Αγροτικά Κτηνοτροφικά Μελισσοκομικά και Αλιευτικά Νέα από όλη την Ελλάδα

Greekap.gr News
Με τομεακό χαρακτήρα οι νέες ενισχύσεις ΚΑΠ για εξισωτική σε ελιές, συνδεδεμένες στα ζώα και πριμ στα κηπευτικά

Με τομεακό χαρακτήρα οι νέες ενισχύσεις ΚΑΠ για εξισωτική σε ελιές, συνδεδεμένες στα ζώα και πριμ στα κηπευτικά

Αγροτικά Νέα 🕔November 25, 2021

Τρεις κατηγορίες αγροτικών ενισχύσεων με τομεακό χαρακτήρα και ρεαλιστική προσέγγιση, αναμένεται να ξεδιπλώσει το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση, αξιοποιώντας με ανάλογο τρόπο τόσο τα κονδύλια της νέας ΚΑΠ (2023-2027) όσο τους ειδικούς πόρους που προβλέπονται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με βάση τις εισηγήσεις που έχει αυτή τη στιγμή στα χέρια του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός και οι οποίες βρίσκονται στην τελική φάση επεξεργασίας από τους τεχνοκράτες του υπουργείου, συνδεδεμένες ενισχύσεις, εξισωτικές αποζημιώσεις και πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης θα αποτελέσουν αντίστοιχα την αιχμή του δόρατος για την ενίσχυση, των προϊόντων που συνδέονται με τη διατροφή (ζωϊκά και σιτηρά), της ελαιοκαλλιέργειας και των οπωροκηπευτικών.

Πιο συγκεκριμένα, σε ότι αφορά στις συνδεδεμένες ενισχύσεις, αυτό το οποίο δείχνει να προκρίνεται είναι η σαφέστατη ενίσχυση της ζωϊκής παραγωγής και των φυσικά των ζωοτροφών, όπου και θα διατεθεί η μερίδα του λέοντος από το budget ύψους 190 εκατ. ευρώ περίπου για τις εν λόγω ενισχύσεις.

Ήδη από τις αναφορές που έχουν γίνει στη δημόσια διαβούλευση για τη νέα ΚΑΠ έχει γίνει λόγος για τρεις συνδεδεμένες ενισχύσεις στα προϊόντα ζωικής προέλευσης και άλλες δύο για τα κτηνοτροφικά ψυχανθή και τα χορτοδοτικά φυτά.

Στο άλλο σκέλος το οποίο θα κληθούν να καλύψουν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις και έχει σχέση με την εξασφάλιση της διατροφικής επάρκειας της χώρας είναι αυτό που λαμβάνει μέριμνα για τα σιτηρά, στα οποία, εκτός από το σκληρό σιτάρι συμπεριλαμβάνεται από τη νέα προγραμματική περίοδο το μαλακό σιτάρι και το κριθάρι (κτηνοτροφικό και βυνοποίησης.

Ένας άλλος κλάδος για τον οποίο οι αρμόδιες αρχές καλούνται να λάβουν ειδική μέριμνα είναι ο κλάδος της ελιάς και του ελαιολάδου.

Προς της κατεύθυνση αυτή η σκέψη είναι ο εγχώριος ελαιώνας να επιδοτηθεί μέσα από το πρόγραμμα εξισωτικών αποζημιώσεων το οποίο θα ρίξει το βάρος του στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, όπου κατά κύριο λόγο βρίσκεται κυρίως η ελαιοκαλλιέργεια. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα καταργηθούν οι εξισωτικές αποζημιώσεις που εστιάζουν στην ειδική ενίσχυση των κτηνοτρόφων και ειδικά αυτών των ορεινών όγκων.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο:https://www.agronews.gr