Στο σχέδιο Νόµου του υπουργείου Υγείας µε τίτλο «Σύσταση νοµικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου µε την επωνυµία «Πλαίσιο ρύθμισης οφειλών και άλλες φορολογικές και τελωνειακές ρυθμίσεις, προστασία των συντάξεων από τον πληθωρισμό και άλλες διατάξεις για τη στήριξη της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας» συµπεριλαµβάνεται το Κεφάλαιο Β’ ∆ιατάξεις Αρµοδιότητας υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

 

Το νοµοσχέδιο αυτό υποβάλλεται για ψήφιση από το υπουργείο Υγείας.  Άντε µετά από καιρό να θυµάσαι τι ψηφίστηκε, σε ποιο νοµοσχέδιο µπήκε και σε ποιο άρθρο ήταν.  Τέλος πάντων, να είχαµε να λέγαµε…

Στο άρθρο 68 µε τίτλο «Υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών στον πρώην Οργανισµό Γεωργικών Ασφαλίσεων για φυσικά πρόσωπα που εντάσσονται σε επιδοτούµενα προγράµµατα αγροτικής ανάπτυξης νέων γεωργών και εγκαθιστούν φωτοβολταϊκά συστήµατα – Τροποποίηση περ. δ) παρ. 5 άρθρου 40 ν. 4387/2016», διορθώνεται µία αναντιστοιχία που υπήρχε µέχρι τώρα.

Πιο συγκεκριµένα: αρχικά υπήρχε η δυνατότητα να φορολογείται ως αγροτικό εισόδηµα τα καθαρά κέρδη που προέρχονται από φωτοβολταϊκά µέχρι 100KW. Το ίδιο ίσχυε και για τις ασφαλιστικές εισφορές. Με τροποποίηση του νόµου δόθηκε η δυνατότητα σε επαγγελµατίες αγρότες να µπορούν να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά έως 500KW, είτε συµπληρωµατικά στα 100άρια που τυχόν είχαν, είτε µε εξαρχής κατασκευή Φ/Β 500KW. Όµως µέχρι πριν λίγο καιρό δεν υπήρχε η αντίστοιχη διάταξη στο ασφαλιστικό κοµµάτι.

Έτσι, ένας αγρότης που αποφάσιζε να φτιάξει Φ/Β 500KW, έπρεπε να ασφαλιστεί στον ΕΦΚΑ/ΟΑΕΕ και να πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές σαν να είναι εµπορική επιχείρηση. Πήγαινε στον ΕΦΚΑ και άκρη δεν έβγαζε.

Με την κατάθεση του άρθρο 68 έχουµε:

  1. Στην περ. δ) της παρ. 5 του άρθρου 40 του ν. 4387/2016 (Α΄ 85), περί των ασφαλιστικών εισφορών στον πρώην Ο.Γ.Α. η φράση «φωτοβολταϊκά συστήµατα συνολικής ισχύος µέχρι 100kW» αντικαθίσταται από τη φράση «φωτοβολταϊκά συστήµατα συνολικής ισχύος µικρότερης από πεντακόσια (500 kW)», και η παρ. 5 διαµορφώνεται ως εξής: «5. Υποχρέωση καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών των παραγράφων 1-3 έχουν: α) Οι ασφαλισµένοι κατά το άρθρο 55 του ν. 4387/2016, αγρότες και λοιπές κατηγορίες, οι οποίοι, σύµφωνα µε τις ισχύουσες γενικές, ειδικές και καταστατικές διατάξεις, ασφαλίζονται ή αναλαµβάνουν ασφαλιστέα εργασία στον πρώην Ο.Γ.Α.
  2. Η παρ. 1 ισχύει από την 1η.1.2023.

Πλέον, έρχεται το συγκεκριµένο άρθρο να τακτοποιήσει την αναντιστοιχία αυτή ανάµεσα στο φορολογικό και το ασφαλιστικό κοµµάτι και να καταστήσει οµοιόµορφη την αντιµετώπιση.

Βέβαια, όπως βλέπουµε στην παράγραφο 2, η ισχύς της αλλαγής αυτής  ξεκινά την 01/01/2023, που σηµαίνει ότι για όσους το προηγούµενο διάστηµα των 2 ετών (περίπου), έχουν ξεκινήσει µε 500άρια, έχουν επιβαρυνθεί ήδη µε επιπλέον ασφαλιστικές εισφορές, κάτι το οποίο δεν µπορεί να αλλάξει…

∆εν µπορεί άραγε; Ή όχι; ∆εν ξέρω. Εξ όσων γνωρίζω, δεν υπάρχει αναδροµικότητα στους νόµους, δεν µπορεί δηλαδή να ψηφιστεί ένας νόµος σήµερα και να ισχύει από χθες.

Το ίδιο όµως δεν είχε γίνει και µε το νόµο 4316/14, ο οποίος ψηφίστηκε στις 24/12/2014 και η εφαρµογή του ξεκίνησε από την 01/01/2014;

Όπως και να ‘χει, είναι τουλάχιστον χαζή αυτή η αναντιστοιχία: εισόδηµα από Φ/Β έως 500KW, από το 2021 φορολογείται ως αγροτικό εισόδηµα, αλλά ασφαλιστικά να έχουν καταβληθεί εισφορές ως εµπορική δραστηριότητα.

Να επισηµάνω επίσης ότι όσοι είχαν πάρει απαλλαγές από τον ΕΦΚΑ, θα πρέπει να φροντίσουν να τις ανανεώσουν. Ο ΕΦΚΑ, καθώς και όλες οι ∆ηµόσιες Υπηρεσίες έχουν µία µοναδική ικανότητα να εφαρµόζουν το «ότι θυµούνται χαίρονται».

Και κάποια µέρα θα αρχίσουν να ψάχνουν παλιά κιτάπια µε αποτέλεσµα να χρειαστεί να αποδείξετε ότι δεν είστε ελέφαντες. Ελέγξτε τις απαλλαγές σας, επικοινωνήστε µε τα αρµόδια υποκαταστήµατα και, ή ανανεώστε τις απαλλαγές αυτές ή ακυρώστε τις εφόσον δεν θα ισχύουν πλέον.

Προσοχή σε αυτόν που θα δηλώσει το δικό του e-mail βοηθού

Επικαιροποίηση σηµαίνει «δηλώνω στοιχεία επικοινωνίας για να µπορεί να µου στέλνει διάφορα χαρτιά και ραβασάκια το κράτος». Email βοηθού σηµαίνει ότι η ευθύνη για την οποιαδήποτε ενηµέρωση περνά στον «βοηθό» και ότι εάν ο φορολογούµενος δεν ενηµερωθεί για κάτι που του έστειλε η Φορολογική αρχή, την ευθύνη αναλαµβάνει ο βοηθός. Απαιτείται µεγάλη προσοχή σε όποιον δηλώσει βοηθός.

«Μην αφήνετε την επικαιροποίηση την τελευταία στιγµή»

∆εν υπάρχει, είναι αλήθεια, καταληκτική ηµεροµηνία για να δηλωθούν τα στοιχεία επικοινωνίας. Υπάρχει όµως η πίεση σε σχέση µε τις φορολογικές δηλώσεις. Γι’ αυτό είναι καλό να το τρέξετε, για να µην δηµιουργηθούν προβλήµατα στην υποβολή της φορολογικής σας δήλωσης.

Προέλευση άρθρου: https://www.agronews.gr

Recommended Posts