Αγροτικά Κτηνοτροφικά Μελισσοκομικά και Αλιευτικά Νέα από όλη την Ελλάδα

Greekap.gr News
Μείωση 20-30% στα στρέμματα βυνοποιήσιµου κριθαριού για τον «εξορθολογισμό» των όγκων της πρώτης ύλης

Μείωση 20-30% στα στρέμματα βυνοποιήσιµου κριθαριού για τον «εξορθολογισμό» των όγκων της πρώτης ύλης

Αγροτικά Νέα 🕔October 20, 2020

Στη στρατηγική ενόψει νέας σποράς,  ζυθοποιίες φέρεται να εξετάζουν μείωση 20-30% στα καλλιεργούμενα  στρέμματα, με  στόχο τον  «εξορθολογισμό» των όγκων της πρώτης ύλης, που υπαγορεύει το αβέβαιο περιβάλλον της πανδημίας.

Στη σκιά των επιπτώσεων που προκαλούνται στην αγορά µπύρας από τα µέτρα περιορισµού της πανδηµίας του κορωνοϊού, αναµένεται να κινηθεί η φετινή σεζόν στην καλλιέργεια του βυνοποιήσιµου κριθαριού, η οποία βρίσκεται προ των πυλών για την έναρξή της. Πληροφορίες που διακινούνται το τελευταίο διάστηµα στο κύκλωµα της συµβολαιακής καλλιέργειας βυνοποιήσιµου κριθαριού, αναφέρουν πως θα επιχειρηθεί «ψαλίδι» µεταξύ 20% και 30% στα στρέµµατα, που θα καλλιεργηθούν για τη σεζόν 2020 -2021, ενώ σε µια περίπτωση εταιρείας φαίνεται πως θα υπάρξει και µείωση τιµής στις συµβάσεις.

Με την πληγή ακόµη να είναι χαίνουσα από το κλείσιµο αρχικά και στη συνέχεια τον περιορισµό της λειτουργίας τόσο της εστίασης όσο και του τουρισµού, οι αποφάσεις των ζυθοποιών για «εξορθολογισµό» των όγκων της πρώτης ύλης, που θα απορροφήσουν για το 2021, είχαν, από επιχειρηµατική σκοπιά, το χαρακτήρα του µονόδροµου.

Κι αυτό γιατί, όπως εξηγείται, η µείωση της κατανάλωσης µπύρας το διάστηµα από τα µέσα Μαρτίου, οπότε και επιβλήθηκε το καθολικό lockdown, έως και το τέλος του καλοκαιριού, ήταν πολύ µεγάλη και άφησε τις εγχώριες ζυθοποιίες µε σηµαντικά αποθέµατα. Ταυτόχρονα, η έξαρση του δεύτερου κύµατος της πανδηµίας έρχεται να επιτείνει την αβεβαιότητα στις επιχειρήσεις του κλάδου για το πώς θα εξελιχθούν οι επόµενοι µήνες και τί θα ισχύσει εφεξής.

Στο πλαίσιο αυτό, σύµφωνα µε τις ίδιες πηγές, η «Αθηναϊκή Ζυθοποιία», ο µεγαλύτερος «παίκτης» του κλάδου, φέρεται να επιλέγει στη νέα καλλιεργητική σεζόν µια πιο συντηρητική πολιτική, προκειµένου να παράξει συµβολαιακά όγκους τους οποίους θα µπορεί να διαχειριστεί πιο εύκολα σε περιβάλλον κορωνοϊού, διότι και το 2021 ο τουριστικό τοµέας θα είναι πολύ µακριά από τις επιδόσεις του 2019 και κανείς δεν ξέρει πως θα λειτουργήσει και η εστίαση.

Η στρατηγική της νέας σεζόν

Έτσι, όπως επισηµάνθηκε στην Agrenda έχει µεταφερθεί στους αγρότες πως στο σχεδιασµό της εταιρείας, ενόψει της έναρξης της σποράς, είναι να µοιράσει από 20% έως 30% λιγότερο σπόρο, σε σχέση µε πέρυσι, προκειµένου αντίστοιχα να µειωθούν και τα στρέµµατα που θα καλλιεργηθούν από τους παραγωγούς. Από εκεί και πέρα δεν θα αλλάξει κάτι άλλο συγκριτικά µε το 2020, κάτι που σηµαίνει πως οι ποσότητες που θα παραχθούν θα απορροφηθούν µε τιµή στα 17,2 ευρώ ο τόνος, για τους όγκους έως 400 κιλά το στρέµµα και από το επίπεδο αυτό και πάνω µε τιµή κτηνοτροφικού κριθαριού.

Στην υιοθέτηση αυτής της στρατηγικής φαίνεται πως έπαιξε ρόλο και η προσπάθεια της εταιρείας να αποφευχθεί η επανάληψη δυσάρεστων παρεξηγήσεων, όπως αυτή που απειλήθηκε τον περασµένο Ιούνιο, λίγο πριν το αλώνι του 2020. Τότε από διάφορες διαρροές και µε επιχείρηµα τη µείωση κατανάλωσης στη µπύρα, φάνηκε να τίθεται εν αµφιβόλω το αν θα απορροφηθεί ή όχι το σύνολο των συµβασιοποιηµένων όγκων µε τις συµφωνηθείσες τιµές.

Πληρώθηκαν κανονικά τα συµφωνηθέντα

Το τέλος της αλωνιστικής περιόδου, ωστόσο, βρήκε τους παραγωγούς να πληρώνονται κανονικά τα συµφωνηµένα 17,2 ευρώ τον τόνο για όγκους µέχρι 400 κιλά ανά στρέµµα (σ. σ. τα άλλα απορροφήθηκαν µε την τιµή του κτηνοτροφικού, από 12 έως και 14 λεπτά το κιλό).

Μετά τη θετική εξέλιξη, το πρόβληµα που πήγε να δηµιουργηθεί, έχει µπει στην κατηγορία «περασµένα, ξεχασµένα» από τους αγρότες και αυτό φαίνεται από την εµπιστοσύνη που επιδεικνύουν στο πρόγραµµα συµβολαιακής της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, στο οποίο πολλοί καλλιεργητές είναι αυτοί που εκδηλώνουν ζωηρό ενδιαφέρον να συµµετάσχουν και φέτος.

Μειωµένες εκτάσεις φέτος και από τη Ζυθοποιία Μακεδονίας 

Ανάλογη στρατηγική στο θέµα των µειωµένων εκτάσεων λέγεται πως θα ακολουθήσει φέτος και η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης. Όπως ανέφερε στην Agrenda παραγωγός που συνεργάζεται µε τη ζυθοποιία τα τελευταία χρόνια, ο προγραµµατισµός της για τη νέα καλλιεργητική περίοδο προβλέπει τα 2/3 των εκτάσεων που συµβολαιοποίησε πέρυσι. Επίσης, κατά την ίδια πηγή, οι συµβάσεις που υπογράφει είναι στα 16,5 ευρώ ο τόνος, έναντι 17,5 ευρώ ο τόνος στα περσινά συµβόλαια µε τους παραγωγούς.

Και σε αυτή την περίπτωση το επιχείρηµα που διατυπώνεται προς τους παραγωγούς είναι πως η κατανάλωση µπύρας έχει περιοριστεί δραστικά κι ο προγραµµατισµός στην παραγωγή κριθαριού απαιτεί προσαρµογή.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agronews.gr