ακρόδρυα, αμύγδαλα, καλλιέργεια

«Νεκρή» είναι η αγορά του αμυγδάλου καθώς σύμφωνα με παραγωγούς δεν γίνονται εμπορικές πράξεις, λόγω των χαμηλών τιμών που φαίνεται να δίνει τώρα η αγορά,

τιμές που κυμαίνονται περί τα 5 ευρώ/κιλό για φερεντουέλα και 6,5-7 ευρώ/κιλό για φερανιά. Ωστόσο, οι περισσότεροι παραγωγοί δηλώνουν διατεθειμένοι να κρατήσουν το προϊόν τους μέχρι να ακούσουν καλύτερες προτάσεις. «Κανείς δεν πουλάει στο επίπεδο των 6, 6,5-7 ευρώ το κιλό που ακούγεται για την ψίχα και στα 2,50-3,00 για τ’ άσπαστα», σημειώνουν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρσι οι τιμές ήταν 10-11 ευρώ το κιλό για τη ψίχα, οπότε φέτος μ’ αυτά τα επίπεδα που ακούγονται, ουσιαστικά οι παραγωγοί έρχονται αντιμέτωποι με μείωση κατά 37%. Βεβαίως υπάρχει και η άλλη όψη που τίθεται από ορισμένους παραγωγούς. Ότι δηλαδή μπορεί οι τιμές των 6-7 ευρώ το κιλό να είναι οι χαμηλότερες των τελευταίων 3 ετών, ωστόσο σε σχέση με τα τελευταία 10 χρόνια δεν είναι και τόσο χαμηλές. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 1999-2007 οι τιμές -όπως μας είπαν οι παραγωγοί- για τα φυρανιά ήταν 4-5 ευρώ το κιλό. Επιπλέον το προϊόν έχει μεγάλο πλεονέκτημα ότι μπορεί να αποθηκευτεί.

Βεβαίως, τα πράγματα σήμερα είναι διαφορετικά και δεν παραλείπουν να σημειώσουν ότι  με διάφορες δικαιολογίες οι έμποροι προσπαθούν να ρίξουν τις τιμές όταν την ίδια ώρα στη λιανική βρίσκονται πολύ ψηλότερα (14-15/κιλό στις κάβες) ενώ και τα μηνύματα διεθνώς μιλούν για ανεβασμένες ανάγκες και τιμές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με ανακοίνωση του INC, λόγω των αυξανόμενων φυτεύσεων, η παραγωγή ξηρών καρπών συνεχίζει να αυξάνει και η καλλιεργητική περίοδος 2020-2021 δεν αποτελεί εξαίρεση, καθώς η παγκόσμια παραγωγή εκτιμάται σε 5,3 εκατομμύρια μετρικούς τόνους (αμύγδαλα, καρύδια Βραζιλίας, κάσιους, φουντούκια, μακαντάμιαν, πεκάν, κουκουνάρια και καρύδια, φιστίκια σε κέλυφος), ήτοι ανεβασμένη κατά 15% σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Εξ ου, όπως τονίζεται και η ανάγκη να συνεχίσει η βιομηχανία να καινοτομεί και να ανοίγει νέες αγορές.

Συνολικά, η ζήτηση που σχετίζεται με την πανδημία για ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα ευνόησε τις πωλήσεις στο διαδίκτυο, την αποθήκευση σε ντουλάπια και τους μεγάλους λιανοπωλητές, ενισχύοντας παράλληλα την ήδη αυξανόμενη ζήτηση για τέτοιου είδους φυτικά τρόφιμα.

Διαβάστε  τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agrocapital.gr

Recommended Posts