πορτοκάλια

Η αγορά διψάει για φρέσκο πορτοκάλι σε ολόκληρα τα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη αλλά και πιο κεντρικά, σε χώρες στις οποίες εξάγεται η ελληνική ναβαλίνα, διαμορφώνοντας ευνοϊκές συνθήκες για την εμπορική πορεία του προϊόντος.

Σε όλα τα παραγωγικά κέντρα αναμένεται ένας συνολικός όγκος πορτοκαλιών της ποικιλίας αυτής, μειωμένος κατά τουλάχιστον 30% σε σύγκριση με τις περσινές επιδόσεις, ωστόσο οι ποιότητα των καρπών είναι αναμφίβολα καλή. Σε αυτό συνέβαλλαν τα πρωτοβρόχια και οι όμβροι κατά τις πρώτες εβδομάδες του Οκτωβρίου, σύμφωνα με τους παραγωγούς, αφού βοήθησαν στην ανάπτυξη του μεγέθους των καρπών.

Αν τώρα υπάρχει ένα πρόβλημα στην καλλιέργεια την φετινή χρονιά, είναι οι υψηλές θερμοκρασίες, ειδικά το βράδυ, οι οποίες δεν επιτρέπουν τον αποπρασινισμό του καρπού, ωστόσο αυτό δεν αναμένεται να δημιουργήσει σημαντικά ποιοτικά ζητήματα, δεδομένου ότι η θερμοκρασία αναμένεται ν υποχωρήσει ελαφρώς τις προσεχείς ημέρες.

Αν και όψιμη η χρονιά τουλάχιστον κατά δέκα ημέρες, ήδη σε ορισμένα παραγωγικά κέντρα έχουν ξεκινήσει οι πράξεις, με την τιμή παραγωγού να διαμορφώνεται κατά το ξεκίνημα στα 30 λεπτά ανά κιλό, όταν πέρυσι δεν ξεπερνούσε τα 19 με 20 λεπτά ανά κιλό. Από τα παραπάνω πηγάζει μια αίσθηση αισιοδοξίας στους κόλπους των παραγωγών για την πορεία της φετινής εμπορικής χρονιάς τουλάχιστον για μέχρι τα Χριστούγεννα.

Σε ό,τι αφορά στις υπόλοιπες ποικιλίες, σταθερή φαίνεται πως θα παραμείνει η παραγωγή στην ποικιλία Μέρλιν, ενώ τα πιο όψιμα Lane Late, αν και είναι ακόμη νωρίς, αναμένεται μια μικρή αύξηση της παραγωγής.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου στο www.agronews.gr

Recommended Posts