Μέλι

Τον Ιούνιο η πρώτη εικόνα για το ανθόμελο στη Χαλκιδική

Μετά από δύο καταστροφικές χρονιές για το μέλι στον Νομό Χαλκιδικής, οι μελισσοπαραγωγοί ευελπιστούν σε καλύτερα αποτελέσματα φέτος. Ωστόσο, όπως λένε, οποιαδήποτε εκτίμηση είναι παρακινδυνευμένη αφού τα πάντα εξαρτώνται από τις καιρικές συνθήκες. Σύμφωνα με τον διευθ. Παραγωγής του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Νικήτης Χαλκιδικής «Σίθων», Ιωάννη Καραδήμο, οι καιρικές συνθήκες, μέχρι αυτήν τη στιγμή, είναι απρόβλεπτες.

«Ο χειμερινός καιρός, που παραμένει, δεν μας επιτρέπει να κάνουμε εκτιμήσεις για φέτος. Περιμένουμε να βγουν τα ανθόμελα, η παραγωγή των οποίων ξεκινά τον Ιούνιο» σχολίασε ο κ. Καραδήμος. Όπως υπογραμμίζει, η περσινή χρονιά στη Χαλκιδική για την παραγωγή ανθόμελου, πευκόμελου και δασόμελου ήταν καταστροφική, ενώ πρώτη εικόνα για το ανθόμελο φέτος θα υπάρχει στα μέσα Ιουνίου, για τα δασόμελα μέσα στον Ιούλιο και για τα πευκόμελα από τον Αύγουστο και έπειτα.

Καταστροφή σε Ανατολική Μακεδονία – Θράκη

Ως τη «χειρότερη χρονιά πανελλαδικά» χαρακτηρίζει τη φετινή ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Μαριών Θάσου και επί 50 χρόνια μελισσοκόμος, κ. Κοπανούδης, αποδίδοντάς τη στις πολλές βροχοπτώσεις. «Όπως και να έχει, τα μελιτοφόρα άνθη πέρασαν». Το χαλάζι, μαζί με τις βροχές, προκάλεσαν την απόλυτη καταστροφή και οι απώλειες είναι στο 100%. «Δεν μπορεί να συλλεχθεί μέλι, γιατί δεν υπάρχει μέλι», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στη Θάσο, σχολίασε πως δεν θυμάται παρόμοια χρονιά, χαρακτηρίζοντας την ως «απόλυτη καταστροφή». Μόνη ελπίδα των παραγωγών είναι, όπως επεσήμανε, «να αλλάξει ο καιρός και να δούμε ποια είναι μελιτοφόρα παραγωγή για να πάμε», αφού δυστυχώς ο κύκλος του πευκόμελου έκλεισε και η ακακία που είναι στην εποχή της δεν καταφέρνει να βγάλει τα μελίσσια από τις κυψέλες.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Μελισσοκομικού Συλλόγου Κεντρικού Έβρου «Κυψέλη», Πασχάλη Χριστοδούλου, οι καιρικές συνθήκες για την παραγωγή είναι πρωτοφανείς, αφού «τα μελίσσια δεν έφτασαν καν σε επιθυμητό επίπεδο ανάπτυξης, και η όποια δραστηριότητά τους περιορίζεται μέσα στην κυψέλη, χωρίς νέκταρ -λόγω των σχεδόν καθημερινών βροχοπτώσεων-, κάτι που απαιτεί διαρκή υποστήριξη από τον παραγωγό». Ενώ, όπως επεσήμανε, «λόγω του στρεσαρίσματος δημιουργούνται βασιλοκελιά, με αποτέλεσμα να προκύπτουν σμηνουργίες που υποχρεώνουν τον μελισσοκόμο σε διαρκή παρουσία στο μελισσοκομείο, ώστε να κυνηγάει τα σμήνη που φεύγουν».

 

Διαβάστε τη συνέχεια στο ypaithros.gr

Recommended Posts