Ανακοινώσεις για νέα ενίσχυση αγροτών στο πεδίο των λιπασμάτων και η εξειδίκευση της ενίσχυσης κτηνοτρόφων μπαίνουν υψηλά στην ατζέντα του Μαξίμου και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τις επόμενες ημέρες.

 

Έπειτα από τη σύσκεψη για την επισιτιστική ασφάλεια που έγινε την περασμένη Δευτέρα 28 Μαρτίου αλλά και στο υπουργικό συμβούλιο που ακολούθησε την επομένη, επιχειρείται πλέον να μπει σε μια τάξη η μεγάλη εκκρεμότητα της ενίσχυσης των αγροτών για την αγορά λιπασμάτων.

Είναι γεγονός ότι η σιγή ασυρμάτου έπειτα από τη σύσκεψη στο Μαξίμου, χαμήλωσε σημαντικά τις προσδοκίες των παραγωγών αναφορικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης να προχωρήσει σε νέες εξαγγελίες, ωστόσο φαίνεται πως πλέον ξεκινά μια πιο εστιασμένη προσπάθεια εκπόνησης νέων μέτρων. Παίρνοντας τα πράγματα με τη σειρά, οι πληροφορίες θέλουν το πλάνο της Βάθη να επανεξετάζει το ζήτημα της ενίσχυσης των κτηνοτρόφων. Η νέα προσέγγιση στο εν λόγω μέτρο, θέλει την ενίσχυση να διαμορφώνεται στο 2% επί των δηλωμένων εσόδων ολόκληρου του 2021, έναντι του 4% για το β’ εξάμηνο του έτους που είχε ανακοινωθεί στα τέλη Φεβρουαρίου.

Πρόκειται για το ίδιο μέτρο που είχε εξαγγείλει η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου, που προέβλεπε επιστροφή του 7% του τζίρου του πρώτου τριμήνου του 2022. Ο αρχικός προϋπολογισμός για το μέτρο αυτό, ήταν τα 30 εκατ. ευρώ, τα οποία έγιναν 40 εκατ. ευρώ έπειτα από τις μικρές παραχωρήσεις του Χρήστου Σταϊκούρα σε συνάντηση με αγρότες στις 24 Φεβρουαρίου.

Πλέον δεν αποκλείεται ο συνολικός προϋπολογισμός να ενισχυθεί κατά τι, έως 10 εκατ. το πολύ, ήτοι να φτάσει συνολικά τα 50 εκατ. ευρώ, εφόσον εγκριθεί η τροποποίηση του μέτρου ώστε να επιστρέφει το 2% του τζίρου, όπως εξηγεί στην Agrenda πηγή από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Τα ποσά αυτά θα έρθουν από εθνικούς πόρους.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: https://www.agronews.gr

Recommended Posts