Ακτινίδια

Με τις κιτρινόσαρκες ποικιλίες ασχολούνται ενεργά δυο εταιρείες στην Ελλάδα, η ΖΕΥΣ και μια πολυεθνική κινεζικών συμφερόντων.

Αμείωτο μαίνεται το ενδιαφέρον για νέες φυτεύσεις ακτινιδιάς στην χώρα μας, την ώρα που καινούργιες, κιτρινόσαρκες ποικιλίες επιχειρούν δυναμική είσοδο.

Εκτιμάται ότι κάθε χρόνο στο… χάρτη της καλλιέργειας προστίθενται γύρω στα 15.000 με 20.000 στρέμματα, όλων των ποικιλιών. Όμως οι φυτεύσεις γίνονται ως επί το πλείστον, κάπως άναρχα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, με τις κίτρινες ποικιλίες ασχολείται ήδη η ΖΕΥΣ, ενώ μπάσιμο επιχειρεί και μια ακόμα εταιρεία, πλην όμως πολυεθνική με παρουσία και στην Ελλάδα. Η συγκεκριμένη εταιρεία είναι κινεζικών συμφερόντων και προωθεί τέσσερις νέες ποικιλίες, εκ των οποίων οι δυο κιτρινόσαρκες.

Για τις νέες αυτές ποικιλίες, μιλήσαμε με τον κ. Θανάση Πισαλίδη, έμπειρο γεωπόνο από την Πιερία. Όπως μας ανέφερε ο κ. Πισαλίδης, οι πρώτες φυτεύσεις των συγκεκριμένων ακτινιδίων θα γίνουν τον ερχόμενο Φλεβάρη στην Αιτωλοακαρνανία, σε συνεργασία με τον Συνεταιρισμό Νεάπολης Αγρινίου, όπου η καλλιέργεια γενικότερα του προϊόντος γνωρίζει μεγάλη άνθιση. Ενδιαφέρον, επίσης, υπάρχει και από τη ζώνη της Άρτας, καθώς επίσης της Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και της Ανατολικής Μακεδονίας (Καβάλα, Ξάνθη), όπως μας είπε και ο γεωπόνος από το Νέο Μυλότοπο Γιαννιτσών, κ. Σάββας Παστόπουλος.

Όπως μας εξήγησε από την πλευρά του ο κ. Πισαλίδης, καλλιεργητικά οι δυο αυτές ποικιλίες δεν έχουν διαφορά από την Hayward, απλώς η εταιρεία που τις προωθεί κάνει συμφωνίες με παραγωγούς, που περιλαμβάνουν την υποχρέωση εκ μέρους τους, για καλλιέργεια σε έκταση το λιγότερο 10 στρεμμάτων, η οποία θα περιλαμβάνει και αντιχαλαζικό δίκτυο.

Σημειώνεται πως κίτρινες ποικιλίες ακτινιδίου καλλιεργούνται σε χώρες όπως η Χιλή, η Ιταλία, η Κίνα κ.λπ., ενώ όπως μας υπογράμμισε ο κ. Πισαλίδης, λόγω του ενδιαφέροντος των καταναλωτών, τα ζητάει η αγορά. Έτσι, ενδεικτικό είναι πως στην Ιταλία, τη φετινή χρονιά το κίτρινο ακτινίδιο έπιασε κατά μέσο όρο μια τιμή παραγωγού 2 ευρώ το κιλό.

Προέλευση του άρθρου στο:https://www.agrotypos.gr

Recommended Posts