικλάδιου ευνοείται από βροχερό και υγρό καιρό και σχετικά υψηλές θερμοκρασίες. Οι παθογόνοι αυτοί μύκητες είναι δυνατό να αποβούν ιδιαίτερα καταστροφικοί, ακόμη και μέχρι τη συγκομιδή. Συνιστάται άμεσα η προστασία των καρπών μετά από τη βροχόπτωση με τη χρήση ενός κατάλληλου και εγκεκριμένου μυκητοκτόνου. Να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στους οπωρώνες που:

α) Έχουν ήδη εκδηλωθεί συμπτώματα της ασθένειας.

β) Έχουν ιστορικό σοβαρών προσβολών.

γ) Βρίσκονται σε περιοχές όπου υπάρχουν άλλοι οπωρώνες με εκτεταμένη προσβολή.

Για την αποφυγή ανάπτυξης ανθεκτικών στελεχών των παθογόνων, συνιστάται εναλλαγή μυκητοκτόνων από διαφορετικές χημικές ομάδες ή εφαρμογή μείγματος μυκητοκτόνων διαφορετικής ομάδας.

Για την αποφυγή φαινομένων τοξικότητας στους καρπούς, να προσεχθεί ιδιαίτερα πιθανή ευαισθησία ορισμένων ποικιλιών σε κάποια σκευάσματα. Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των φουζικλαδίων σε μία περιοχή, είναι ιδιαίτερα σημαντικό τα προτεινόμενα μέτρα καταπολέμησης να εφαρμόζονται από όλους ανεξαιρέτως τους καλλιεργητές.

Σεπτορίωση στο αχλάδι

Οι καιρικές συνθήκες είναι επίσης ιδανικές για την εξάπλωση της σεπτορίωσης στην αχλαδιά. Συστήνεται άμεσα η προστασία των καλλιεργειών με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο για την καλλιέργεια μυκητοκτόνο και σε συνδυασμό με την καταπολέμηση του φουζικλάδιου. Ιδιαίτερη προσοχή να δοθεί σε οπωρώνες αχλαδιάς που:

1) Έχουν ήδη εμφανίσει συμπτώματα προσβολής στο φύλλωμα.

2) Δεν έχει γίνει μέχρι τώρα αποτελεσματική καταπολέμηση του μύκητα.

3) Γειτνιάζουν με προσβεβλημένους οπωρώνες.

4) Γενικότερα βρίσκονται σε υγρές περιοχές ή δέχονται συχνή και υπερβολική άρδευση.

 

 

 

Διαβάστε την συνέχεια στο ypaithros.gr

Recommended Posts