chickens

Μια πλατφόρμα μετρά το βάρος κάθε κοτόπουλου δίνοντας την ακριβή ποσότητα τροφής που χρειάζεται, μειώνοντας την αγορά ζωοτροφής, την ανθρώπινη εργασία και αυξάνοντας την ευζωία των ζώων. Όλα τα παραπάνω έγιναν πραγματικότητα από τον ερευνητή Martin Zuidhof και το Πανεπιστήμιο της Alberta, στον Καναδά.

Το σύστημα τεχνολογίας, που ονομάζεται «Precision Broiler Breeder Feeding System», είναι το πρώτο σύστημα που μετράει το βάρος κάθε κοτόπουλου ξεχωριστά, σε πραγματικό χρόνο, αποφασίζοντας για το αν θα του παρέχει τροφή τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. O M. Zuidhof δήλωσε στην «ΥΧ» πως τα κοτόπουλα με φυσιολογικό βάρος είναι πιο παραγωγικά και πιο υγιή. Στόχος, λοιπόν, της συγκεκριμένης τεχνολογίας είναι να ανταποκριθεί στις ανάγκες του κάθε κοτόπουλου ξεχωριστά, να μειώσει το βάρος των υπέρβαρων πουλερικών και να αυξήσει το βάρος των λιποβαρών.

Τεχνολογία

Το σύστημα τροφοδοσίας ακριβείας επιτρέπει σε κάθε πτηνό ελευθέρας βοσκής να εισέλθει σε έναν σταθμό σίτισης και να καταλήξει σε μια πλατφόρμα που το ζυγίζει. Χρησιμοποιώντας ένα αναγνωριστικό ραδιοσυχνοτήτων στο φτερό του πτηνού, το σύστημα εμφανίζει πληροφορίες όπως το ιδανικό βάρος του πτηνού, αλλά και πότε ταΐστηκε τελευταία φορά. Εάν ένα κοτόπουλο ζυγίζει λιγότερο από το ιδανικό βάρος, το σύστημα απελευθερώνει μια μικρή ποσότητα τροφής. Εάν δεν υπάρχει λόγος να φάει εκείνη τη στιγμή το κοτόπουλο, αφαιρείται απαλά από τον σταθμό.

Οφέλη για τα πουλερικά

«Έρευνες έχουν δείξει πως τα κοτόπουλα είναι πιο υγιή αν ταΐζονται πιο συχνά, γι’ αυτό θέλουμε να παρέχουμε στους παραγωγούς μία ομοιόμορφη διαδικασία σίτισης κατά τη διάρκεια της ημέρας. Με το σύστημα τροφοδοσίας ακριβείας υπολογίζουμε και την ποσότητα της τροφής και την ώρα που πρέπει να φάνε. Συγκεκριμένα, τα κοτόπουλα τρώνε κάθε 5-6 ώρες σε σχέση με τη συμβατική σίτιση, που τρώνε κάθε 24 ώρες», αναφέρει o M. Zuidhof. Ο ίδιος συνεχίζει, λέγοντας πως το αποτέλεσμα της διαδικασίας αυτής ήταν να αυξηθεί η απόδοση των κοτόπουλων κατά 6%. Επίσης, όπως τονίζει, τα πουλερικά παίρνουν τα θρεπτικά συστατικά από την τροφή ακριβώς την ώρα που τα χρειάζονται, βοηθώντας περισσότερο στον μεταβολισμό τους.

Ακόμα ένα πλεονέκτημα είναι πως όταν ένα πουλερικό είναι μέσα στο σύστημα τροφής τρώει μόνο του χωρίς να ενοχλείται από τα υπόλοιπα. Το γεγονός αυτό μειώνει το στρες του κοτόπουλου που δημιουργείται όταν πρέπει να ανταγωνιστεί για την τροφή με τα υπόλοιπα. Επιπλέον, παίρνει την ακριβή ποσότητα τροφής που χρειάζεται και μειώνει τα προβλήματα υγείας που παρουσιάζονται από το αυξημένο ή μειωμένο βάρος.

 

 

 

 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο www.ypaithros.gr

Recommended Posts