
Μπορεί οι απόψεις των παραγωγών να διίστανται σε ό,τι αφορά τη φετινή παραγωγή κερασιού σε σχέση με πέρυσι, αφού κάποιοι μιλούν για μείωση και άλλοι «βλέπουν» αύξηση,
ωστόσο κοινή θέση της πλειοψηφίας αποτελεί ότι όσο πιο ορεινά καλλιεργείται το φρούτο, τόσο μικρότερη είναι η ζημιά λόγω του παγετού και της χαλαζόπτωσης κατά τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.
Σε κάθε περίπτωση, αυτό που προκύπτει από δηλώσεις κερασοπαραγωγών στο ΑΠΕ-ΜΠΕ είναι ότι η τοποθεσία του χωραφιού που κάποιος καλλιεργεί το φρούτο διαδραματίζει τον πιο σημαντικό ρόλο σε σχέση με τις ακραίες …διαθέσεις του καιρού, που ολοένα και εντείνονται λόγω κλιματικής αλλαγής.
Διπλάσια «βλέπει» τη φετινή παραγωγή κερασιών σε σχέση με πέρυσι ο παραγωγός, μέλος του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Πιπεριάς» στον δήμο Αλμωπίας της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, Δημήτρης Αβραμίδης. «Με τις υπερπρώιμες ποικιλίες υπάρχει πρόβλημα μεν, αλλά στις περισσότερες ποικιλίες η χρονιά εξελίσσεται θετικά, παρά τις όποιες ζημιές εντοπίζονται λόγω των καιρικών φαινομένων το προηγούμενο διάστημα», αναφέρει χαρακτηριστικά.
«Αν κάποιος κερασοπαραγωγός έβγαλε πέρυσι 20 τόνους κεράσι, φέτος θα βγάλει δύο τόνους», αναφέρει, στον αντίποδα, ο παραγωγός από το χωριό Άγρας, κοντά στην Έδεσσα, Τρύφωνας Πεύκος. «Η κατάσταση είναι δύσκολη και πολλά χωράφια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, λόγω του παγετού και της χαλαζόπτωσης κατά τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο», επισημαίνει.
Ενδεικτικά αναφέρει ότι ο ίδιος καλλιεργεί κεράσι σε τρία διαφορετικά χωριά του νομού, σε Πολυκάρπη, Σαρακινούς και Κορυφή σημειώνοντας πως «στο χωράφι μου στην Πολυκάρπη, η ζημιά λόγω καιρικών συνθηκών ξεπερνά το 90%, ενώ στα άλλα δύο μου χωράφια όλα κυλούν ομαλά». Και μπορεί να εκτιμά ότι η φετινή παραγωγή κερασιού στο νομό Πέλλας αναμένεται μειωμένη σε ποσοστό από 20% έως και 30% σε σχέση με πέρυσι, ωστόσο σημειώνει ότι «μπορεί σήμερα να εντοπίζονται προβλήματα επάρκειας, αλλά μετά τις 10 Ιουνίου το κεράσι θα υπάρχει σε επάρκεια, έστω και οριακά, στην ελληνική αγορά».
Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου στο: https://www.agrocapital.gr