Πληρωμές προκαταβολών αλλά και εξοφλήσεις αποζημιώσεων για τις δενδρώδεις καλλιέργειες, θα υπάρξουν κατά την διάρκεια των δύο πληρωμών που προγραμματίζει να πραγματοποιήσει ο ΕΛΓΑ εντός του Δεκεμβρίου.

Προϋπόθεση βέβαια είναι να έχει ολοκληρωθεί η ενημέρωση του πληροφοριακού συστήματος με πορίσματα από τα κατά τόπους υποκαταστήματα.

Τα παραπάνω ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος, κατά την διάρκεια πρόσφατης συνάντησης με τον βουλευτή Λαρίση της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο, ο οποίος του ζήτησε χρονοδιάγραμμα εκτιμήσεων και του έθεσε την αναγκαιότητα επίσπευσης των προκαταβολών και των αποζημιώσεων.

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του βουλευτή, πλέον των προκαταβολών στις δενδρώδεις καλλιέργειες, όπως ροδάκινα, νεκταρίνια, κεράσια, αμύγδαλα και αχλάδια, ζήτησε ενημέρωση για την πορεία των προκαταβολών και στα αμπέλια, καθώς οι μεγάλες ζημιές στην επαρχία Τυρνάβου έχουν φέρει πολλούς αγρότες της περιοχής που έχουν ως κύρια απασχόληση την αμπελουργία, σε ιδιαίτερα δυσχερή οικονομική θέση.

Επίσης, υπενθύμισε ότι οι παραγωγοί των επιτραπέζιων σταφυλιών crimson έχουν ιδιαίτερα μεγάλες ζημιές και από τις φθινοπωρινές βροχοπτώσεις, όπως άλλωστε και οι βαμβακοπαραγωγοί.

Τέλος, επεσήμανε τις ζημιές από καύσωνα στα φασόλια και τις πατάτες που καλλιεργούνται στην Καλλιπεύκη, την Καρυά και τη Συκαμινέα και ζήτησε να καλυφθούν από τον ΕΛΓΑ.

Επί πλέον των δενδρωδών καλλιεργειών, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ ενημέρωσε αναλυτικά τον κυβερνητικό βουλευτή ότι:

-Για τα αμπέλια εξέφρασε την κατανόησή του τόσο για το μέγεθος της ζημιάς όσο και για την αναγκαιότητα προκαταβολών.

-Όσον αφορά τις ζημιές στα επιτραπέζια αμπέλια Crimson σημείωσε ότι έχουν καταγραφεί, άλλα σε κάθε περίπτωση θα προηγηθούν οι αποζημιώσεις από τους παγετούς της άνοιξης.

Οι εκτιμήσεις στα βαμβάκια έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί, ενώ στα κάστανα -για λόγους ταχύτητας- προκρίθηκαν εκτιμήσεις συλλογικού χαρακτήρα.

-Σχετικά με τις ζημιές στα φασόλια και τις πατάτες στα τρία χωριά του Ολύμπου, επεσήμανε ότι θα εξεταστεί με τη δέουσα προσοχή η δυνατότητα για την κάλυψη των ζημιών.

Προέλευση του άρθρου:https://www.agro24.gr

Recommended Posts