Οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για τη μείωση της φορολογίας των συνεταιρισμών στο 11% και των συνεταιρισμών αγροτών κατά 10 μονάδες σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα. Kαθιστούν επιτακτική πλέον την Αναζήτηση λύσεων στο συνεταιριστικό νόμο (4384/16).

Θα μπορούσε μάλιστα να πει κανείς ότι η κυβέρνηση βάζει «μπροστά το κάρο και πίσω το άλογο». Kαθώς, πριν λύσει ζωτικής σημασίας θέματα οργάνωσης των συνεταιρισμών έρχεται εσπευσμένα και φυσικά λόγω εκλογών, να ανακοινώσει τη δραστική μείωση της φορολογίας όσων δρουν συλλογικά.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η μείωση της φορολογίας είναι καλοδεχούμενη. Ωστόσο, η χαώδης κατάσταση που επικρατεί στο οργανωτικό θεσμικό πλαίσιο των συνεταιρισμών, υπάρχει κίνδυνος να ακυρώσει την όποια ευεργετική επίπτωση των προωθούμενων φορολογικών μέτρων.

Σημειωτέον ότι η βελτίωση του θεσμικού πλαισίου για τους συνεταιρισμούς ήταν από τις πρώτες εξαγγελίες του σημερινού υπουργού, Στ. Αραχωβίτη, που ωστόσο δυσκολεύεται να πάρει το δρόμο για τη Βουλή.

Εκτιμάται μάλιστα πως η στρέβλωση που έχει επέλθει από την εποχή του 4015/2011 και εν συνεχεία με τον 4384/2016 είναι τεράστια και έχει δώσει το δικαίωμα στον κάθε τυχάρπαστο ιδιώτη να παριστάνει τον θεσμικό εκπρόσωπο των συνεταιρισμένων αγροτών. Πολλοί μάλιστα εκφράζουν το φόβο ότι μια εφαρμογή των εξαγγελιών Τσίπρα (από 1ης Ιανουαρίου 2020) χωρίς να έχει «διορθωθεί» η δυσλειτουργία του νόμου, θα ενίσχυε τις παραδοξότητες και κάνοντας τους αγρότες να δουλεύουν για τους συνεταιρισμούς και τους συνεταιρισμούς για τους ιδιώτες.

Αναφέρονται για μια ακόμη φορά οι βασικές πρωθυπουργικές εξαγγελίες του Ζαππείου που αφορούν, άλλες λίγο και άλλες πολύ, τους αγρότες.

 

Διαβάστε τη συνέχεια στο agronews.gr

Recommended Posts