Το σενάριο που θέλει την τιµή του κριθαριού να διατηρείται στα υψηλά του εύρους και για την επόµενη εµπορική περίοδο µαρτυρούν οι κινήσεις που γίνονται την τελευταία περίοδο στα παραγωγικά κέντρα της χώρας. Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν συζητήσεις για τα νέα συµβόλαια βυνοποιήσιµου κριθαριού να γίνονται στη βάση των 24 λεπτών το κιλό, µε τους παραγωγούς να αναµένουν εξασφαλίσεις από τη µεταποίηση πριν µπουν στα χωράφια για να σπείρουν.

 

Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία επιβεβαιώνει στην Agrenda πως πράγµατι επικοινωνούν στους συνεργαζόµενους αγρότες τα 24 λεπτά, αλλά εκτιµά πως η κατάσταση παραµένει «δυναµική». «Έχουµε αποδείξει και τα προηγούµενα χρόνια πως όταν συντρέχουν σηµαντικοί λόγοι, επιδεικνύουµε, πάντα µαζί µε τους συνεργάτες µας, την ανάλογη ευελιξία. Πιστεύουµε ότι αυτό αναγνωρίζεται από τους συνεργάτες µας παραγωγούς και παραµένουµε πιστοί στη σχέση µας µαζί τους» απαντά η εταιρεία.

Η τιµή αυτή είναι αρκετά κάτω από τα επίπεδα που πληρώνει η αγορά σήµερα για τα κτηνοτροφικά κριθάρια, ωστόσο πρόκειται για µια ελάχιστα εγγυηµένη τιµή, µε την εµπειρία των περασµένων αλωνιών, να δείχνουν ότι τα συµβόλαια ακολουθούν τις τιµές που διαµορφώνει η ελεύθερη αγορά. Αυτές τις ηµέρες, το κτηνοτροφικό κριθάρι πληρώνεται µε έως και 30 λεπτά το κιλό στον παραγωγό, ενώ λίγο πάνω από τα 310 ευρώ ο τόνος διαµορφώνεται η σποτ τιµή στις ευρωπαϊκές αγορές. Το βυνοποιήσιµο κριθάρι, στη Γαλλία, φορτώνεται το τελευταίο διάστηµα στα 360 ευρώ ο τόνος, 50 ευρώ δηλαδή περισσότερα απ’ όσο το κτηνοτροφικό.

Να σηµειωθεί ότι οι αγορές στα αγροτικά εµπορεύµατα κινούνται εδώ και αρκετό καιρό σε αχαρτογράφητα νερά και έτσι οποιαδήποτε εκτίµηση για τις προοπτικές των τιµών σε βάθος 12µήνου, γίνεται µε πολύ µεγάλη επιφύλαξη και σηµαντικό περιθώριο απόκλισης από την πραγµατικότητα που θα έχει διαµορφωθεί µέχρι το καλοκαίρι του 2023. Άλλωστε, µε ένα σηµαντικό παραγωγικό και εµπορικό κέντρο σιτηρών, τις περιοχές της Μαύρης Θάλασσας, να βρίσκονται στο κέντρο της εµπόλεµης ζώνης, τα δεδοµένα παραµένουν σηµαντικά ευµετάβλητα.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο: https://www.agronews.gr

Recommended Posts