«Εξετάζουμε την ενίσχυση της πτηνοτροφίας, της ανοιξιάτικης πατάτας, της τομάτας θερμοκηπίου, των καρπουζιών και των επιτραπέζιων ελιών. Αυτές είναι παραγωγές οι οποίες έχουν πληγεί,

εμφανίζουν σήμερα διαταραχή, των οποίων την ενίσχυση εξετάζουμε. Στη δευτερολογία θα σας πω πώς ακριβώς θα το κάνουμε».

Αυτό ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης το πρωί της Τετάρτης 2 Σεπτεμβρίου στη Βουλή, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις βουλευτών.

Παράλληλα, εξήγησε ότι από την στιγμή που το υπουργείο θα έχει κάνει την σχετική έρευνα-προεργασία για ένα προϊόν και το αν έχει διαταραχθεί η αγορά και που εν τέλει θα πει ναι ο υπουργός για την έκτακτη ενίσχυσή του, μεσολαβεί ένα χρονικό διάστημα τριών-τεσσάρων μηνών για να πληρωθούν οι δικαιούχοι παραγωγοί.

Κριτική από τον βουλευτή Λακωνίας και πρώην υπουργό Σταύρο Αραχωβίτη

Καμία ουσιαστική δέσμευση στήριξης για κλάδους, χρόνους και ποσά στον αγροτικό τομέα, είπε από την πλευρά του ο Σταύρος Αραχωβίτης, μετά την απάντηση  Βορίδη.

Μαύρα τα μαντάτα μετά και από τη σημερινή συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης που κατατέθηκε στις 31.08 από τον Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Στ. Αραχωβίτη στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως αναφέρει.

Ο κ. Βορίδης αρνήθηκε για μια ακόμη φορά ν’ αναγνωρίσει την πολυπλευρικότητα και το πραγματικό μέγεθος της κρίσης που βιώνει ο αγροτικός τομέας  και την ανάγκη εμπροσθοβαρών μέτρων στήριξης.

Όπου έχει ήδη ανακοινωθεί ότι θα δοθεί κάποια στήριξη, στήνονται πολύπλοκες, χρονοβόρες και κοστοβόρες για τον αγροτικό κόσμο διαδικασίες, εξαντλώντας την εύθραυστη βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεων. Ομολογία αποτυχίας ήταν το παράδειγμα των αλιέων, όπου πάνω από 2.500 δικαιούχοι δεν έχουν καταφέρει να ολοκληρώσουν τη διαδικασία.

Έως και τέσσερις μήνες απαιτούνται για να βγουν τα χρήματα των έκτακτων ενισχύσεων

Οι υπόλοιποι παραγωγικοί κλάδοι θα συνεχίσουν να μη βλέπουν το χρώμα του χρήματος. Οι παραγωγοί ελαιολάδου δε, δεν έχουν να περιμένουν καμία στήριξη, όπως και πολλοί άλλοι ακόμα παραγωγοί.

Ο διάχυτος, δε εκνευρισμός, είναι ο αδιάψευστος μάρτυρας αυτής της πραγματικότητας και της δικαιολογημένης πίεσης που ασκείται από τους κτηνοτρόφους, τους αλιείς, τους αγρότες, τους μελισσοκόμους και τους μεταποιητές που βυθίζονται σε ένα καθοδικό σπιράλ ύφεσης.

Ο τρόπος που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση της ΝΔ την πρωτογενή παραγωγή και μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, αντικατοπτρίζεται ανάγλυφα και στην έκθεση Πισσαρίδη, όπου αυτοί οι τομείς απουσιάζουν πλήρως. Στις δεκάδες σελίδες του πονήματος, δεν βρέθηκαν μερικές γραμμές να περιγράψουν τη συμμετοχή της πραγματικής παραγωγής στην ανασυγκρότηση της χώρας.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agrotypos.gr

Recommended Posts