Τεχνικό δελτίο από το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου.

Φουζικλάδια (Μηλιά – Αχλαδιά): Οι παθογόνοι μύκητες διαχειμάζουν μέσα στα πεσμένα φύλλα, όπου σχηματίζουν περιθήκια.

Από αυτά την άνοιξη απελευθερώνονται ασκοσπόρια, τα οποία προκαλούν τις πρωτογενείς μολύνσεις στην τρυφερή βλάστηση.

Για τον δραστικό περιορισμό των αρχικών μολυσμάτων των μυκήτων την άνοιξη, συστήνεται την περίοδο αυτή η καταστροφή των περιθηκίων με ενσωμάτωση των πεσμένων φύλλων στο έδαφος, καθώς και η αφαίρεση και το κάψιμο των προσβεβλημένων από την ασθένεια κλάδων και κλαδίσκων.

Σε οπωρώνες με σημαντικές προσβολές από τους μύκητες, συστήνεται ψεκασμός του φυλλώματος των δένδρων με ουρία ή με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο μυκητοκτόνο στην υψηλότερη συνιστώμενη δόση. Εναλλακτικά, συστήνεται ανάλογος ψεκασμός των πεσμένων στο έδαφος φύλλων.

Τα ανωτέρω μέτρα είναι αποτελεσματικά, εφόσον εφαρμόζονται από το σύνολο των καλλιεργητών μιας περιοχής, διότι τα μολύσματα των παθογόνων (ασκοσπόρια) μεταφέρονται με τον άνεμο και μολύνουν σε μεγάλες αποστάσεις.

Σεπτορίωση της αχλαδιάς

Τα προτεινόμενα μέτρα κατά του φουζικλαδίου, επαρκούν και για τον περιορισμό των αρχικών μολυσμάτων του μύκητα της σεπτορίωσης.

Βακτηριακό κάψιμο

Στις περιοχές που υπάρχει η ασθένεια και για προληπτικούς λόγους, συνιστάται ψεκασμός των οπωρώνων στην αρχή και στο τέλος της πτώσης των φύλλων με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο χαλκούχο σκεύασμα.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου στο:https://www.neapaseges.gr

Recommended Posts