χρηματα - money

Κάθε λίγο και λιγάκι επανέρχεται το θέμα της πλήρους σύγκλισης των άμεσων αγροτικών ενισχύσεων στην Ε.Ε. με περικοπές για τους Έλληνες αγρότες, που μπορεί να φτάσουν πραγματικά σε τραγικά επίπεδα.

Και αν τελικά επικρατήσει η λογική αυτή, τότε τα κονδύλια της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής θα είναι πραγματικά “ψίχουλα” για τους Έλληνες αγρότες, που έτσι κι αλλιώς σήμερα βλέπουν τις επιδοτήσεις τους να είναι εξαιρετικά μειωμένες σε σχέση με το παρελθόν.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία τα οποία έχουν δημοσιοποιηθεί τις τελευταίες μέρες, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με κύριο θέμα τις διαπραγματεύσεις για το επόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ε.Ε., δηλαδή τον κοινοτικό προϋπολογισμό, επανήλθε εμμέσως και το θέμα της πλήρους σύγκλισης των άμεσων αγροτικών ενισχύσεων. Και αν αυτό το γεγονός ισχύσει, τότε, αναμφίβολα, όπως πολλές φορές έχει γράψει και η εφημερίδα μας, θα “μεταφραστεί” σε περικοπές για τους Έλληνες αγρότες.

Ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χαράλαμπος Κασίμης, με ανάρτησή του στο Facebook αναφέρει μεταξύ άλλων ότι στις 17 Ιουλίου «ο Λιθουανός πρόεδρος Gitanas Nausėda, προσερχόμενος στη Σύνοδο, αναφέρθηκε στις προτεραιότητες της χώρας του, δηλώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι οι υποσχέσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το 2013 για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων σε σχέση με τις άμεσες ενισχύσεις ανά εκτάριο στη γεωργία δεν έχουν ικανοποιηθεί ακόμα. Και ότι το γεγονός αυτό παραμένει ένα επώδυνο ζήτημα για τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, και θα τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ο πρωθυπουργός της Εσθονίας, οι χώρες του Βίζεγκραντ (Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία), η Βουλγαρία και η Ρουμανία ανέδειξαν το ίδιο ζήτημα ως σημαντικής προτεραιότητας για τις διαπραγματεύσεις.

Φαίνεται ότι η υπόθεση της πλήρους “εξωτερικής” σύγκλισης στην κατανομή των άμεσων ενισχύσεων των αγροτών, μεταξύ παλιών και νέων κρατών-μελών, επαναφέρεται ως διαπραγματευτικό χαρτί στο τραπέζι των συζητήσεων για το ΠΔΠ (Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο/κοινοτικό προϋπολογισμό) και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η χώρα μας έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη άμεση ενίσχυση ανά εκτάριο από όλες τις χώρες της Ε.Ε. Η ενίσχυση που λαμβάνουμε ανά εκτάριο είναι σχεδόν διπλάσια του μέσου όρου της Ε.Ε.».

Τα σενάρια

Σύμφωνα με τον κ. Κασίμη, αν επικρατήσει η μερική σύγκλιση των ενισχύσεων με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και το κόστος της να το επωμιστεί το σύνολο των κρατών-μελών και όχι μόνο τα κράτη-μέλη των οποίων οι ενισχύσεις είναι ανώτερες του μέσου όρου της Ε.Ε., τότε οι απώλειες για τη χώρα μας θα είναι μικρές. Και δε θα υπερβαίνουν το 4% σε τρέχουσες τιμές.

Όμως, στο σενάριο πλήρους σύγκλισης των ενισχύσεων, όλα τα κράτη-μέλη θα λαμβάνουν τον κοινοτικό μέσο όρο ενισχύσεων ανά εκτάριο. Σε αυτή την περίπτωση οι αναγκαίοι πόροι αναμένεται να μεταφερθούν από τις χώρες με υψηλές ενισχύσεις ανά εκτάριο, προς τις χώρες με τις χαμηλές ενισχύσεις ανά εκτάριο, ώστε όλοι να καταλήξουν στον μέσο όρο της Ε.Ε. Έχει εκτιμηθεί ότι, σε αυτό το ενδεχόμενο, οι απώλειες για τη χώρα μας θα ξεπεράσουν το 40% του συνόλου των άμεσων ενισχύσεων, δηλαδή κοντά στα 900 εκατ. ετησίως περίπου.

Γίνονται εκδηλώσεις ενημέρωσης

Σε δύο στοχευμένες και με εξαιρετικό ενδιαφέρον εκδηλώσεις ενημέρωσης φορέων του αγροτικού χώρου για τη νέα ΚΑΠ, στους νομούς Λακωνίας και Μεσσηνίας, συμμετείχε η Γενική Γραμματεία Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων στις 13 και 14 Ιουλίου αντίστοιχα, εκπροσωπούμενη από τον γενικό γραμματέα κ. Κ. Μπαγινέτα και υπηρεσιακά στελέχη. Οι εκδηλώσεις διοργανώθηκαν σε συνεργασία της Περιφέρειας Πελοποννήσου με τους τοπικούς Δήμους.

Τις εκδηλώσεις τίμησε με την παρουσία του ο υφυπουργός κ. Κ. Σκρέκας, ο οποίος και αναφέρθηκε εκτενώς στις νέες προκλήσεις της ΚΑΠ και την ανάγκη διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ως προς τη στήριξη του γεωργικού εισοδήματος, τον εκσυγχρονισμό της γεωργίας και κτηνοτροφίας, τις υποδομές άρδευσης, τον συνεργατισμό, την ηλικιακή ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού, την εκπαίδευση και την παροχή γεωργικών συμβούλων στους παραγωγούς.

Επίσης, ο γενικός γραμματέας τόσο στην κεντρική του τοποθέτηση όσο και στον διάλογο που ακολούθησε επισήμανε τις αλλαγές που φέρνει η νέα ΚΑΠ σε επίπεδο προσέγγισης της παραγωγικής διαδικασίας, μετά και την εξειδίκευση των στρατηγικών της Ε.Ε. “Από το αγρόκτημα στο πιάτο” και “Βιοποικιλότητα” στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας για την Κλιματική Αλλαγή, ενώ αναφέρθηκε αναλυτικά και στον σχεδιασμό για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19.

Ο “πραγματικός αγρότης”

Ποιοι πρέπει να είναι οι δικαιούχοι των ενισχύσεων

Την ίδια ώρα, σε ρεπορτάζ του Agronews αναφέρεται ότι η επίσημη πρόταση των αγροτικών ενώσεων στην Ισπανία είναι να οριστεί “πραγματικός αγρότης” και δικαιούχος άμεσων ενισχύσεων μόνο αυτός που λαμβάνει περισσότερο από το 25% του εισοδήματός του από τη γεωργική δραστηριότητα και μάλιστα αποδεδειγμένα (με τιμολόγια)!

Η πρόταση αυτή αποτελεί το πρώτο σημαντικό δείγμα προσέγγισης των δικαιούχων άμεσων ενισχύσεων υπό το φίλτρο του “πραγματικού αγρότη”, με την Ισπανία μάλιστα να ακολουθεί έως σήμερα το ίδιο μοντέλο για τον ορισμό του “ενεργού” και του “κατ’ επάγγελμα αγρότη” με την Ελλάδα.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agrocapital.gr

Recommended Posts