Σε υψηλά επίπεδα φαίνεται πως θα συνεχιστούν να κυμαίνονται οι τιμές στα σιτηρά και σε λοιπές ζωοτροφές, σύμφωνα με νέα έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφορικά με τις προοπτικές της αγοράς αγροτικών προϊόντων.

Βασικότερος λόγος φαίνεται να είναι η μείωση των αποθεμάτων των σιτηρών κατά τους τελευταίους μήνες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της μείωσης αποθεμάτων, αποτελεί η περίπτωση της Ινδίας και της Κίνας, με σημαντικό αντίκτυπο στην διαμόρφωση υψηλών τιμών διεθνώς.

Μάλιστα, η μείωση αυτή, έρχεται σε αντίθεση με νέο υψηλό ρεκόρ παγκόσμιας παραγωγής σιταριού και αραβοσίτου για το 2020/21.Εκτιμάταιότι η παραγωγή σιτηρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να φτάσει τους 295,2 τόνους για το 2020/21, αύξηση 5,3% μεγαλύτερη από πέρυσι.

Πιο συγκεκριμένα, η παραγωγή μαλακού σίτου προβλέπεται να φτάσει τους 126,7 τόνους, για το κριθάρι τους 56,3 τόνους, ενώ για τον αραβόσιτο τους 71,2 τόνους.

Παρόλα αυτά, η ζήτηση και η αναμενόμενη κατανάλωση σιτηρών, όπως λ.χ. του αραβοσίτου, καθώς και του σκληρού και μαλακού σιταριού θα είναι τέτοια, που θα οδηγήσει τελικά σε μείωση των αποθεμάτων παγκοσμίως.

Ειδικά στην περίπτωση του σκληρού σίτου, αναμένεται και μείωση των εισαγωγών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά 10%, με ταυτόχρονη αύξηση των εκτάσεων καλλιέργειας κατά 2,9%. Ομοίως αυξημένη αναμένεται να είναι η κατανάλωση και άλλων σιτηρών, όπως βρώμης, σίκαλης και κριθαριού.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου στο: https://www.agrocapital.gr

Recommended Posts