ελληνική, φέτα, φέτας

Όταν πριν από έναν χρόνο ο Ιταλός αντιπρόεδρος της Ένωσης Ευρ. Περιφερειών και Παραγωγών του Δικτύου Arepo, Τζουλιέλμο Γκαραγκάνι (Guglielmo Garagani) προσερχόταν στη συνάντηση των μελών του δικτύου. Έθετε τα βασικά ζητήματα που απασχολούν τους παραγωγούς παρμεζάνας από όλη την Ιταλία. Ήταν τότε που επισήμανε ένα μεγάλο πρόβλημα, εκείνο της μη επάρκειας της παραγωγής του διάσημου τυριού, ώστε να καλύψει τη ζήτηση που εκδηλώνεται στην ευρωπαϊκή αγορά.

Η συγκεκριμένη επισήμανση “έπεισε” την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, νέο μέλος τότε στο Δίκτυο Arepo. Έτσι εκείνη αποφάσισε στις δύο προκηρύξεις που εκδόθηκαν στην Περιφέρεια για τους νέους αγρότες και για τα σχέδια βελτίωσης των αγροτών, να δοθεί επιπλέον μοριοδότηση σε όσους δηλώνουν στην αίτησή τους ότι η καλλιέργειά τους αφορά προϊόντα ονομασίας προέλευσης (Π.Ο. Π), ή γεωγραφικής ένδειξης (ΠΓΕ). Με τον τρόπο αυτό το μήνυμα ήταν σαφές για την ανάγκη ενίσχυσης της παραγωγής αυτών των προϊόντων. Ώστε πια, η φέτα μαζί με τα υπόλοιπα γνωστά μακεδονικά τυροκομικά προϊόντα και φυσικά την ιταλική παρμεζάνα να διεκδικήσουν με περισσότερες αξιώσεις ένα μερίδιο στην ευρωπαϊκή αγορά τροφίμων.

Τα παραπάνω αναφέρει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η περιφερειακή σύμβουλος Χαλκιδικής και εκπρόσωπος της Περ. Κεντρικής Μακεδονίας στο Δίκτυο Arepo, Κατερίνα Ζωγράφου. Με αφορμή τη σημερινή γενική συνέλευση των μελών του Δικτύου στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, επισημαίνει, ότι και η ίδια η Περ. Κεντρικής Μακεδονίας, παρουσίασε, ως καλή πρακτική, στο πλαίσιο του δικτύου. Στο οποίο συμμετέχουν 35 Περιφέρειες της Ε. Ε, τις προσπάθειές της για την προβολή της Μακεδονικής κουζίνας μέσα από τη διασύνδεση των προϊόντων της Μακεδονικής γης με τις παραδοσιακές συνταγές του τόπου και την τουριστική του προβολή.

Την ίδια στιγμή εντείνονται οι προσπάθειες για την προάσπιση και την προβολή των τοπικών προϊόντων της Κεντρικής Μακεδονίας. Στα οποία εξέχουσα θέση καταλαμβάνουν το λάδι, η πράσινη ελιά Χαλκιδικής, το ακτινίδιο, τα κεράσια Εδέσσης και τα ροδάκινα της Νάουσας.

 

Διαβάστε τη συνέχεια στο emvolos.gr

 

Recommended Posts