βαμβάκι

Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου προγραμματίζεται να πληρωθεί η συνδεδεμένη ενίσχυση των ζαχαρότευτλων. Ενώ η συνδεδεμένη ενίσχυση βάμβακος θα πληρωθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

Τις παραπάνω διαβεβαιώσεις έδωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης σε εκπροσώπους παραγωγών, δήμων και της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, κατά την διάρκεια σχετικής συνάντησης στο υπουργείο στις 21 Ιανουαρίου, επισημαίνοντας πως η συνδεδεμένη ενίσχυση του βαμβακιού δεν θα χαθεί για κανέναν βαμβακοπαραγωγό των νομών Έβρου και Ροδόπης.

Στη συνάντηση, στην οποία έλαβαν επίσης μέρος ο πρόεδρος του ΕΛ. Γ. Α, Φάνης Κουρεμπές, καθώς και οι βουλευτές Μουσταφά Μουσταφά, Γιώργος Καΐσας, Δημήτρης Ρίζος και Νατάσα Γκαρά, έγινε αναφορά και στις μεγάλες καταστροφές που προκλήθηκαν σε βαμβάκι, σιτηρά και καπνά, καθώς και στην κτηνοτροφία, από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την περιοχή κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους.

Όπως αναφέρθηκε στη συζήτηση, τα πολύ έντονα καιρικά φαινόμενα είχαν ως αποτέλεσμα το σύνολο των παραγωγών να υποστούν μεγάλες ζημιές. Τόσο στη φυτική παραγωγή (βαμβάκι, σιτηρά και καπνά) όσο και στην κτηνοτροφία.

Τον Οκτώβριο αποφασίστηκε και, μέχρι το τέλος του 2018, δόθηκαν έκτακτες κρατικές ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis) σε καπνοπαραγωγούς και αιγοπροβατοτρόφους.

Σύμφωνα με τον υπουργό, για το θέμα του βαμβακιού αναζητείται ο καλύτερος τρόπος αποζημίωσης, με την πιο συμφέρουσα λύση για τους αγρότες της περιοχής. Όπου θα εξαρτηθεί και από την έκβαση του αιτήματος στην Ε. Ε. για αποζημίωση από έντονα καιρικά φαινόμενα, τα οποία δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛ. Γ. Α και είχαν σαν αποτέλεσμα την πολύ μεγάλη μείωση της παραγωγής (προσβολές από έντομα και φυτοπαθολογικά αίτια).

 

Διαβάστε τη συνέχεια στο agro24.gr

Recommended Posts