tyrokomika_proionta_1

Τα βασικά στοιχεία του ιταλικού τομέα γαλακτοκομικών παρουσιάζουν την ακόλουθη εικόνα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η πορεία του ελληνικού γιαουρτιού, αλλά και των τυριών, στην ιταλική αγορά, όπως αναλύεται κατωτέρω.

1. Παραγωγή

Α) Γάλα

Η Ιταλία παράγει το 7,6% του γάλακτος της ΕΕ28. Περί τους 12,3 εκατ. τόνους αφορά αγελαδινό γάλα. Η παραγωγή γάλακτος για διατροφή εκτιμάται σε 2,4 εκατ. τόνους (2018)

Παραγωγή γάλακτος  εκατ. τόνους

2010

2011

2012

2013

2014

2015

2016

2017

2018

12,6

12,6

12,9

12,6

12,5

12,5

13,3

13,0

13,1

Πηγή: Eurostat

Εντός αυτού του πλαισίου η ετήσια κατά κεφαλήν κατανάλωση γάλακτος στην Ιταλία φθίνει και το 2018 έφθασε τα 49,3 κιλά. Ο ετήσιος μέσος όρος στην ΕΕ28 είναι 65,4 κιλά.

Β) Τυρί

Η παραγωγή τυριού σημειώνει συνεχή αύξηση και έχει φθάσει το 2018 στους 1.308,0 χιλιάδες τόνους, από1.177,2  χιλιάδες τόνους το 2010.

2010

2011

2012

2013

2014

2015

2016

2017

2018

1.177,2

1.171,0

1.203,8

1.157,7

1.176,2

1.206,7

1.232,2

1.261,1

1.308,0

Πηγή: Eurostat

Παρά ταύτα η ετήσια κατά κεφαλήν κατανάλωση τυριού στην Ιταλία εμφανίζεται σταθερή περί τα 23 κιλά. Ο ετήσιος μέσος όρος στην ΕΕ28 είναι 18 κιλά.

Τα σημαντικότερα τυριά DOP που παράγονται στην Ιταλία (2018) είναι:

χιλ.τόνοι

% επί συνολικής παραγωγής DOP

Grana Pandano

190,6

34,8

Parmegiano Reggiano

147,7

27,0

Gorgonzola

58,2

10,6

Mozzarella di bufala

49,4

9,0

Pecorino Romano

34,2

6,3

Asiago

20,8

3,8

Σύνολο DOP

546,7

Γ) Γιαούρτι και γάλα με ζύμωση

Η ετήσια εσωτερική κατανάλωση της συγκεκριμένης ομάδας ανήλθε σε 326 χιλ. τόνους το 2018 σημειώνοντας ελαφρά αύξηση της τάξης του 0,7% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.   H κατά κεφαλή κατανάλωση είναι περίπου 8 κιλά ετησίως. Εντός αυτού του πλαισίου, οι Ιταλοί καταναλωτές φαίνεται να στρέφονται στα γιαούρτια με ένδειξη «χωρίς»: χωρίς λακτόζη, χωρίς γλουτένη, χωρίς πρόσθετη ζάχαρη κλπ, σε βάρος του παραδοσιακού γιαουρτιού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ιταλική παραγωγή γιαουρτιού στρέφεται προς δύο κατευθύνσεις προκειμένου να ενισχύσει τη θέση της έναντι του διεθνούς ανταγωνισμού. Η πρώτη είναι η μείωση της περιεκτικότητας σε ζάχαρη. Στόχος είναι η περιεκτικότητα της ζάχαρης να είναι λιγότερο από 13% και των πρόσθετων γλυκαντικών λιγότερο από 8,5%. Η δεύτερη κατεύθυνση είναι η έμφαση στα προβιοτικά.

2. Εξαγωγές

Οι Εξαγωγές γαλακτοκομικών το 2018 ανήλθαν σε 3,5 δις ευρώ, αυξημένες κατά 3,8 % σε σχέση με το 2017 και αντιπροσωπεύουν το 0,7% συνολικών των εξαγωγών της χώρας. Οι εξαγωγικές επιδόσεις του κλάδου είναι σημαντικές και συνεχώς αυξανόμενες, αφού σε σχέση με το 2010 η αξία των εξαγωγών αυξήθηκε 106%.

Σύμφωνα με τον κλαδικό φορέα Assolatte, σημαντικό ρόλο στην θετική πορεία των εξαγωγών γαλακτοκομικών παίζουν οι συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου ΕΕ με τρίτες χώρες. Συγκεκριμένα η συμφωνία με τον Καναδά επέφερε αύξηση αξίας εξαγωγών κατά 30% τον πρώτο χρόνο εφαρμογής της, ενώ η αντίστοιχη με την Νότια Κορέα είχε ως αποτέλεσμα η αξία εξαγωγών το 2018 να είναι αυξημένη κατά 243% σε σχέση με το 2011. Αντίστοιχα, η Assolatte αισιοδοξεί ότι οι συμφωνίες με Ιαπωνία, Μεξικό και χώρες Mercosur θα επιδράσουν θετικά στις ιταλικές Εξαγωγές γαλακτοκομικών.

Recommended Posts