ΕΛΓΑ

Να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες με τις προσωρινές, τις οριστικές και τις «λανθασμένες» δηλώσεις, λόγω του περσινού πρώτου σκληρού λοκντάουν της πανδημίας, ζητά ο βουλευτής Πέλλας της Ν.Δ. πρώην Υπουργός Γιώργος Καρασμάνης, από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ.

Αναλυτικότερα, σε σχετική του επιστολή αναφέρει τα εξής:

Αγαπητέ Πρόεδρε,

Επανέρχομαι για πολλοστή φορά στο μεγάλο πρόβλημα των εκκρεμοτήτων με αγρότες μας, και σε τρία συγκεκριμένα θέματα που επιτέλους πρέπει να κλείσουν και αφορούν:

Τους παραγωγούς που, λόγω του πρώτου και αυστηρότερου λοκντάουν της πανδημίας πέρσι, δεν έκαναν προσωρινές δηλώσεις.

Εκείνους που, για τους ίδιους λόγους, έκαναν μεν προσωρινές αλλά όχι οριστικές δηλώσεις.

Αυτούς που, λόγω του πρωτόγνωρου χάους και της σύγχυσης που προκλήθηκε, άλλες ποικιλίες δήλωσαν στις προσωρινές και άλλες στις οριστικές δηλώσεις.

Είναι προφανές, ότι αυτό οφείλεται στον υποχρεωτικό και αυστηρό ¨εγκλεισμό¨ τους, στην ελλιπή ενημέρωση, στην ανεπαρκή ή και ανύπαρκτη εξοικείωσή τους με τη χρήση του διαδικτύου. Με αποτέλεσμα, οι άνθρωποι αυτοί να βρίσκονται σήμερα σε απελπιστική κατάσταση: χωρίς εισόδημα, χωρίς αποζημιώσεις λόγω του χάους με τις δηλώσεις, έχοντας χάσει και τη σοδειά τους από τον καταστροφικό παγετό της 17ης Μαρτίου του 2020 και – με τελειωτικό ¨χτύπημα¨- την απώλεια και της φετινής παραγωγής από τον πρωτοφανή παγετό του πρώτου δεκαημέρου του Απρίλη!

Αντιλαμβάνεσαι Πρόεδρε, ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι είναι σε απόγνωση. Τους έχουμε διαβεβαιώσει ότι ουδείς εξ αυτών θα μείνει χωρίς στήριξη και, μάλιστα, σε τηλεφωνική μας επικοινωνία και εσύ μου είχες δηλώσει – και τους μετέφερα – ότι «θα δεις το θέμα και θα αναζητήσεις λύσεις». Αλλά ακόμη ¨λύσεις¨ δεν έχουν δει!

Και το ερώτημά τους (και ερώτημά μου) παραμένει: Θα αποκλείσουμε όλους αυτούς τους παραγωγούς από αποζημιώσεις επειδή – λόγω της πρωτόγνωρης κατάστασης από την καραντίνα – δεν έριξαν μια πρόχειρη δήλωση ζημιάς σε ένα χαρτόκουτο; Είναι δίκαιο;

Φέρε λοιπόν επιτέλους το θέμα στο Διοικητικό Συμβούλιο όπως προβλέπει ο Κανονισμός του ΕΛΓΑ και όπως – πολύ σωστά και δίκαια έπραξες με τις εκπρόθεσμες δηλώσεις για τις ζημιές από τον ¨ΙΑΝΟ¨ – ώστε να πάρουν οι άνθρωποι αυτοί τις αποζημιώσεις που δικαιούνται.

Άλλωστε έχουμε πει ότι, λόγω του τεράστιου πλήγματος και από τους φετινούς παγετούς, πρέπει να κλείσουμε όλες τις παλιές εκκρεμότητες. Είτε θα είναι ενισχύσεις – επιδοτήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, είτε αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ. Διότι, μετά την καταστροφή και της φετινής σοδειάς από τον τελευταίο παγετό, δεν προσδοκούν ως εισόδημα ούτε ένα ευρώ! Και πλέον, για τους παραγωγούς αυτούς και τις οικογένειές τους είναι κυριολεκτικά θέμα επιβίωσης!

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου στο: https://www.agro24.gr

Recommended Posts