Τη σύμφωνη γνώμη των Βρυξελλών περιμένει το ελληνικό αίτημα για ειδική ενίσχυση ύψους 31 εκατ. ευρώ στους αιγοπροβατοτρόφους, με τις αρμόδιες υπηρεσίες να δηλώνουν έτοιμες να «τρέξουν» την πληρωμή μόλις ο σχετικός φάκελος εγκριθεί.

Έτσι, με βάση το σχεδιασμό το καλό σενάριο θα ήταν η πίστωση της σχετικής ενίσχυσης στους λογαριασμούς των παραγωγών, μέχρι τις 10 Ιουλίου.

Το θέμα απασχόλησε συνάντηση Θεσσαλών κτηνοτρόφων με τον βουλευτή Λάρισας, Χρήστο Κέλλα, ο οποίος τον τελευταίο καιρό εμφανίζεται ιδιαίτερα κινητικός, κάνοντας βέβαια, σε κάποιες περιπτώσεις και τον «λαγό» του κυβερνώντος κόμματος στο χειρισμό των θεμάτων. Επί του συγκεκριμένου ζητήματος πάντως ο Λαρισαίος βουλευτής δεν είχε να δώσει είδηση, αρκέστηκε να πει ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της για στήριξη των κτηνοτρόφων και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης… θα εισακούσει τις δεήσεις.

Από την πλευρά των Θεσσαλών κτηνοτρόφων πάντως, τέθηκε για μια ακόμη φορά το ζήτημα να μην τεθεί ανώτατο όριο στα 500 θηλυκά και η καταβολή της ενίσχυσης (4 ευρώ) να δοθεί για όλα τα επιλέξιμα ζώα με μέση παραγωγή γάλακτος άνω των 100 κιλών το χρόνο. Προς το παρόν γίνεται λόγος για έναν αριθμό 7.750.000 αιγοπροβάτων.

Με 300 ευρώ το στρέμμα τα σπαράγγια

Εν τω μεταξύ, την απογοήτευσή τους εκφράζουν οι παραγωγοί σπαραγγιού με αφορμή τις δηλώσεις Βορίδη που φέρεται να κάνει λόγο για ενίσχυση 5 εκατ. ευρώ πανελλαδικά, ποσό που αντιστοιχεί σε περίπου 300 ευρώ το στρέµµα για κάθε παραγωγό, όταν οι ίδιοι υπολογίζουν τη ζηµιά στα 500 ευρώ το στρέµµα.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, γίνεται σαφές ότι η λίστα των δικαιούχων ειδικών ενισχύσεων δεν είναι αντιπροσωπευτική του φάσµατος της αγροτικής παραγωγής στη χώρα µας και δείχνει να έχει επικεντρωθεί σε πολύ συγκεκριµένες κατηγορίες παραγωγών, οι οποίοι

κατάφεραν να αναδείξουν πτυχές των απωλειών που υπέστησαν. ∆εν είναι λίγοι, µάλιστα, αυτοί που τονίζουν ότι γέρνει ιδιαίτερα προς την πλευρά της αγροδιατροφής, πριµοδοτώντας εκτός από παραγωγούς και µεταποιητικές επιχειρήσεις, όπως και την κατανάλωση.

Η ανακοίνωση Κέλλα μετά τη συνάντηση με τους Θεσσαλούς έχει ως ακολούθως:

Την ικανοποίησή τους για τα δεδομένα που έχουν δημιουργήσει στην αγορά γάλακτος οι αυστηροί έλεγχοι για την πάταξη των ελληνοποιήσεων, που προβλέπονται στο πρόσφατο νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, εξέλιξη που ήδη έχει συμβάλει θετικά στην αύξηση της τιμής του αιγοπρόβειου γάλακτος, ενώ ταυτόχρονα εγγυάται την προστασία του καταναλωτικού κοινού, εξέφρασαν στον αν. γραμματέα της Κ.Ο. της ΝΔ, βουλευτή Ν. Λάρισας, κ. Χρήστο Κέλλα, κτηνοτρόφοι της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων και Κτηνοτρόφων Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Στη συνάντηση που έλαβε χώρα στο γραφείο του Λαρισαίου πολιτικού, οι κτηνοτρόφοι ζήτησαν την παρέμβαση του κ. Κέλλα στην ηγεσία του Υπ.ΑΑΤ, προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες καταβολής των αποζημιώσεων λόγω μειωμένων πωλήσεων αμνοεριφίων από τον κορονοιό και της απώλειας κεφαλαίου από τον καταρροϊκό πυρετό το 2014.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agronews.gr

Recommended Posts