Μειωμένες πάνω απο 50% οι φετινές εκτάσεις και με ζημιές στην παραγωγή.

Με συναλλαγές κοντά στο 1 ευρώ το κιλό, άνοιξε η εµπορική σεζόν για την ελληνική φακή, που «κοιτάει» ακόµη υψηλότερα προσεχώς, διότι η ολοκλήρωση του αλωνιού δείχνει ότι οι αποδόσεις ήταν µειωµένες έως και 50% φέτος, που σηµαίνει πως αν η µεταποίηση θέλει να καλύψει τις ανάγκες της επαρκώς, πρέπει να βάλει βαθύτερα «το χέρι στην τσέπη».

«Όσοι συνεργάζονται µακροχρόνια µε κάποιες µεγάλες µεταποιητικές εταιρείες του κλάδου των οσπρίων, πληρώνονται αυτή την περίοδο την παραγωγή τους µε 90 λεπτά το κιλό», τονίζει στην Agrenda ο Κώστας Κυρίτσης, παραδοσιακός καλλιεργητής φακής από τα Φάρσαλα. Ο έµπειρος παραγωγός εκτιµά πως φέτος το προϊόν έχει δυναµική για να κάνει πράξεις και πάνω από τα 1-1,10 ευρώ, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις των ανεξάρτητων παραγωγών, που διαπραγµατεύονται τη σοδειά τους κάθε χρόνο µε διαφορετικό έµπορο, λαµβάνοντας, βέβαια, και τα σχετικά ρίσκα που συνεπάγεται αυτή τους η πρακτική.

Λιγότερα στρέµµατα και µικρότερη παραγωγή «σπρώχνουν» την τιµή

Τις προσδοκίες για ακόµη υψηλότερες τιµές παραγωγού τροφοδοτούν δύο κυρίως λόγοι. Ο πρώτος έχει να κάνει µε το γεγονός ότι η χρονιά είχε λιγότερα στρέµµατα από τις προηγούµενες  και ο δεύτερος µε τις ζηµιές που προκλήθηκαν από τις καιρικές συνθήκες.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agronews.gr

Recommended Posts