χωραφι

Μετά από αίτημα της Ελλάδας, οι Υπουργοί Γεωργίας των κρατών μελών της Ε.Ε., κατά την διάρκεια συνεδρίασης τους την Δευτέρα 30 Ιανουαρίου στις Βρυξέλλες, θα συζητήσουν δημόσια την ανάγκη για επείγοντα μέτρα στήριξης και στρατηγική προσέγγιση στον αγροδιατροφικό τομέα υπό το φως των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης και του πληθωρισμού στους αγρότες της ΕΕ και την επισιτιστική ασφάλεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Το ελληνικό αίτημα υποστηρίζεται και από τις Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρο, Τσεχία, Ουγγαρία, Λετονία, Μάλτα, Πολωνία, Ρουμανία και Σλοβενία.

Όπως τονίζεται σε σχετικό ενημερωτικό σημείωμα απαιτούνται νέα μέτρα στήριξης των τομέων της αγροτικής οικονομίας που έχουν πληγεί περισσότερο, από τις υπέρογκες αυξήσεις του ενεργειακού κόστους και των εισροών τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις,

Στα πλαίσια αυτά, οι Υπουργοί θα ακούσουν σχετικές εισηγητικές προτάσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στην συνέχεια θα ανταλλάξουν απόψεις, κυρίως για την αξιοποίηση του αποθεματικού κρίσης που είναι διαθέσιμο μέσω της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Κατά την διάρκεια της εν λόγω συνεδρίασης θα συζητηθούν, επίσης, και τα εξής θέματα:

  • Το πρόγραμμα της Σουηδικής προεδρίας της Ε.Ε. για το πρώτο εξάμηνο του 2023
  • Η εφαρμογή των αρχών της βοιοικονομίας ως εργαλεία για την ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών
  • Προτάσεις της Ουγγαρίας για την στήριξη του αγροτικού εισοδήματος
  • Πληροφόρηση από την Πολωνία για τις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από την Ουκρανία
  • Ενημέρωση από την Γερμανία για το παγκόσμιο φόρουμ για τα τρόφιμα και τη γεωργία, που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο στις 21 Ιανουαρίου 2023.

Προέλευση άρθρου: https://www.agro24.gr

Recommended Posts