ροδάκινο, δενδροκομία, ροδάκινα, ροδακινοπαραγωγοί

Μόνο τους καλλιεργητές επιτραπέζιων ποικιλιών ροδάκινων αφορά η έκτακτη οικονομική ενίσχυση ύψους 10. 2 εκατ. ευρώ από εθνικούς πόρους που προγραμματίζει, για το αμέσως προσεχές διάστημα, η κυβέρνηση.

Η ενίσχυση δεν αφορά, προς το παρόν τουλάχιστον, στα συμπύρηνα ροδάκινα που παραδόθηκαν φέτος στη μεταποιητική βιομηχανία. Γεγονός το οποίο προκαλεί ήδη ζωηρές αντιδράσεις στις τάξεις των παραγωγών.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα, ότι, ήδη κλιμάκιο αγροτών από την Πέλλα και την Ημαθία, που συναντήθηκε την Τετάρτη (13 Δεκεμβρίου) στην Αθήνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, εισέπραξε την άρνηση του Στ. Αραχωβίτη για την ένταξη και των συμπύρηνων στα de minimis. Είπε ωστόσο ότι αν βρεθούν χρήματα ίσως βγουν έκτακτες ενισχύσεις τον Γενάρη ή τον Φλεβάρη του 2019.

Τονίζεται μάλιστα ότι ο τρόπος σχεδιασμού της ενίσχυσης συνιστά κατάφορη αδικία για τους καλλιεργητές των συμπύρηνων και δη των πρώιμων ποικιλιών που κατέγραψαν μεγάλες απώλειες παραγωγής, ως αποτέλεσμα των ασθενειών που προκάλεσαν οι άκαιρες βροχοπτώσεις.

Σύμφωνα πάντα με εκπροσώπους των παραγωγών, η άνιση μεταχείριση μπορεί να πυροδοτήσει μεγάλες αντιδράσεις το αμέσως επόμενο διάστημα και ενδεχομένως πριν από τις γιορτές, ειδικά μετά την μαζική προσέλευση η οποία υπήρξε στη συνάντηση της Νίκαιας την περασμένη Κυριακή και στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι…

 

 

Διαβάστε τη συνέχεια σε agronews.gr

Recommended Posts