Αγροτικά Κτηνοτροφικά Μελισσοκομικά και Αλιευτικά Νέα από όλη την Ελλάδα

Greekap.gr News
Νέα μελέτη του FAO δείχνει ότι η επίδραση της κτηνοτροφίας στο περιβάλλον είναι μικρότερη του αναμενόμενου

Νέα μελέτη του FAO δείχνει ότι η επίδραση της κτηνοτροφίας στο περιβάλλον είναι μικρότερη του αναμενόμενου

Κτηνοτροφικά Νέα 🕔October 11, 2017

Υποβαθμίζονται οι συνέπειες της ζωικής παραγωγής για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια.

Μέχρι τώρα, η κτηνοτροφία θεωρούταν ο κλάδος της αγροδιατροφής ο οποίος είχε με διαφορά τη μεγαλύτερη επίπτωση στο περιβάλλον. Στο πλαίσιο της εκτροφής των ζώων, υπολογιζόταν ότι χρησιμοποιούνταν τεράστιες εκτάσεις για την παραγωγή ζωοτροφών και όχι αγροτικών προϊόντων προς ανθρώπινη κατανάλωση. Την αντίληψη αυτή έρχεται να ανατρέψει νέα μελέτη του FAO, η οποία αποκαλύπτει ότι ένα μεγάλο μέρος των ζωοτροφών, που χρησιμοποιούνται στον πλανήτη, παράγονται σε περιοχές οι οποίες δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να παραχθούν τρόφιμα για ανθρώπινη κατανάλωση, και ειδάλλως θα έμεναν αναξιοποίητες.

Όπως διαπιστώθηκε, το 86% των τροφίμων με τα οποία εκτρέφονται τα παραγωγικά ζώα δεν είναι κατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση. Ο λόγος για χορτονομές, υπολείμματα καλλιεργειών και λοιπά υποπροϊόντα. Η κατανάλωση όλων των παραπάνω από τα παραγωγικά ζώα δεν οδηγεί στην περιβαλλοντική επιβάρυνση του πλανήτη, ενόσω ο αυξανόμενος ανθρώπινος πληθυσμός στρέφεται ολοένα και περισσότερο στην κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων.

Η μελέτη εστιάζει στους τύπους γης που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ζωοτροφών. Ο FAO εκτιμά ότι μέχρι το 2050, θα χρειαστούν 70% περισσότερα ζωικά προϊόντα για να τραφεί ο πλανήτης. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι από τα συνολικά 2,5 δισεκατομμύρια εκτάρια που απαιτούνται, 77% είναι λιβάδια, τα οποία περιέχουν μεγάλο μερίδιο βοσκότοπων που δεν υπάρχει η δυνατότητα να μετατραπούν σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Δεδομένου ότι οι περιοχές αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για βοσκή, καθίσταται σαφές ότι η κτηνοτροφική δραστηριότητα εκεί δεν επηρεάζει αρνητικά την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια. Όμως, εάν οι συντελεστές μετατρεψιμότητας τροφής (δηλαδή της κατανάλωσης γραμμαρίων τροφής / αύξηση γραμμαρίων βάρους) των ζώων δεν βελτιωθούν, η έκταση της απαιτούμενης γης για την εκτροφή τους θα αυξηθεί στο μέλλον.

Στον αντίποδα, ορισμένα συστήματα παραγωγής συμβάλλουν άμεσα στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, καθώς παράγουν περισσότερα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά για τους ανθρώπους (π.χ. πρωτεΐνες) από όσα καταναλώνουν. Τα βοοειδή, για παράδειγμα, που βασίζονται στη βόσκηση και τις χορτονομές, χρειάζονται μόνο 0,6 kg πρωτεΐνης από ζωοτροφές για να παράξουν 1 κιλό πρωτεΐνης στο γάλα και το κρέας τους, η οποία έχει υψηλότερη διατροφική αξία. Συνεπώς, τα βοοειδή συμβάλλουν άμεσα στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια.

Όπως τονίζει ο FAO, τα τελευταία 30 χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί ενθαρρυντικά βήματα για τη βελτίωση του συντελεστή μετατρεψιμότητας τροφής, μέσω της σύνθεσης των ζωοτροφών, της γενετικής βελτίωσης και της παροχής καλύτερων κτηνιατρικών υπηρεσιών.

 

 

 

 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο: www.ypaithros.gr