Να στηρίξει και να ενισχύσει άμεσα με επαρκή χρηματοδότηση την Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου (για όλα τα νησιά του Β. Αιγαίου), ώστε να καλυφθούν όλες οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν απ’ τους αγρότες για τα Σχέδια Βελτίωσης

και εκσυγχρονισμού των γεωργικών εκμεταλλεύσεών τους, απαιτεί η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου.

Συγκεκριμένα σε σχετική ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

«Πέρασαν δύο χρόνια αναμονής για τους αγροτοκτηνοτρόφους μέχρι να τελειώσει η πολυπόθητη αξιολόγηση των Σχεδίων Βελτίωσης, για να δουν αν θα μπορέσουν να βελτιώσουν τον καθημερινό μόχθο για την επιβίωσή τους. Ως αποτέλεσμα όμως ήρθε η απογοήτευση και η δυσαρέσκεια που επικρατεί αυτή τη στιγμή στη μικρομεσαία αγροτιά του νησιού μας, αφού απορρίφθηκαν τα 2/3 των αιτήσεων. Στα υπόλοιπα δε νησιά της Περιφέρειάς μας επικρατεί μόνο η αγανάκτηση, αφού τα χρήματα ήταν ελάχιστα έως ανύπαρκτα.

Σε μια εποχή που ο πρωτογενής τομέας της χώρας βρίσκεται σε δεινή θέση και οι όποιες κυβερνητικές εξαγγελίες για τη στήριξή του αποδείχθηκαν “λόγια του αέρα”. Τη στιγμή που φτωχοί βιοπαλαιστές γεωργοί και κτηνοτρόφοι προσπαθούν με νύχια και με δόντια να παραμείνουν στα χωράφια τους και στα κοπάδια τους, είναι πολιτική κατάντια να μιλάμε για επιτυχόντες – επιλαχόντες και απορριπτέους, σε ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης για τον εκσυγχρονισμό της παραγωγής, ώστε αυτό να συμβάλει στην πολυπόθητη “εξωστρέφεια” της αγροτικής μας παραγωγής, όπως επικαλείται και η κυβέρνηση.

Φυσικά οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι του νησιού μας δεν τρέφουν αυταπάτες ότι με τέτοια προγράμματα θα “σωθούν”, η πείρα είναι αρνητική. Όσο και αν θέλουν να μας χρυσώσουν το χάπι, η πραγματικότητα τούς διαψεύδει, αφού το κόστος παραγωγής συνεχώς ανεβαίνει, οι εισφορές σε ΕΦΚΑ – ΕΛΓΑ, φορολογία, αγροτικό ρεύμα αυξάνονται, σε αντίθεση με την τιμή παραγωγού που βρίσκεται σε συνεχή κατρακύλα. Αυτή είναι η πραγματικότητα των τελευταίων χρόνων που με ή χωρίς προγράμματα οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι οδηγούνται στον αφανισμό.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agro24.gr

Recommended Posts