ntomates_1

Η αλματώδης αύξηση εκτάσεων στη ντομάτα βελανίδι έφερε υπερ-προσφορά, με αντοχή η μεγαλόκαρπη.

 

Στο μισό έπεσαν οι τιμές παραγωγού μέσα σε ένα μόλις έτος για το βελανίδι. Αντίθετη πορεία για τη μεγαλόκαρπη, με χαμηλές όμως αποδόσεις. Η μεγάλη αύξηση στα στρέμματα φαίνεται πως έφερε υπερ-προσφορά στο ντοματάκι βελανίδι, με αποτέλεσμα αυτό να εμφανίζει κόπωση στην αγορά και έχει μειωθεί η τιμή του πάρα πολύ, σε μια ιδιαίτερη μάλιστα περίοδο για τους Έλληνες παραγωγούς κηπευτικών. Πορεία αντίθεση φαίνεται τώρα πως ακολουθεί η μεγαλόκαρπη ντομάτα.

Ο κ. Αντώνης Πλεξουσάκης, καλλιεργητής ντομάτας και πρόεδρος στον Συνεταιρισμό Νότος από την Ιεράπετρα λέει στον ΑγροΤύπο τα εξής: «μέχρι το 2008 η καλλιέργεια σε αυτό το είδος ντομάτας δεν ήταν διαδεδομένη στη χώρα μας. Εμείς επί της ουσίας ως Συνεταιρισμός καθιερώσαμε το βελανίδι, το οποίο σήμερα καλλιεργείται σε όλη την Κρήτη, στην Πελοπόννησο και σε άλλες περιοχές.

Πριν τα φετινά Χριστούγεννα υπήρχαν παραγωγοί που πουλούσαν βελανίδι με 1,20 ευρώ το κιλό, ακόμα και κάτω από 1 ευρώ, δηλαδή εξαιρετικά χαμηλά. Σήμερα η τιμή κυμαίνεται γύρω στα 1,80 ευρώ το κιλό, αλλά τα πράγματα είναι δύσκολα, γιατί μόνο στην ευρύτερη περιοχή της Ιεράπετρας έχουν μπει σε σχέση με πέρσι, οι διπλάσιες εκτάσεις. Υπολογίζω ότι από τα 1.200 - 1.250 στρέμματα πέρσι, έχουμε φέτος γύρω στα 2.500 στρέμματα, λόγω και της καλής πορείας που είχε το προϊόν π.χ. τον Οκτώβριο-Νοέμβριο του 2020, οπότε και έφτασε και τα 3,5 με 4 ευρώ το κιλό.

Αυτές οι τιμές αφορούν συσκευασμένο προϊόν σε κουπάκια, που έχουν υψηλό κόστος και για μια συσκευασία των 250 γραμμαρίων μπορεί πλέον να φθάνουν και τα 50 λεπτά, χωρίς μάλιστα τα εργατικά.Πιστεύω ότι στο προϊόν αυτό, που δίνει αποδόσεις 8-10 τόνους το στρέμμα, πιο κάτω δηλαδή από τη μεγαλόκαρπη ντομάτα, ο νόμος προσφοράς και ζήτησης έχει παίξει πλέον καθοριστικό ρόλο στην τιμή του».

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: https://www.agrotypos.gr

Recommended Posts