κρασί, οίνος, wine, λευκός, κόκκινος

Η ιστορία της βιομηχανίας οίνου της Νότιας Αφρικής έρχεται από το παρελθόν, αλλά πολλές επιχειρήσεις απειλούνται.

Από τα μεσάνυχτα της 20ης Σεπτεμβρίου, η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής μείωσε το επίπεδο κινδύνου για την υγεία στο στάδιο 1, ανοίγοντας ξανά τα σύνορά της και χαλαρώνοντας ορισμένους περιορισμούς στην πώληση αλκοολούχων ποτών. Μήπως είναι όμως πολύ αργά για να σωθεί ο τομέας του οίνου;

Όλοι οι οινοπαραγωγοί υπέφεραν από την πανδημία. Αλλά πέρα από τον αντίκτυπο του κλεισίματος του κυκλώματος CHR και της πολυπλοκότητας της συγκομιδής, ο τομέας οίνου της Νοτίου Αφρικής έπρεπε να ξεπεράσει πολλά εμπόδια εξαιτίας των αποφάσεων που ελήφθησαν από την κυβέρνηση, που προέβλεπαν ιδιαίτερα αυστηρά και δεσμευτικά μέτρα. Για έξι μήνες, η πώληση αλκοολούχων ποτών απαγορεύτηκε σχεδόν συνεχώς στην τοπική αγορά, ώστε να αποφευχθεί η υπερφόρτωση των νοσοκομείων που οφείλεται σε περιστατικά που σχετίζονται με το αλκοόλ. Ακόμη χειρότερα, οι εξαγωγές απαγορεύτηκαν, κατόπιν εγκρίθηκαν, και στη συνέχεια απαγορεύτηκαν ξανά εντός τριών εβδομάδων τον Απρίλιο, και τελικά επαναλήφθηκαν στις αρχές Μαΐου ενώ παρεμποδίστηκαν από διοικητικές δυσκολίες και δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Κατά τη διάρκεια όλης αυτής της περιπέτειας, οι επαγγελματικές οργανώσεις όπως η Vinpro συνέχισαν να εκπέμπουν σήμα κινδύνου και να συνομιλούν με το κράτος για να το ενημερώσουν για την κρίσιμη κατάσταση που αντιμετωπίζει ο τομέας, ήδη χωρίς αίμα μετά από χρόνια ξηρασία και έλλειψη κερδοφορίας. Ακριβώς όταν οι επαγγελματίες της Νοτίου Αφρικής μπήκαν σε ένα σημείο καμπής, με δείκτες που άρχιζαν να γίνονται πράσινοι και με μια κλιματική κατάσταση λιγότερο κρίσιμη από ότι τα προηγούμενα χρόνια, επλήγησαν την Covid-19 και με μέτρα που κινδυνεύουν να οδηγήσουν σε απόγνωση και απώλεια ορατότητας στο ράφι. “Ο τουρισμός και ο τομέας της CHR (εστιατόρια, μπαρ, κτήματα, κ.λπ.) έχουν γονατίσει”, αναφέρει ο Dimitri Coutras, επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών του Wine Intelligence για τη Νότια Αφρική. “Πολλές επιχειρήσεις έχουν κατεβάσει ρολά.”

 

Πλεόνασμα πριν από την επόμενη συγκομιδή

Στα οινοποιεία και στους αμπελώνες, οι προετοιμασίες έχουν ήδη ξεκινήσει εν αναμονή της επόμενης συγκομιδής, με αποτέλεσμα ο διευθυντής της Vinpro Rico Basson να φοβάται το επόμενο πρόβλημα: «Οι παραγωγοί μας προετοιμάζονται ήδη για τη συγκομιδή του 2021, αλλά με σχεδόν 300 εκατομμύρια λίτρα. από πλεόνασμα κρασιών που εξακολουθούν να υπάρχουν στις δεξαμενές, ενδέχεται να μην έχουμε αρκετό χώρο για να φιλοξενήσουμε την επόμενη συγκομιδή. Η κατάσταση είναι τρομερή». Ειδικά δεδομένου ότι θα έχει άμεσο αντίκτυπο στις τιμές των κρασιών στην πόρτα του οινοποιείου.

Σχολιάζοντας την απόφαση του Προέδρου Cyril Ramaphosa να άρει μερικώς τους περιορισμούς στην πώληση αλκοολούχων ποτών στα μέσα Αυγούστου, ο Rico Basson δήλωσε ότι «είναι απογοητευμένος από την έκταση της ζημίας στον τομέα μας που προκλήθηκε από την προσωρινή απαγόρευση των εξαγωγών και παρατεταμένους περιορισμούς στις τοπικές πωλήσεις». Αξιολογώντας την άρση των απαγορεύσεων ανέφερε ότι “ίσως είναι πολύ αργά.” Πολλές οινοποιίες έβαλαν λουκέτο και η οικονομική ανάκαμψη για τον αμπελοοινικό τομέα στο σύνολό της θα είναι μακρά». Η Vinpro εκτιμά ότι περισσότερα από 80 οινοποιεία και 350 καλλιεργητές σταφυλιών θα χρεοκοπήσουν τους επόμενους 18 μήνες.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agrocapital.gr

Recommended Posts