
Τα βασικά στοιχεία του ιταλικού τομέα γαλακτοκομικών παρουσιάζουν την ακόλουθη εικόνα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η πορεία του ελληνικού γιαουρτιού, αλλά και των τυριών, στην ιταλική αγορά, όπως αναλύεται κατωτέρω.
1. Παραγωγή
Α) Γάλα
Η Ιταλία παράγει το 7,6% του γάλακτος της ΕΕ28. Περί τους 12,3 εκατ. τόνους αφορά αγελαδινό γάλα. Η παραγωγή γάλακτος για διατροφή εκτιμάται σε 2,4 εκατ. τόνους (2018)
Παραγωγή γάλακτος εκατ. τόνους |
||||||||
2010 |
2011 |
2012 |
2013 |
2014 |
2015 |
2016 |
2017 |
2018 |
12,6 |
12,6 |
12,9 |
12,6 |
12,5 |
12,5 |
13,3 |
13,0 |
13,1 |
Πηγή: Eurostat
Εντός αυτού του πλαισίου η ετήσια κατά κεφαλήν κατανάλωση γάλακτος στην Ιταλία φθίνει και το 2018 έφθασε τα 49,3 κιλά. Ο ετήσιος μέσος όρος στην ΕΕ28 είναι 65,4 κιλά.
Β) Τυρί
Η παραγωγή τυριού σημειώνει συνεχή αύξηση και έχει φθάσει το 2018 στους 1.308,0 χιλιάδες τόνους, από1.177,2 χιλιάδες τόνους το 2010.
2010 |
2011 |
2012 |
2013 |
2014 |
2015 |
2016 |
2017 |
2018 |
1.177,2 |
1.171,0 |
1.203,8 |
1.157,7 |
1.176,2 |
1.206,7 |
1.232,2 |
1.261,1 |
1.308,0 |
Πηγή: Eurostat
Παρά ταύτα η ετήσια κατά κεφαλήν κατανάλωση τυριού στην Ιταλία εμφανίζεται σταθερή περί τα 23 κιλά. Ο ετήσιος μέσος όρος στην ΕΕ28 είναι 18 κιλά.
Τα σημαντικότερα τυριά DOP που παράγονται στην Ιταλία (2018) είναι:
|
χιλ.τόνοι |
% επί συνολικής παραγωγής DOP |
Grana Pandano |
190,6 |
34,8 |
Parmegiano Reggiano |
147,7 |
27,0 |
Gorgonzola |
58,2 |
10,6 |
Mozzarella di bufala |
49,4 |
9,0 |
Pecorino Romano |
34,2 |
6,3 |
Asiago |
20,8 |
3,8 |
Σύνολο DOP |
546,7 |
|
Γ) Γιαούρτι και γάλα με ζύμωση
Η ετήσια εσωτερική κατανάλωση της συγκεκριμένης ομάδας ανήλθε σε 326 χιλ. τόνους το 2018 σημειώνοντας ελαφρά αύξηση της τάξης του 0,7% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. H κατά κεφαλή κατανάλωση είναι περίπου 8 κιλά ετησίως. Εντός αυτού του πλαισίου, οι Ιταλοί καταναλωτές φαίνεται να στρέφονται στα γιαούρτια με ένδειξη «χωρίς»: χωρίς λακτόζη, χωρίς γλουτένη, χωρίς πρόσθετη ζάχαρη κλπ, σε βάρος του παραδοσιακού γιαουρτιού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ιταλική παραγωγή γιαουρτιού στρέφεται προς δύο κατευθύνσεις προκειμένου να ενισχύσει τη θέση της έναντι του διεθνούς ανταγωνισμού. Η πρώτη είναι η μείωση της περιεκτικότητας σε ζάχαρη. Στόχος είναι η περιεκτικότητα της ζάχαρης να είναι λιγότερο από 13% και των πρόσθετων γλυκαντικών λιγότερο από 8,5%. Η δεύτερη κατεύθυνση είναι η έμφαση στα προβιοτικά.
2. Εξαγωγές
Οι Εξαγωγές γαλακτοκομικών το 2018 ανήλθαν σε 3,5 δις ευρώ, αυξημένες κατά 3,8 % σε σχέση με το 2017 και αντιπροσωπεύουν το 0,7% συνολικών των εξαγωγών της χώρας. Οι εξαγωγικές επιδόσεις του κλάδου είναι σημαντικές και συνεχώς αυξανόμενες, αφού σε σχέση με το 2010 η αξία των εξαγωγών αυξήθηκε 106%.
Σύμφωνα με τον κλαδικό φορέα Assolatte, σημαντικό ρόλο στην θετική πορεία των εξαγωγών γαλακτοκομικών παίζουν οι συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου ΕΕ με τρίτες χώρες. Συγκεκριμένα η συμφωνία με τον Καναδά επέφερε αύξηση αξίας εξαγωγών κατά 30% τον πρώτο χρόνο εφαρμογής της, ενώ η αντίστοιχη με την Νότια Κορέα είχε ως αποτέλεσμα η αξία εξαγωγών το 2018 να είναι αυξημένη κατά 243% σε σχέση με το 2011. Αντίστοιχα, η Assolatte αισιοδοξεί ότι οι συμφωνίες με Ιαπωνία, Μεξικό και χώρες Mercosur θα επιδράσουν θετικά στις ιταλικές Εξαγωγές γαλακτοκομικών.