Μετά το Eurogroup της 5ης Απριλίου θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τη ρύθμιση των 120 δόσεων στην εφορία ενδεχομένως και στα ταμεία. Από το υπ. Οικονομικών αναφέρουν ότι προς το παρόν και μέχρι να τελειώσουν όλα τα θέματα που σχετίζονται με τις τράπεζες (προστασία πρώτης κατοικίας, σχέδιο μείωσης κόκκινων δανείων) δεν πρόκειται να υπάρξει συζήτηση με τους θεσμούς για τις δύο ρυθμίσεις, κυρίως για τη ρύθμιση της εφορίας.

Υποστηρίζουν μάλιστα ότι το πιθανότερο σενάριο είναι στα τέλη Απριλίου να είναι έτοιμη η κυβέρνηση για ανακοινώσεις, αλλά όλα θα κριθούν από τις κόκκινες γραμμές που θα θέσουν οι πιστωτές της χώρας.

Επί της ουσίας «πάγωσαν» μέχρι νεοτέρας οι συζητήσεις από τους πιστωτές της χώρας για τη νέα ρύθμιση των 120 που σχεδιάζει η κυβέρνηση. Υποστηρίζουν πάντως από την κυβέρνηση ότι η ρύθμιση είναι έτοιμη ωστόσο, δεν θα κοινοποιηθεί στους θεσμούς όπως είχε διαμηνύσει ο υπ. Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος. Στη ρύθμιση που έχουν ετοιμάσει στο υπ. Οικονομικών με τη βοήθεια τη φορολογικής διοίκησης εντάσσονται αγρότες, μισθωτοί, συνταξιούχοι και όσοι δεν εντάσσονται στη ρύθμιση του εξωδικαστικού συμβιβασμού Η ρύθμιση είναι λιγότερο ελκυστική από αυτή που ανακοίνωσε η υπ. Εργασίας Ε. Αχτσιόγλου καθώς στη ρύθμιση τη εφορίας θα περιλαμβάνονται και εισοδηματικά κριτήρια, κάτι που δεν ισχύει στη ρύθμιση των ταμείων (προς το παρόν). Η νέα ρύθμιση του υπ. Οικονομικών χωρίς τις παρατηρήσεις ή και τις αλλαγές των θεσμών προβλέπει:

Η μεγάλη ρύθμιση

– αποπληρωμή δόσεων έως και 120 δόσεις.

– Ελάχιστη δόση 25-30 ευρώ.

– Διαγραφή των οφειλών από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής. Ανάλογα με το ύψος της οφειλής αλλά και τον χρόνο που δημιουργήθηκαν αυτές θα κλιμακώνεται το «κούρεμα» στις προσαυξήσεις το οποίο θα φθάνει στην πλήρη διαγραφή σε ορισμένες περιπτώσεις.

– Για τους μικρούς οφειλέτες η ρύθμιση θα είναι ιδιαίτερα γενναιόδωρη δεδομένου ότι το πλήθος των οφειλετών έχει χρέη μεταξύ 3. 000-5. 000 ευρώ

– Διαγραφή του 95% των οφειλών από πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από τη φορολογική διοίκηση.

– Αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια

Πάγια ρύθμιση

Το νέο πλαίσιο προβλέπει την αποπληρωμή των χρεών σε 48 δόσεις υπό προϋποθέσεις.

 

 

Διαβάστε τη συνέχεια στο agro24.gr

Recommended Posts