αποζημιώσεις, πληρωμή,υπολοίπου

Μεσημέρι Μεγάλης Τετάρτης αναμένεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία πίστωσης αποζημιώσεων άνω των 50 εκατ. ευρώ από τον ΕΛΓΑ, για ζημιές φυτικής και ζωικής παραγωγής του 2022, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες πιστώνονται και κάποιες από τις έκτακτες κρατικές ενισχύσεις, αρχής γενομένης με τα επιτραπέζια σταφύλια Καβάλας.

 

Αναφορικά με τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, τα πορίσματα των ζημιών και οι εκτιμήσεις δείχνουν πως το ποσό θα είναι αρκετά πάνω από τα 50 εκατ. ευρώ που είχαν αρχικά ανακοινωθεί. Στελέχη του οργανισμού, αναφέρουν ότι οι αποζημιώσεις αυτές καλύπτουν μεγάλο μέρος της χώρας, ουσιαστικά όπου έχουν βγει εγκρίσεις, ενώ η Θεσσαλία φαίνεται πως θα εισπράξειει τη μερίδα του λέοντος από το ποσό αυτό, καθώς για μια σειρά από καταγραφές ζημιών της περασμένης άνοιξης που είχαν εγκριθεί δεν είχε δοθεί ούτε η προκαταβολή.

Από την άλλη, κάποιες προκαταβολές θα εξοφληθούν, κλείνοντας μεγάλο μέρος των εκκρεμοτήτων που άφησαν ζημιές από παγετούς και θεομηνίες οι οποίες εμπίπτουν στον κανονισμό του ΕΛΓΑ το 2022.

Εντός της Μεγάλης Εβδομάδας αναμένεται να πληρωθεί και η ενίσχυση των 70 + 80 ευρώ το στρέμμα σε ροδάκινα (επιτραπέζια και συμπύρηνα), βερίκοκα και νεκταρίνια.

Χωρίς υπεύθυνη δήλωση η ενίσχυση στο ροδάκινο

Την χορήγηση έκτακτων ενισχύσεων 28,1 εκατ. ευρώ στους παραγωγούς ροδάκινου (de minimis και για βροχοπτώσεις) προβλέπουν δύο ΦΕΚ (Β’ 2302-2303) που δημοσιεύτηκαν το Σάββατο 8 Απριλίου, με την πίστωση των ποσών να τοποθετείται εντός της Μεγάλης Εβδομάδας και κατά πάσα πιθανότητα την Μεγάλη Πέμπτη. Το ύψος της ενίσχυσης για τις εμπορικές απώλειες λόγω βροχοπτώσεων (ΦΕΚ Β’, 2302) έχει καθοριστεί σε 80 ευρώ ανά στρέμμα καλλιέργειας για τα επιτραπέζια ροδάκινα, βερίκοκα και νεκταρίνια και σε 65 ευρώ ανά στρέμμα καλλιέργειας για τα ροδάκινα μεταποίησης. Αρκετοί παραγωγοί πάντως στάθηκαν στο γεγονός ότι τα δύο ΦΕΚ περιλαμβάνουν υπεύθυνη δήλωση, κάτι το οποίο ερμηνεύτηκε ως μια γραφειοκρατική διαδικασία που θα μπορούσε να καθυστερήσει την πληρωμή. Διευκρινίζεται πως σύμφωνα με τα ΦΕΚ, «κάθε δικαιούχος που θα ενημερωθεί σχετικώς από τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. οφείλει να προσκομίσει εντός δύο εργάσιμων ημερών, το αργότερο, υπεύθυνη δήλωση», κάτι το οποίο σημαίνει ότι η διαδικασία αυτή θα μπορούσε να γίνει εκ των υστέρων, μετά δηλαδή από την πληρωμή.

Προέλευση άρθρου: https://www.agronews.gr

Recommended Posts