ελιά

Η μυκητολογική ασθένεια οφείλεται σε τρία είδη του γένους Colletotrichum (Colletotrichum gloeosporioides, Colletotrichum acutatum, Colletotrichum clavatum) και αποτελεί σοβαρό εχθρό της ελιάς.

Κατά την περίοδο των συγκομιδών μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του καρπού και του ελαιολάδου.

Περισσότερα μας εξηγεί ο κ. Αθανάσιος Μπαλτάς, γεωπόνος στον ΑΣ STAMNA OLIVES στην Αιτωλοακαρνανία. Στην περιοχή, όπως μας εξηγεί, «υπάρχει μία μικρή παρουσία του γλοιοσπορίου σε ποσοστό από 5% έως 10% σε χωράφια που έχουν ιστορικό της ασθένειας.

Ο μύκητας αναπτύσσεται σε συνθήκες υψηλής υγρασίας και κατά τη φθινοπωρινή περίοδο υπάρχει ο κίνδυνος έξαρσης. Η περίοδος των πρόσφατων βροχοπτώσεων σε συνδυασμό με τις ήπιες θερμοκρασίες είχαν ως συνέπεια την εμφάνιση του μύκητα χωρίς ωστόσο να έχει εξαπλωθεί.

Σε περιοχές με εμφάνιση του μύκητα και ιστορικό, προτείνεται μετά το πρώτο χέρι συγκομιδής να γίνει ψεκασμός με χαλκούχο σκεύασμα. Άλλα εγκεκριμένα σκευάσματα χρησιμοποιούνται κυρίως την άνοιξη, όπου υπάρχει και πάλι ο κίνδυνος εμφάνισης, καθώς χρειάζεται να περάσει μεγάλο διάστημα πριν την συγκομιδή.

Μετά την ολοκλήρωση της συγκομιδής μπορεί να γίνει αφαίρεση των προσβεβλημένων τμημάτων όπως φύλλα, κλαδιά και καρποί.

Έπειτα την άνοιξη, από την έναρξη της βλάστησης και όταν οι συνθήκες ευνοούν την εμφάνιση της ασθένειας μπορούν να γίνουν προληπτικοί ψεκασμοί με σκευάσματα που περιέχουν τις δραστικές ουσίες tebuconazole, trifloxystrobin, pyraclostrobin και kresoxim methyl (στρομπιλουρινών)».

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο:https://www.agrotypos.gr

Recommended Posts