
Τα βασικά στοιχεία του ιταλικού τομέα γαλακτοκομικών παρουσιάζουν την ακόλουθη εικόνα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η πορεία του ελληνικού γιαουρτιού, αλλά και των τυριών, στην ιταλική αγορά, όπως αναλύεται κατωτέρω.
1. Παραγωγή
Α) Γάλα
Η Ιταλία παράγει το 7,6% του γάλακτος της ΕΕ28. Περί τους 12,3 εκατ. τόνους αφορά αγελαδινό γάλα. Η παραγωγή γάλακτος για διατροφή εκτιμάται σε 2,4 εκατ. τόνους (2018)
Παραγωγή γάλακτος εκατ. τόνους | ||||||||
2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018 |
12,6 | 12,6 | 12,9 | 12,6 | 12,5 | 12,5 | 13,3 | 13,0 | 13,1 |
Πηγή: Eurostat
Εντός αυτού του πλαισίου η ετήσια κατά κεφαλήν κατανάλωση γάλακτος στην Ιταλία φθίνει και το 2018 έφθασε τα 49,3 κιλά. Ο ετήσιος μέσος όρος στην ΕΕ28 είναι 65,4 κιλά.
Β) Τυρί
Η παραγωγή τυριού σημειώνει συνεχή αύξηση και έχει φθάσει το 2018 στους 1.308,0 χιλιάδες τόνους, από1.177,2 χιλιάδες τόνους το 2010.
2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018 |
1.177,2 | 1.171,0 | 1.203,8 | 1.157,7 | 1.176,2 | 1.206,7 | 1.232,2 | 1.261,1 | 1.308,0 |
Πηγή: Eurostat
Παρά ταύτα η ετήσια κατά κεφαλήν κατανάλωση τυριού στην Ιταλία εμφανίζεται σταθερή περί τα 23 κιλά. Ο ετήσιος μέσος όρος στην ΕΕ28 είναι 18 κιλά.
Τα σημαντικότερα τυριά DOP που παράγονται στην Ιταλία (2018) είναι:
χιλ.τόνοι | % επί συνολικής παραγωγής DOP | |
Grana Pandano | 190,6 | 34,8 |
Parmegiano Reggiano | 147,7 | 27,0 |
Gorgonzola | 58,2 | 10,6 |
Mozzarella di bufala | 49,4 | 9,0 |
Pecorino Romano | 34,2 | 6,3 |
Asiago | 20,8 | 3,8 |
Σύνολο DOP | 546,7 |
Γ) Γιαούρτι και γάλα με ζύμωση
Η ετήσια εσωτερική κατανάλωση της συγκεκριμένης ομάδας ανήλθε σε 326 χιλ. τόνους το 2018 σημειώνοντας ελαφρά αύξηση της τάξης του 0,7% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. H κατά κεφαλή κατανάλωση είναι περίπου 8 κιλά ετησίως. Εντός αυτού του πλαισίου, οι Ιταλοί καταναλωτές φαίνεται να στρέφονται στα γιαούρτια με ένδειξη «χωρίς»: χωρίς λακτόζη, χωρίς γλουτένη, χωρίς πρόσθετη ζάχαρη κλπ, σε βάρος του παραδοσιακού γιαουρτιού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ιταλική παραγωγή γιαουρτιού στρέφεται προς δύο κατευθύνσεις προκειμένου να ενισχύσει τη θέση της έναντι του διεθνούς ανταγωνισμού. Η πρώτη είναι η μείωση της περιεκτικότητας σε ζάχαρη. Στόχος είναι η περιεκτικότητα της ζάχαρης να είναι λιγότερο από 13% και των πρόσθετων γλυκαντικών λιγότερο από 8,5%. Η δεύτερη κατεύθυνση είναι η έμφαση στα προβιοτικά.
2. Εξαγωγές
Οι Εξαγωγές γαλακτοκομικών το 2018 ανήλθαν σε 3,5 δις ευρώ, αυξημένες κατά 3,8 % σε σχέση με το 2017 και αντιπροσωπεύουν το 0,7% συνολικών των εξαγωγών της χώρας. Οι εξαγωγικές επιδόσεις του κλάδου είναι σημαντικές και συνεχώς αυξανόμενες, αφού σε σχέση με το 2010 η αξία των εξαγωγών αυξήθηκε 106%.
Σύμφωνα με τον κλαδικό φορέα Assolatte, σημαντικό ρόλο στην θετική πορεία των εξαγωγών γαλακτοκομικών παίζουν οι συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου ΕΕ με τρίτες χώρες. Συγκεκριμένα η συμφωνία με τον Καναδά επέφερε αύξηση αξίας εξαγωγών κατά 30% τον πρώτο χρόνο εφαρμογής της, ενώ η αντίστοιχη με την Νότια Κορέα είχε ως αποτέλεσμα η αξία εξαγωγών το 2018 να είναι αυξημένη κατά 243% σε σχέση με το 2011. Αντίστοιχα, η Assolatte αισιοδοξεί ότι οι συμφωνίες με Ιαπωνία, Μεξικό και χώρες Mercosur θα επιδράσουν θετικά στις ιταλικές Εξαγωγές γαλακτοκομικών.