ελιά, ελαιόδεντρο, ελαιοπαραγωγοί, ημερίδα, χαλάζι

Μία νέα αγορά ανοίγει για τον κλάδο του ελαιολάδου η διάταξη για το τυποποιημένο ελαιόλαδο στους χώρους εστίασης απαρχής 2018. Υπολογίζεται ότι σε πρώτη φάση θα χρειαστεί να τυποποιηθούν για τις ανάγκες της μαζικής εστίασης 10 χιλιάδες τόνοι ελαιολάδου, ποσότητα που αντιστοιχεί στο 4-5% της εγχώριας παραγωγής.

«Το μέτρο για το τυποποιημένο ελαιόλαδο θα ενεργοποιήσει μία σειρά επενδύσεων στον τομέα για τις μικρές συσκευασίες» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΒΙΤΕΛ Γρηγόρης Αντωνιάδης.

Το τυποποιημένο αυτό προϊόν θα μπορέσει να λειτουργήσει προωθητικά για το ελαιόλαδο, ιδιαίτερα όσον αφορά τους εκατομμύρια τουρίστες που επισκέπτονται κάθε χρόνο τη χώρα μας. Αυτά ήταν κάποια από τα βασικά συμπεράσματα που προέκυψαν στην εσπερίδα με θέμα «Το ελαιόλαδο στη μαζική εστίαση» που διοργάνωσαν την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου ο ΣΕΒΙΤΕΛ και η ΠΟΕΣΕ (Πανελληνία Ομοσπονδία Εστιατορίων και Συναφών Επαγγελμάτων).

Όσον αφορά την προετοιμασία που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής για την εφαρμογή του μέτρου από την 1η Ιανουαρίου του 2018 επισημάνθηκε ότι οι τυποποιητές θα βασιστούν σε δείγματα συσκευασιών που κυκλοφορούν στο εξωτερικό ή άλλων συσκευασιών που χρησιμοποιούνται στις προωθητικές ενέργειες. Οι συσκευασίες εκτός από πλαστικές θα μπορούν να είναι και γυάλινες. Ο κάθε καταναλωτής θα ανοίγει επί τόπου τη συσκευασία και σε περίπτωση που περισσεύει κάποια ποσότητα θα μπορεί να την αγοράσει (αυτό αφορά κυρίως μεγάλες συσκευασίες) αλλιώς το υπόλοιπο θα χρησιμοποιείται από την κουζίνα του εστιατορίου. Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στην εσπερίδα το νομοθετικό πλαίσιο δεν ορίζει συγκεκριμένες ποσότητες για τις συσκευασίες αφήνοντας το περιθώριο στην αγορά να αυτορυθμιστεί ανάλογα με τις ανάγκες της. Αν και η μερίδα κατ’ άτομο στις λιπαρές ουσίες ορίζεται στα 20 ml, η διεθνής εμπειρία έχει δείξει ότι η συσκευασία των 50 ml είναι μία συσκευασία που προτιμάται. Αν η αγορά δεν καταφέρει να αυτορυθμιστεί θα υπάρξει παρέμβαση από τη μεριά των αρχών, σύμφωνα με τον Χρήστο Νικόλσκυ, Διευθυντή Θεσμικών Ρυθμίσεων και Εποπτείας Αγοράς του Υπουργείου Ανάπτυξης που συμμετείχε και στη διαμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου.

 

 

 

 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο: www.agronews.gr

Recommended Posts