Αγροτικά Κτηνοτροφικά Μελισσοκομικά και Αλιευτικά Νέα από όλη την Ελλάδα

Greekap.gr News
Μείωση αιγοπροβατοτροφίας στην Ελλάδα

Μείωση αιγοπροβατοτροφίας στην Ελλάδα

Κτηνοτροφικά Νέα 🕔August 30, 2018

Μείωση τόσο σε ζωικό κεφάλαιο αιγοπροβάτων, κατά 500.000 αλλά και μείωση του αριθμού κτηνοτρόφων παρουσιάζεται στην Ελλάδα.

 

Τα πρόβατα έχουν την δυνατότητα να παράγουν 520.000 τόνους γάλα, από το οποίο οι 95.000 τόνοι διατίθενται για την παραγωγή φέτας, 12.000 τόνοι για παραγωγή παραδοσιακού γιαουρτιού και η υπόλοιπη ποσότητα διατίθεται για την παραγωγή άλλων τυριών και εμφιάλωση. Οι περισσότερες  εκμεταλλεύσεις είναι μεικτές στην Ελλάδα έτσι στον κλάδο της αιγοπροβατοτροφίας ασχολούνται 80.000 κτηνοτρόφοι έναντι 84.000 το 2015.

Η μείωση της προβατοτροφίας στην Ελλάδα οφείλεται σε δύο λόγους. Πρώτος και κύριος είναι ότι δεν μπορούν πλέον οι κτηνοτρόφοι να ανταπεξέλθουν, στο υψηλό κόστος εκτροφής και τα τρέχοντα έξοδα, με την σημερινή χαμηλή τιμή γάλακτος και ο δεύτερος λόγος είναι ότι οι ηλικιωμένοι κτηνοτρόφοι αποσύρονται και από τους νέους δεν υπάρχει ενδιαφέρον, λόγω των δύσκολων συνθηκών

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 4η θέση στην Ευρώπη με ζωικό κεφάλαιο που φθάνει τα 8.500.000 πρόβατα. Η κάλυψη των αναγκών της εγχώριας αγοράς ξεπερνάει το 80% με τάσεις μείωσης έναντι του μοσχαρίσιου κρέατος. Οι εξαγωγές είναι μικρές σε Ιταλία και Γερμανία.

 

 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο : www.emvolos.gr