Ο τελευταίος μήνας έχει επιδείξει μεγάλες ανησυχίες σχετικά με την παγκόσμια εξάπλωση του κορωναϊού

και την αυξανόμενη αβεβαιότητα σχετικά με τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην παραγωγή και κατανάλωση.

Ενώ ορισμένα εμπορεύματα είδαν μια απότομη ανάκαμψη στη γειτονική ζήτηση, ειδικά για τα τρόφιμα με βάση το ρύζι και το σιτάρι, οι εξασθενημένες οικονομικές συνθήκες θα μπορούσαν να περιορίσουν τη χρήση μακροπρόθεσμα, ιδιαίτερα για τα βιομηχανικά προϊόντα όπως η αιθανόλη και το άμυλο με βάση το καλαμπόκι.

Παρόλο που οι αγορές εισαγωγής ορισμένων εμπορευμάτων επιταχύνθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, οι διοικητικές προκλήσεις αναφέρονται ως περιορισμοί μετακίνησης και τα μέτρα απομόνωσης καθίστανται ευρέως διαδεδομένα.

Οι περιορισμοί στις μεταφορές θα μπορούσαν επίσης να παρεμποδίσουν την κατανομή των εισροών στη γεωργική εκμετάλλευση και να διαταράξουν την εαρινή έρευνα πεδίου, ωστόσο, στο παρόν στάδιο, το Συμβούλιο υποθέτει ότι θα εκπληρωθούν οι προθέσεις φύτευσης.

Σύμφωνα με την έκθεση η παγκόσμια παραγωγή σιτηρών (σκληρό και μαλακό σιτάρι και κριθάρι), καλαμποκιού (και σόργου), σόγιας, ελαιοκράμβης και Ρυζιού για την περίοδο 2019/20 θα φτάσει τους 2.162 εκατ. τόνους, κυρίως λόγω αύξησης στο καλαμπόκι (1.160 εκατ. τόνοι, από 1.120 εκατ. την προηγούμενη σεζόν, αλλά κάτω από την κατανάλωση του 1,17 δισ. τόνων).

Η πρόβλεψη για το αμερικάνικο καλαμπόκι είναι στα 345 εκατ. τόνους, έναντι 366 εκατ. τόνων την περίοδο 2018/19. Ρεκόρ θα σημειώσει η παγκόσμια παραγωγή κριθαριού, λόγω της αύξησης της παραγωγής σε Ευρωπαϊκή Ένωση και Ουκρανία.

Αυξημένη κατά 1% θα είναι και η ετήσια κατανάλωση για όλα τα προϊόντα, που περιλαμβάνει η έκθεση, στους 2.188 εκατ. τόνους. Ταυτόχρονα, τα παγκόσμια αποθέματα συρρικνώνονται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.

Το συμβούλιο εκτιμά την παραγωγή σίτου της περιόδου 2020/21 στα 768 εκατομμύρια τόνους, από τα 763 εκατομμύρια της προηγούμενης σεζόν και πάνω από την κατανάλωση που φτάνει τα 760 εκατομμύρια.

Κατά 1% προβλέπεται να αυξηθεί η συνολική καλλιεργούμενη έκταση με σιτάρι σε όλο τον κόσμο την περίοδο 2020/21 φτάνοντας τα 218 εκατ. εκτάρια. Ο υγρός καιρός διέκοψε τις φθινοπωρινές σπορές σε οριμένες περιοχές της Ε.Ε., κυρίως σε Μεγάλη Βρετανία και Γαλλία. Στην Ουκρανία παρατηρείται, κυρίως λόγω καιρικών συνθηκών, σημαντική μείωση των καλλιεργούμενων στρεμμάτων με σιτάρι, αλλά στη Ρωσία υπάρχει αύξηση.

Η σπορά στις ΗΠΑ, πρακτικά, έχει ολοκληρωθεί, με την καλλιεργούμενη έκταση να παραμένει κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Η παγκόσμια έκταση με ελαιοκράμβη αυξάνεται κατά 3% σε σχέση με την περίοδο 2019/20, κυρίως λόγω επέκτασης της καλλιέργειας σε Ε.Ε. και Μαύρη Θάλασσα.

Η εκτίμηση του Συμβουλίου για την παγκόσμια παραγωγή σόγιας παραμένει στο επίπεδο των 341 εκατ. τόνων, μειωμένη κατά 5%, κυρίως λόγω της κατακόρυφης πτώσης στις ΗΠΑ. Η κατανάλωση σόγιας θα μείνει αμετάβλητη.

Με μία συγκρατημένη αύξηση της εκτίμησης για τις παραδόσεις στην Κίνα και μείωση της εκτίμησης για άλλες χώρες-εισαγωγούς, η πρόβλεψη για το εμπόριο σόγιας θα παραμείνει στους 151 εκατ. τόνους, όπως και την προηγούμενη χρονιά.

Η παγκόσμια παραγωγή Ρυζιού το 2020/21 θα αυξηθεί σε 509 εκατομμύρια τόνους, σε σχέση με τα 499 εκατομμύρια της προηγούμενης περιόδου.

Οι προβλέψεις του Συμβουλίου για την παγκόσμια προσφορά και ζήτηση Ρυζιού το 2019/20 είναι σε γενικές γραμμές αμετάβλητες μ / μ, με τις μεταφορές να φτάνουν στο ανώτατο όριο των 177 εκατ. Τόνων με τη συσσώρευση στην Κίνα και την Ινδία.

Η αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής Ρυζιού το 2020/21, η οποία οφείλεται στις αυξήσεις των εκτάσεων σε μεγάλους εξαγωγείς, προβλέπεται να αυξηθεί κατά 2% ετησίως, φθάνοντας τα 509 εκατ. Τόνους, με αύξηση του πληθυσμού να υποστηρίζει την ανάληψη ρεκόρ. Επιπρόσθετα κέρδη σε αποθέματα αναμένονται, κυρίως σε βασικούς εξαγωγείς και την Κίνα. Το εμπόριο αυξάνεται κατά 3% στις μεγαλύτερες παραδόσεις στην Αφρική, με την Ινδία να είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας.

Ο δείκτης δημητριακών και ελαιούχων σπόρων ( IGC ) έδειξε μικρές συνολικές μεταβολές m / m, καθώς οι αρχικές μειώσεις για ορισμένα από τα συστατικά αντιστράφηκαν καθώς ο μήνας προχώρησε.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο  https://www.agrocapital.gr

Recommended Posts