ελιά, ελαιόδεντρο, ελαιοπαραγωγοί, ημερίδα, χαλάζι

Συνάντηση με εκπροσώπους του Παμμεσσηνιακού Συνδέσμου Ελαιοτριβέων είχαν την Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου, στο Διοικητήριο οι αντιπεριφερειάρχες Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος και Περιβάλλοντος Ανδρέας Τσουκαλάς ενώ συμμετείχε και ο διευθυντής Ανάπτυξης της Π.Ε. Μεσσηνίας Μιχάλης Μανωλέας.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε κατόπιν αιτήματος του προέδρου του Συνδέσμου, Γιάννη Ηλιάδη, με αφορμή την ανησυχία που εκφράζεται από τον εν λόγω φορέα ως προς το θέμα της διαχείρισης του ελαιοπυρήνα.

Ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας εξέφρασε τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι, κατά την συνάντηση της 25ης Σεπτεμβρίου, που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Επιμελητηρίου Καλαμάτας -μεταξύ ελαιοτριβέων, πυρηνελαιουργών και ομάδων παραγωγών- δεν κλήθηκαν να παραστούν εκπρόσωποι της Περιφέρειας:

“Για ένα τόσο σημαντικό θέμα, που διαχειρίζεται η Περιφέρεια, δεν κληθήκαμε να παραστούμε με συνέπεια η όποια ενημέρωση να είναι μονόπλευρη και μη αντικειμενική”, τόνισε ο Στ. Αναστασόπουλος.

Στην ίδια συνάντηση, ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος επισήμανε ότι οι περιοριστικοί όροι στη λειτουργία των πυρηνελαιουργείων τέθηκαν από την Περιφέρεια μετά από τα αποτελέσματα των μετρήσεων που έχουν γίνει από διαπιστευμένους φορείς, σύμφωνα με τα οποία οι εν λόγω μονάδες της Μεσσηνίας ρυπαίνουν σημαντικά πάνω από τα επιτρεπτά όρια.

Στη συνάντηση τονίστηκαν σε γενικές γραμμές τα εξής:

  • Οι εγκεκριμένοι περιβαλλοντικοί όροι των πυρηνελαιουργείων είναι ελλιπείς, ανομοιόμορφοι και για αυτό τον λόγο οι μονάδες βρίσκονται υπό διαδικασία νέας αδειοδότησης.
  • Οι εν λόγω εγκαταστάσεις βρίσκονται υπό τεχνική ανασυγκρότηση, κατά την οποία οφείλουν να εγκαταστήσουν την αντιρρυπαντική τεχνολογία που θα επιλέξουν και μέχρι τότε πρέπει να λειτουργούν με περιοριστικούς όρους.
  • Η εγκεκριμένη δυναμικότητά τους έχει την δυνατότητα παραλαβής του συνόλου της ποσότητας του ελαιοπυρήνα που παράγεται από τα ελαιουργεία της Μεσσηνίας, ακόμα και όταν βρίσκονται υπό περιοριστικούς όρους.

Περαιτέρω, ο διευθυντής Ανάπτυξης ενημέρωσε τους ελαιοτριβείς για τις σχετικές με τις άδειες λειτουργίας αποφάσεις, για τα αποτελέσματα των ελέγχων που έχουν διενεργηθεί στα πυρηνελαιουργεία, καθώς επίσης για τον τρόπο λήψης των δειγμάτων και τον τρόπο ανάλυσής τους.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.neapaseges.gr

Recommended Posts