Αγροτικά Κτηνοτροφικά Μελισσοκομικά και Αλιευτικά Νέα από όλη την Ελλάδα

Greekap.gr News
Με βάση τις αιτήσεις του ΟΣ∆Ε του 2021 θα εξεταστούν οι εντάξεις στις καινούργιες προκηρύξεις Νέων

Με βάση τις αιτήσεις του ΟΣ∆Ε του 2021 θα εξεταστούν οι εντάξεις στις καινούργιες προκηρύξεις Νέων

Αγροτικά Νέα 🕔January 23, 2021

Το Φθινόπωρο αναμένονται οι καινούργιες προκηρύξεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος για πριμ πρώτης εγκατάστασης, ενίσχυση αγροτικού εξοπλισμού και αρδευτικών συστημάτων.

Με βάση τις αιτήσεις του ΟΣ∆Ε του 2021 θα εξεταστούν οι εντάξεις στις καινούργιες προκηρύξεις Νέων 

Αγροτών (Μ.6.1), Σχεδίων Βελτίωσης αγροτικών µηχανηµάτων  (Μ.4.1.1) και Σχεδίων Βελτίωσης αρδευτικών επενδύσεων (Μ.4.1.2), που τοποθετούνται χρονικά αµέσως µετά το ερχόµενο καλοκαίρι. Μάλιστα, η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι ο παραπάνω προγραµµατισµός κουµπώνει γάντι και µε τα σενάρια περί εκλογών το Σεπτέµβριο, οπότε και το ΥΠΑΑΤ θα επιλέξει να «τρέξει» τις σχετικές προσκλήσεις. Όπως έχει αναφέρει επανειληµµένα η Agrenda µε πρωτοσέλιδους τίτλους (Φύλλα 767, 776, 779 και 786), ειδικά για τους Νέους Αγρότες, έχει αποφασιστεί ο διπλασιασµός της περιόδου δέσµευσης (ήταν τρία µε τέσσερα έτη στην πρώτη πρόσκληση) και πριµ που ξεκινά από τα 35.000 ευρώ για την ένταξη περί των 10.000 δικαιούχων.

Ανοιχτό για όσους έχουν ήδη ασκήσει δραστηριότητα στο 18µηνο

 Στη νέα πρόσκληση εξετάζεται παράλληλα η αύξηση του περιθωρίου πρώτης εγκατάστασης, να αυξηθεί από το 12µηνο στους 18 µήνες. ∆ηλαδή, να µπορεί κάποιος που έχει εγκατασταθεί για πρώτη φορά µέσα στο καλοκαίρι του 2020 να ενταχθεί στο Μέτρο. Σε κάθε περίπτωση, βέβαιο είναι ότι η ένταξη θα γίνει µε βάση τις δηλώσεις ΟΣ∆Ε 2021 και τη γνωστή πια τυπική απόδοση. Κατώτατο όριο εκτός απροόπτου προβλέπονται τα 8.000 ευρώ ανά εκµετάλλευση.

Τυπικές αποδόσεις

Τα 8.000 ευρώ µεταφράζονται µε βάση τις κύριες καλλιεργητικές επιλογές και επιλογές εκτροφών των παραγωγών σε:

Ελαιώνας (επιτραπέζια ελιά): 27 στρέµµατα.

Ελαιώνας (ελαιοποιήσιµη ελιά): 43 στρέµµατα.

Ακρόδρυα: 16 στρέµµατα.

Εσπεριδοειδή: 16 στρέµµατα.

Πυρηνόκαρπα: 12 στρέµµατα.

Μηλοειδή: 12 στρέµµατα.

Αµπελώνες (οίνος): 12 στρέµµατα.

Αµπελώνες (επιτραπέζιο σταφύλι): 9 στρέµµατα.

Κηπευτικά: 7 στρέµµατα.

Σκληρό σιτάρι: 245 στρέµµατα.

Βαµβάκι: 53 στρέµµατα.

Πρόβατα: 86 θηλυκά.

Βοοειδή γαλακτοπαραγωγής: 13 θηλυκά.

Εκτός οι φοιτητές και οι σύζυγοι επαγγελµατιών αγροτών

Κατά τα άλλα ο υπόλοιπος σκελετός του προγράµµατος όσον αφορά τους δικαιούχους και τα χαρακτηριστικά της εκµετάλλευσης αναµένεται να µην αλλάξει θεαµατικά. ∆ηλαδή, για να ενταχθεί κάποιος στο Μέτρο πρέπει να είναι κάτω των 41 ετών. Επίσης, δεν πρέπει να έχει σύζυγο που είναι είτε επαγγελµατίας αγρότης – αγρότισσα, βάσει βεβαίωσης του ΜΑΑΕ,

ή έχει τις προϋποθέσεις για να οριστεί ως επαγγελµατίας αγρότης – αγρότισσα από το ΜΑΑΕ, εξαιρουµένων των συζύγων των επαγγελµατιών αγροτών στο τοµέα της αλιείας. Τέλος, δεν πρέπει να είναι σπουδαστής/στρια ή φοιτητής/τρια που δεν έχει συµπληρώσει τον αριθµό των προβλεπόµενων ετών φοίτησης για κάθε σχολή.

Στήριξη για όσους θέλουν να παραµείνουν  στο επάγγελµα µε πολυετείς δεσµεύσεις

Στόχος της προκήρυξης των Νέων Αγροτών είναι να αναδειχθούν επαγγελµατίες αγρότες µε δραστήριες εκµεταλλεύσεις και όχι δικαιούχοι των 8 στρεµµάτων µε όσπρια και κηπευτικά που αξίωσαν και έλαβαν χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια 20.000 ευρώ πριµ σε περασµένες προσκλήσεις. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην περασµένη προκήρυξη κατατέθηκαν επιχειρηµατικά σχέδια 3ετίας µε µικρά µποστάνια, ίσα-ίσα για να ικανοποιήσουν οι παραγωγοί το κριτήριο ένταξης της τυπικής απόδοσης των 8.000 ευρώ.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agronews.gr