Με πολύμορφες δράσεις συνεχίζουν οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι το δίκαιο αγώνα επιβίωσης. Συγκεκριμένα, μετά και την συνάντηση που είχαν με το κυβερνητικό κλιμάκιο την Τρίτη και τις απαντήσεις που πήραν πάνω στα αιτήματα τους, δηλώνουν ξεκάθαρα ότι, «η πάλη για την επιβίωση μας είναι συνεχής και αδιάλειπτη, με εναλλασσόμενες μορφές πάλης και θα γίνεται αποτελεσματική με βάση την συμμετοχή, την ενότητα και την αποφασιστικότητα μας».

 

Σε αυτό το πλαίσιο παραμένουν τα μπλόκα σε Καρδίτσα, Μεσημέρι Πέλλας και Φθιώτιδα, ενώ και οι αγρότες που αποχώρησαν χθες, Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου, οργανωμένα από τα μπλόκα του νομού Λάρισας και άλλων περιοχών, δήλωσαν ότι ο αγώνας για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους συνεχίζεται με άλλες μορφές.

Οι αγώνες άσκησαν πίεση στην αδιαλλαξία της κυβέρνησης

Η Γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, με ανακοίνωση της, χαιρετίζει όλους τους αγρότες που συνεχίζουν στα μπλόκα την μάχη για τα δίκαια αιτήματα τους, αλλά και όλους όσους ξεπέρασαν διλήμματα, εκβιασμούς, πιέσεις και συμμετείχαν στις πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις που έγιναν τους τελευταίους μήνες στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζει ακόμα ότι, «οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις, τα μπλόκα, ιδιαίτερα όταν είναι μαζικά με ενότητα και αποφασιστικότητα, πάντα πιέζουν τις κυβερνήσεις και είναι ο βασικός παράγοντας για να αποσπάσουμε κάποιες κατακτήσεις και μερική ικανοποίηση των αιτημάτων μας. Αυτό είναι ένα πολύτιμο μάθημα που το οργανωμένο αγροτικό κίνημα το γνωρίζει και το αξιοποιεί, θα πρέπει όμως να συνειδητοποιήσουν όλοι οι αγρότες ότι είναι ο μόνος τρόπος για σίγουρη ικανοποίηση των αιτημάτων μας. Να πάρουν την ζωή τους στα χέρια τους, ούτε σωτήρες υπάρχουν, ούτε οι κατακτήσεις θα έρθουν με ανάθεση σε κάποιους συνδικαλιστές που πρωτοστατούν στους αγώνες αν δεν υπάρχει προσωπική και μαζική συμμετοχή».

Καλεί ταυτόχρονα τους αγρότες και κτηνοτρόφους να δυναμώσουν τους Συλλόγους, τις Ομοσπονδίες και την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, τον μοναδικό φορέα εκπροσώπησης των αγροτών με πανελλαδική εμβέλεια και δυνατότητα να κινητοποιεί αγρότες και να έχει κατακτήσεις.

Αποτιμώντας τη συνάντηση που είχε την Τρίτη με το κυβερνητικό κλιμάκιο στο Μέγαρο Μαξίμου, σημειώνει ότι, «η ένταση, η διάρκεια, η μαζικότητα, και η αποφασιστικότητα των Αγροτικών Συλλόγων και των παραγωγών που συμμετείχαν στις πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις ήταν αυτή που πίεσε την κυβέρνηση και την ανάγκασε να εξαγγείλει κάποια μέτρα αναπλήρωσης του χαμένου εισοδήματος τους. Σε όποια περιοχή και προϊόν δεν σηκώθηκε από τους ίδιους τους αγρότες η ανάλογη με το ύψος των οξυμένων προβλημάτων, οργανωμένη, συλλογική αντίδραση και πίεση δεν ικανοποιήθηκαν αιτήματα, πέρα από το μέτρο για το πετρέλαιο».

Η Γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, επισημαίνει ότι, με επάρκεια και καλά προετοιμασμένη επιχειρηματολογία, με στοιχεία από προϊόντα σε όλη την χώρα, ανέδειξε την αναγκαιότητα να υπάρχει κάλυψη εισοδήματος σε όλα τα προϊόντα που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής.

Τονίζει ακόμα ότι, «υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος για την Κυβέρνηση να ικανοποιήσει το αίτημα αυτό, αυτό που απουσιάζει είναι η πολιτική βούληση της κυβέρνησης να το κάνει. Με ευκολία μπουκώνει με δισ. ευρώ τους επιχειρηματικούς ομίλους αλλά είναι φειδωλή με το σταγονόμετρο στον πρωτογενή τομέα και ήταν σημείο έντονης τριβής και αντιπαράθεσης στην χθεσινή συνάντηση».

Σχολιάζοντας την εξαγγελία του Πρωθυπουργού από την Κοζάνη για επιστροφή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο 76 εκ. ευρώ για το 2023, (σε μια χρονική περίοδο που το πετρέλαιο έφτασε και ξεπέρασε τα 2ευρώ/λίτρο) τονίζει ότι «παρόλο που κι αυτά τα χρήματα δίνονται κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεων μας, δεν παύει να αποτελούν ψίχουλα, κοροϊδία προς τους αγρότες και ντροπή για την κυβέρνηση. Το χαρακτηρίζουμε ντροπή διότι ο Πρωθυπουργός προεκλογικά τον Μάιο 2019 στην Λάρισα υποσχέθηκε επιστροφή ΕΦΚ στους αγρότες από τον Σεπτέμβριο 2019 και στην τετραετία δόθηκαν όλα και όλα 68 εκ. ευρώ ενώ στους εφοπλιστές, κλινικάρχες, ξενοδόχους την ίδια 4ετια δόθηκαν για ΕΦΚ στο πετρέλαιο 1,5 δισ. ευρώ!!! Επιπλέον όπως δηλώθηκε στην αντιπροσωπεία μας δεν θεσμοθετείται η επιστροφή ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, πολύ περισσότερο το αφορολόγητο πετρέλαιο που ζητάμε, και ότι η εξαγγελία του Πρωθυπουργού χθες ίσως είναι η τελευταία φορά που δίνονται χρήματα».

Τα αιτήματα των αγροτών

Η Γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, έθεσε τα αιτήματα για να υπάρχει πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος, κατάργηση Χρηματιστηρίου Ενέργειας και προστίμου ρύπων ώστε να παράγεται φθηνότερη Κwh αλλά δεν ικανοποιήθηκαν. Έθεσε επίσης το αίτημα για κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στα ΤΟΕΒ και τους Δήμους αφού τώρα εμφανίζονται με ένα ΑΦΜ και έχουν έκπτωση μόνο 19000 ευρώ και τα υπόλοιπα εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ λογαριασμού μετακυλιόνται στους αγρότες να τα πληρώσουν και από την πλευρά της κυβέρνησης ειπώθηκε ότι θα εξεταστεί το αίτημα αυτό στο μέλλον.

Ακόμα, η αντιπροσωπεία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, δεν πήρε ουσιαστική απάντηση στο αίτημα για επιδότηση μέσων και εφοδίων και ζωοτροφών, κατάργηση του ΦΠΑ σε αυτά.

Η Γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, επισημαίνει ότι για τα προϊόντα που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγή και τέθηκε το ζήτημα για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος υπάρχουν οι εξής αποφάσεις:

–Μήλα: Όλες οι ποικιλίες εντάσσονται στην αναπλήρωση του εισοδήματος με 300 και 250 ευρώ/στρέμμα ανάλογα τις ποικιλίες.

–Ροδάκινα, νεκταρίνια , βερίκοκα: ίσχυε ότι είχε εξαγγελθεί για 150 και 135 ευρώ/στρέμμα χωρίς να διευκρινιστούν οι ποικιλίες στις οποίες θα υπάρχει αναπλήρωση.

–Κάστανα: 150 ευρώ/στρέμμα οριζόντια σε όλη την χώρα και στις περιοχές που υπήρχε πρόβλημα με την φαιά σήψη θα γίνει προσπάθεια για μεγαλύτερη ενίσχυση με ένταξη των περιοχών στο de minimis. «Για αυτά τα 3 προϊόντα δηλώθηκε ότι θα εξοφληθούν οι δικαιούχοι ως το πρώτο 10ημερο του Μαρτίου αλλά είμαστε επιφυλακτικοί και ανήσυχοι επειδή έχουμε ακούσει την ίδια υπόσχεση και δέσμευση πολλές φορές. Ξεκίνησαν οι υποσχέσεις ότι θα πληρωθούν τέλη Δεκεμβρίου και τώρα φτάνουμε στον Μάρτιο απλήρωτοι», τονίζει ακόμα η Γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.

–Επίσης θα υπάρχει κάλυψη χαμένου εισοδήματος οριζόντια σε όλη την χώρα σε κεράσια και αχλάδια και μέσω de minimis στα σταφύλια του Τυρνάβου.

–Τέλος για το βαμβάκι, ο υπουργός δήλωσε πως μόνο στην Καρδίτσα εμφανίζεται διαμαρτυρία και υπάρχει το πιο μαζικό μπλόκο στην χώρα ενώ στις άλλες βαμβακοπαραγωγικές περιοχές είναι ικανοποιημένοι. Έτσι, η Γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων σημειώνει ότι, «πιστεύουμε όμως πως όσο κλιμακώνεται η πίεση από τα μπλόκα και τους αγρότες, έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ενταχθεί με κάποια φόρμουλα το Βαμβάκι στα προϊόντα που θα έχουν αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος».

Τέθηκε ακόμα το ζήτημα των μειωμένων ενισχύσεων της νέας ΚΑΠ, καθώς υπάρχει πληθωρισμός που τρέχει με διψήφιο ποσοστό και έτσι η πραγματική αξία των χρημάτων μειώνεται και πρέπει να παρθούν μέτρα αναπλήρωσης του συνολικού ποσού, ενώ επισημάνθηκε από τους αγρότες ότι υπάρχει η δημοσιονομική δυνατότητα και σε αυτό το πλαίσιο έθεσαν το αίτημα για να δοθεί σε όλους τους δικαιούχους και σε όλα τα προϊόντα η ενίσχυση των 72ευρώ /στρέμμα που μέχρι στιγμής έχει δοθεί επιλεκτικά σε αγρότες και περιοχές για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά η Γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων, «ο ίδιος ο Πρωθυπουργός μίλησε για το “μαξιλάρι που υπάρχει στα δημοσιονομικά”, ενώ τα κράτη τις ΕΕ, ανάμεσά τους και η Ελλάδα δίνουν δισεκατομμύρια για τον πόλεμο στην Ουκρανία, σε εξοπλισμούς κλπ. Υπάρχουν δηλαδή χρήματα».

Προέλευση άρθρου: https://www.agro24.gr

Recommended Posts