Με το κλάδεμα ασχολούνται τώρα οι περισσότεροι φιστικοπαραγωγοί, εν μέσω απογοητευτικών τιμών, καθώς η ζήτηση από τα μάρκετ δεν φαίνεται ικανή να ισορροπήσει τις απώλειες.

Ο κ. Βασίλης Ζυγομήτρος, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Κελυφωτό Φιστίκι Μώλου – Θερμοπύλες δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι επικρατεί στασιμότητα στην αγορά λόγω εορτών και πανδημίας κορονοϊού. Όπως μας είπε ο κ. Ζυγομήτρος ο Συνεταιρισμός τρέχει ήδη συμφωνίες που έχει συνάψει, οι οποίες αντιστοιχούν στο 30-40% της ποσότητας κελυφωτού, που παρέλαβε φέτος. Όσον αφορά σε νέες φυτεύσεις, ο κ. Ζυγομήτρος, μας είπε ότι συνεχίζονται μεν, όχι όμως με το ρυθμό των προηγούμενων ετών.

Ο κ. Γιάννης Χονδρόπουλος, παραγωγός κελυφωτού φιστικιού και συνεταιριστής από το Μώλο επίσης δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι υπάρχει μια κινητικότητα στην αγορά λόγω της εορταστικής περιόδου, μετέπειτα όμως κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει λόγω της γνωστής κατάστασης. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι τιμές παραγωγού για τα ανοιχτά κελυφωτά είναι τώρα στα 5 ευρώ το κιλό, ενώ τα κλειστά είναι πλέον σε έλλειψη.

Ο κ. Μάκης Μπούργος, παραγωγός και µέλος ΔΣ του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φιστικοπαραγωγών Μάκρης δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι η αγορά λόγω της κλειστής εστίασης, των μαγαζιών διασκέδασης κ.λπ, προφανώς και υπολειτουργεί, με αποτέλεσμα να υπάρχει ακινησία. Οι δε τιμές, σύμφωνα με τον ίδιο, σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν καλύπτουν καν το κόστος παραγωγής. Αυτό το κόστος, μας εξηγεί ο ίδιος, είναι μέγεθος σχετικό στο κελυφωτό φιστίκι, καθώς εξαρτάται από την ηλικία των δέντρων και τις υποδομές που διαθέτει κάθε παραγωγός σε μηχανήματα κ.λπ. Σε καλλιεργητικό επίπεδο, οι αγρότες τώρα βρίσκονται στο στάδιο του κλαδέματος.

Ο κ. Στέλιος Καρβέλας, παραγωγός κελυφωτού από τα Μέγαρα και ιδιοκτήτης της εταιρείας Megaris Goods δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι οι τιμές παραγωγού φέτος, τον Αύγουστο, ξεκίνησαν πολύ καλά (7 ευρώ τα ανοιχτά και 5 τα κλειστά με τιμολόγια) και με διαφορά άνω του 1 ευρώ, σε σχέση με ανταγωνίστριες χώρες. Πολύς κόσμος τήρησε στάση αναμονής τότε, αναμένοντας αύξηση τιμών μετέπειτα, η οποία όμως δεν ήρθε ποτέ. Αντίθετα, όπως προσθέτει ο κ. Καρβέλας, λόγω του ότι έπεσαν οι πωλήσεις ψίχας που χρησιμοποιείται για παρασκευή γλυκών και μετά έκλεισε και η εστίαση, υποχώρησαν περαιτέρω, με αποτέλεσμα τώρα να γίνονται πράξεις ακόμα και στα 4,5 ευρώ το κιλό.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agrotypos.gr

Recommended Posts